Build
Έρευνες βυθού μεταξύ Κρήτης - Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση
Ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει τους κύκλους επαφών με ενδιαφερόμενους επενδυτές, κρατικά ταμεία και πιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και η Τράπεζα Κύπρου
Έρευνες βυθού μεταξύ Κρήτης - Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση
Σημαντικά βήματα στην υλοποίηση της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ανακοίνωσε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη. Η διασύνδεση θα άρει οριστικά και βιώσιμα την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, σημειώνει.

Στο πεδίο της κατασκευής, ο ανάδοχος των καλωδιακών τμημάτων, η εταιρεία Nexans, έλαβε από την Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης, το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει τις έρευνες βυθού. Το πλοίο για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας θα ξεκινήσει τη χαρτογράφηση του βυθού προκειμένου να επιλεγεί η βέλτιστη διαδρομή για το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη.

Στο πεδίο της χρηματοδότησης, συμφωνήθηκε μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του κρατικού ταμείου των Ηνωμένων Πολιτειών DFC, να σταλούν αμέσως οι προτεινόμενοι όροι χρηματοδότησης του έργου, σε συνέχεια της επιστολής προθέσεων που είχε απευθύνει πρόσφατα στον φορέα υλοποίησης. Ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε επίσης πως βρίσκεται πολύ κοντά στο να έχει προτεινόμενους όρους χρηματοδότησης και από ελληνικές εμπορικές τράπεζες, ενώ συνεχίζει τους κύκλους επαφών με ενδιαφερόμενους επενδυτές για μετοχική συμμετοχή στο έργο. Αναφέρει επίσης ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τράπεζα Κύπρου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την τεχνική και οικονομική αξιολόγηση του έργου, προκειμένου να συμμετέχει στην χρηματοδότησή του.

Στο πεδίο της ενημέρωσης των παραγωγικών φορέων της Κύπρου, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ότι είχε αναλυτική συζήτηση με την Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων σχετικά με τα οφέλη και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου. Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους επαγγελματικών συνδέσμων και άλλων οργανωμένων συνόλων, μελών της ΟΕΒ, περιλαμβανομένου και του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού, παρουσιάστηκαν εκτενώς τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής διασύνδεσης έναντι του σεναρίου ανάπτυξης της Κύπρου ως απομονωμένου ενεργειακού συστήματος.

Η παρουσίαση στηρίχθηκε στα αποτελέσματα της μελέτης κόστους και οφέλους που παρουσίασαν οι μελετητές και σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, δόθηκαν εμπεριστατωμένες απαντήσεις από τους μελετητές και τα στελέχη του, σε όλα τα θέματα που τέθηκαν, όπως οι εισαγωγές και οι εξαγωγές ενέργειας στην Κύπρο, τεχνικά ζητήματα λειτουργίας της διασύνδεσης και του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, την αναγκαιότητα και την οικονομική βιωσιμότητα των ενεργειακών υποδομών που υφίστανται ή που θα πρέπει να αναπτυχθούν.

Ενιαία αγορά ηλεκτρισμού
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, ως ο φορέας υλοποίησης του έργου, τεκμηρίωσε με συγκεκριμένα στοιχεία τα εξής οφέλη:

Η διασύνδεση εντάσσει την Κύπρο στην ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγοντας τον δρόμο για συμμετοχή των Κυπρίων επιχειρηματιών σε όλες τις δραστηριότητες της ενεργειακής ευρωπαϊκής αγοράς, ήτοι στην παραγωγή, την προμήθεια και το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η ένταξη στην ενιαία αγορά θα οδηγήσει νομοτελειακά σε σύγκλιση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με αυτές της Ευρώπης προς όφελος των ιδιωτών και εταιρικών καταναλωτών, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, αναφέροντας ενδεικτικά για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 5.000 KWh ετησίως, αγγίζει τα 400 ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος καθ’ έτος, προστίθεται.

Μέσω του διασυνδεδεμένου συστήματος, η παραγόμενη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές βρίσκει διέξοδο προς τη ζήτηση, γεγονός που δίνει πλεονέκτημα στους παραγωγούς ΑΠΕ (κυρίως τα φωτοβολταϊκά πάρκα) της Κύπρου που παράγουν φθηνότερα σε σύγκριση με την Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη, αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ. Αυτό σημαίνει ότι, μόλις η Κύπρος διασυνδεθεί, η μεγάλη παραγωγή ΑΠΕ των σταθμών της που θα πρέπει να εγκατασταθούν, για την επίτευξη πολύ υψηλών στόχων διείσδυσης, μετατρέπει τη χώρα σε εξαγωγική για την περίσσεια παραγωγής ΑΠΕ, συμπληρώνει.

Το σενάριο φυσικού αερίου
Δεδομένου ότι το φυσικό αέριο συνιστά μεταβατικό καύσιμο και για την Κύπρο στην κοινή πορεία απανθρακοποίησης της Ευρώπης μέχρι το 2050, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, οι μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου, μαζί με τις μονάδες συμβατικών καυσίμων, όταν η διείσδυση των ΑΠΕ θα έχει αυξηθεί σημαντικά, θα λειτουργούν στη βάση της εφεδρείας ή συμπληρωματικής λειτουργίας μέσω μηχανισμού ισχύος για εφεδρεία και ευελιξία, αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται βέβαια για υποθετικό σενάριο καθώς η έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο παραμένει αβέβαιη.