Ο κ. Δαμιανού, ο οποίος ενημερώθηκε για την αποστολή και το πολυσχιδές έργο του Ινστιτούτου Κύπρου, υπέδειξε ότι το οικοσύστημα της έρευνας και της καινοτομίας αποτελούν την κινητήρια δύναμη για να πετύχουμε τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και να αναπτυχθούμε οικονομικά και κοινωνικά, βάζοντας την Κύπρο στο χάρτη ως περιφερειακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας.
Παράλληλα, ο κ. Δαμιανού συνεχάρη το Ινστιτούτο Κύπρου για την πρόσφατη βράβευση του από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, όσον αφορά την προσφορά του στην έρευνα, την εκπαίδευση και την προαγωγή δράσεων για αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και άμβλυνση των επιπτώσεων της, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ. Σταύρος Μαλάς, αφού ευχαρίστησε τον κ. Δαμιανού για τη σημερινή επίσκεψη, υπέδειξε ότι η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν το ισχυρότερο εργαλείο για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης. Οι χώρες που επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλάς, είναι εκείνες που δημιουργούν βιώσιμη ανάπτυξη και δεν ικανοποιούνται απλά με την οικονομική μεγέθυνση.
Μάλιστα, ο Δρ Μαλάς χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, για αξιολόγηση του ερευνητικού οικοσυστήματος της Κύπρου, βάζοντας μάλιστα τον πήχη πολύ ψηλά, όπως είπε, ώστε η χώρα μας να συνεχίσει να κάνει πρωταθλητισμό της αριστείας και όχι τη μετριότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της Ενημέρωσης ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής ξεναγήθηκε στις Εγκαταστάσεις του ΙΚυ.
Ινστιτούτο Κύπρου: Κέντρο Αριστείας, Έρευνας και Εκπαίδευσης
Το Ινστιτούτο Κύπρου, ένας διεθνής, µη κερδοσκοπικός ερευνητικός και εκπαιδευτικός οργανισμός µε επιστημονικό και τεχνολογικό προσανατολισμό λειτουργεί ως ερευνητική και εκπαιδευτική πύλη, ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο – Μέση Ανατολή.
Ασχολείται µε θέματα παγκόσμιας σημασίας, µε έμφαση στη διεπιστημονική έρευνα και τις διεθνείς συνεργασίες, ενώ έχει διακριθεί και αναγνωρίζεται διεθνώς για το καινοτόμο έργο του και τα πρωτοποριακά ερευνητικά του προγράμματα.
Έχει καθιερωθεί ως περιφερειακό επιστημονικό Κέντρο Αριστείας στην έρευνα, την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση και αποτελείται από τέσσερα εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα, τα οποία αναπτύχθηκαν σε συνεργασία µε κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς στους αντίστοιχους τομείς:
• Ερευνητικό Κέντρο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων (EEWRC)
• Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισµό (STARC)
• Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CASTORC)
• Ερευνητικό Κέντρο για το Κλίμα και την Ατµόσφαιρα (CARE-C)
• Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογικής Πολιτικής και Καινοτομίας (STeDI-RC)