Marketing Week
Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος φιλοξενεί το Βιβλίο και την Έκθεση Γελοιογραφιών του Πιν
Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος φιλοξενεί το Βιβλίο και την Έκθεση Γελοιογραφιών του Πιν
To Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος θα φιλοξενήσει Έκθεση Γελοιογραφίας και παρουσίαση βιβλίου του Πιν για την Πράσινη Γραμμή την Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024, στις 7μ.μ.

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται εισαγωγικό κείμενο του φιλόλογου Στέλιου Παπαντωνίου για την δημιουργία της Πράσινης Γραμμής και φωτογραφίες του φωτορεπόρτερ Αντρέα Μανώλη. Αποτελείται κυρίως από γελοιογραφίες του Πιν. Οι περισσότερες έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα ο Φιλελεύθερος σε διαφορετικές περιόδους. Για την έκθεση και το βιβλίο “Πράσινη Γραμμή” έχουν βαφτεί με πράσινο χρώμα διάφορες γραμμές μέσα στις γελοιογραφίες. Όλες παραπέμπουν στα προβλήματα και τις δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν την χάραξη της Πράσινης Γραμμής. Τα κείμενα στο βιβλίο και στην έκθεση είναι στα ελληνικά και αγγλικά. 
 
Στην έκθεση περιλαμβάνονται γελοιογραφίες και συνοδευτικά αγγλικά και ελληνικά κείμενα με τις ενότητες που καθορίζονται στο βιβλίο. • Αγγλικές Βάσεις • Τουρκική εισβολή • Ο έλεγχος των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή • Διχόνοια ανάμεσα στους Ελληνες της Κύπρου • Ηνωμένα Έθνη • Σχέδια λύσης, • η Αμμόχωστος ως διαπραγματευτικό χαρτί • Σχέσεις Κύπρου Ελλάδας • Διάνοιξη οδοφραγμάτων • Ευρωπαϊκή Ένωση και Κύπρος • Φυσικό αέριο (ΑΟΖ Κύπρου).
 
Στην έκθεση θα απευθύνει Χαιρετισμό ο Δρ Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις, και θα μιλήσουν για το βιβλίο και το έργο του Πιν ο Δρ Σώτος Βοσκαρίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων Γελοιογράφων, ο Αλέκος Μιχαηλίδης, εκδότης, βιβλιοπώλης,  ¬και η κ. Ρούλλα Μαλλή, δικηγόρος.
 
Πράσινη Γραμμή
Η Πράσινη Γραμμή δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στις 30 Δεκεμβρίου 1963, όταν ξέσπασαν οι πρώτες διακοινοτικές ταραχές. Ονομάστηκε Πράσινη Γραμμή, επειδή ο τότε διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο, που κλήθηκαν να αποτελέσουν τους ουδέτερους επιτηρητές της εκεχειρίας, υποστράτηγος Πίτερ Γιαγκ, την χάραξε με πράσινο μολύβι στον χάρτη της Λευκωσίας. Στην αρχή η Πράσινη Γραμμή αφορούσε μόνο τη Λευκωσία, αργότερα, μετά το 1974, ως Γραμμή καταπαύσεως του πυρός ή ως Νεκρή ζώνη, διαπερνά από ανατολή ως δύση σε μήκος 300 χλμ. όλη την Κύπρο, χωρίζοντας το βόρειο, κατειλημμένο από τα τουρκικά στρατεύμᬬ¬τα μέρος όπου δημιουργήθηκε από τους Τουρκοκύπριους «κράτος» αναγνωρισμένο μόνο από την Τουρκία, από το νότιο ελεύθερο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 
Πέτρος Παπαπέτρου (Πιν) – Βιογραφικό
Γελοιογράφος στην εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» από το 1987. Γελοιογραφίες και σκίτσα του έχουν χρησιμοποιηθεί σε εικονογράφηση βιβλίων, εκπαιδευτικά σεμινάρια, Τ- shirts, τηλεοπτικές εκπομπές, διαφημιστικές εκστρατείες και κινούμενα σχέδια. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία με γελοιογραφίες του. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις γελοιογραφίας και κέρδισε διάφορα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Είναι επίσης επαγγελματίας γραφίστας. Το 1980 δημιούργησε Στούντιο Γραφικών Τεχνών στη Λευκωσία και το 2012 το Εργαστήρι Γελοιογραφίας και Σκίτσου Πιν.