Health & Pharma
Παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα για Ανατολική Μεσόγειο - Κύπρο
Προβλέψεις γερμανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας
Παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα για Ανατολική Μεσόγειο - Κύπρο

Η πρόγνωση της θερμοκρασίας για το υπόλοιπο του μήνα Ιουνίου, σύμφωνα με το Climate Watch της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (DWD), για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δείχνει πολύ ψηλότερες των κανονικών θερμοκρασίες, με συχνά επεισόδια καύσωνα. Το Climate Watch της DWD ενεργεί για λογαριασμό του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), αναφέρει σε ανακοίνωση το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου.

Το Τμήμα προβλέπει για τις επόμενες ημέρες μέχρι και το Σάββατο θερμοκρασίες γύρω στους 44-45 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας, η οποία ωστόσο θα παραμείνει πάνω από τις μέσες τιμές για την εποχή, που για το εσωτερικό είναι γύρω στους 34 βαθμούς Κελσίου.

Οι ώρες που σημειώνονται οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες είναι μεταξύ 11:00 και 17:00 και προτρέπεται το κοινό όπως παρακολουθεί τα δελτία που εκδίδονται και τις προειδοποιήσεις.

Σύμφωνα με οδηγία του Climate Watch Advisory Group του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού WMO, στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια αναμένεται ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα επικρατούν θερμοκρασίες αισθητά υψηλότερες από τις κανονικές, ενώ θα σημειωθούν επεισόδια καύσωνα.

Η βεβαιότητα για την ένταση και την έκταση του κύματος αυξημένης θερμικής επιβάρυνσης είναι μικρότερη στα Βαλκάνια και αυξάνει προοδευτικά στην νοτιοανατολική περιοχή αναφοράς. Οι καιρικές συνθήκες της περιοχής δημιουργούν συνθήκες θερμικής επιβάρυνσης σε όλες τις υποαναφορά περιοχές και εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών.  

Χώρες που επηρεάζονται: Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Συρία, Τουρκία, Κύπρος, Ελλάδα, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία. 

Πηγή: ΚΥΠΕ