Το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για φέτος είναι το Disfrutar στη Βαρκελώνη.
Το ξεχωριστό εστιατόριο ανακηρύχθηκε Νο. 1 από τον οργανισμό World’s 50 Best. Πίσω από μια ταπεινή είσοδο, η φωτεινή, γεμάτη φυτά τραπεζαρία διευθύνεται από τους σεφ Oriol Castro, Mateu Casañas και Eduard Xatruch – όλοι απόφοιτοι του μοντερνιστικού εστιατορίου El Bulli.
Το μενού τους περιλαμβάνει ιδιοσυγκρασιακά πιάτα όπως το Fear: The Prawn, που αποτελείται από θαλασσινά που περιβάλλονται από (μη βλαβερό) ξηρό πάγο- οι πελάτες πρέπει να ψηλαφίσουν μέσα από τον καπνό για να βρουν τις γαρίδες. Υπάρχουν επίσης σάντουιτς γεμιστό με παγωμένο παγωτό γκασπάτσο και το υπογεγραμμένο panchino – ένα τηγανητό ντόνατ που όταν σπάσει αποκαλύπτεται ένα κύμα γέμισης χαβιαριού.
«Για άλλη μια φορά, ένα ισπανικό εστιατόριο βρίσκεται στην κορυφή και αυτό είναι απίστευτο», δήλωσε ο Casañas, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τα βραβεία. «Για εμάς, είναι απίστευτο ότι μπορούμε να εκπροσωπήσουμε την περιοχή μας με αυτά τα προϊόντα, αυτές τις συνταγές, αυτές τις παραδόσεις. Είναι τόσο συναρπαστικό για εμάς να είμαστε πρώτοι, να εκπροσωπούμε σε όλο τον κόσμο αυτές τις ιδέες και τις αντιλήψεις».
Η Ισπανία ήταν κυρίαρχη στη συνολική λίστα- τρεις από τις πέντε πρώτες θέσεις κατέκτησαν ισπανικά εστιατόρια. Το Asador Etxebarri στο Axpe αναδείχθηκε Νο 2, με ένα μενού που βασίζεται σε υλικά που μαγειρεύονται με δεξιοτεχνία στα κάρβουνα. Το Diverxo στη Μαδρίτη, γνωστό για την υπερβολική κουζίνα και ατμόσφαιρα, βρέθηκε στο Νο 4.
Στο νούμερο 6, το δυναμικό κορεατικό εστιατόριο γευσιγνωσίας Atomix της Νέας Υόρκης, από τους Junghyun και Ellia Park, ήταν το κορυφαίο εστιατόριο των ΗΠΑ. «Είναι μια μεγάλη αναγνώριση για την κουλτούρα και την κληρονομιά μας, που αντιπροσωπεύει επίσης την Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί. Είναι πολύ σημαντικό για την ποικιλομορφία όλων των πολιτισμών», δήλωσε η Ellia Park. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς, αλλά και για τη χώρα μας».
Ένας άλλος μεγάλος νικητής ήταν το Table by Bruno Verjus στο Παρίσι, στο Νο 3. Ένα εστιατόριο με γνώμονα τα συστατικά που διευθύνεται από έναν πρώην food blogger, το Table είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη σε τέτοιου είδους λίστες που δεν διευθύνεται από έναν καταξιωμένο επαγγελματία σεφ.
Ήταν επίσης μια καλή βραδιά για το Χονγκ Κονγκ: το Wing, το κομψό τοπικό εστιατόριο της Vicky Cheng ήταν η υψηλότερη νέα εγγραφή στο Νο 20. Το The Chairman, ένα από τα αγαπημένα του κοινού, ήταν το υψηλότερο εστιατόριο της βραδιάς, ανεβαίνοντας δύο δωδεκάδες θέσεις στο Νο. 26. Αυτή η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα δυνατές επευφημίες από το κοινό.
Το περσινό Νο. 1, το καινοτόμο περουβιανό εστιατόριο Central στη Λίμα, μετακινείται πλέον στην κατηγορία Best of the Best, χωρίς να είναι πλέον επιλέξιμο για τη λίστα των 50 καλύτερων. Αυτή η απόφαση να επιβληθεί αλλαγή στην κορυφή της λίστας ισχύει από το 2019- πριν από αυτό η Osteria Francescana στη Μόντενα της Ιταλίας είχε ανακηρυχθεί δύο φορές Νο 1 και το Noma, το οποίο σχεδιάζει να κλείσει το 2025, είχε κερδίσει πέντε φορές.
Τα εστιατόρια που κατέλαβαν τις θέσεις 51 έως 100 ανακοινώθηκαν στις 22 Μαΐου. Μεταξύ των διακεκριμένων εστιατορίων που έπεσαν στο δεύτερο μισό του καταλόγου είναι το Orfali Bros. του Ντουμπάι, το οποίο βρέθηκε δύο φορές στην κορυφή της περιφερειακής λίστας με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Θεωρήθηκε ως ένα μέρος που θα ανέβαινε στη λίστα- αντίθετα, έπεσε από το νούμερο 46 στο νούμερο 64. Το Clove Club στο Λονδίνο έπεσε πάνω από 40 θέσεις στο 80, και το σεβαστό Le Bernardin της Νέας Υόρκης από το Νο. 44 στο Νο. 71.
Πριν από την τελετή, το Kato του Λος Άντζελες ονομάστηκε Resy One to Watch, για το ευρηματικό μενού του σεφ Jonathan Yao με ταϊβανέζικες αποχρώσεις. Η Janaína Torres από το a Casa do Porco του Σάο Πάολο κέρδισε το βραβείο καλύτερης γυναίκας σεφ.
Η λίστα World’s 50 Best List ανήκει και λειτουργεί από την William Reed Business Media με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κατάλογος δημιουργήθηκε το 2002. Η κατάταξη δημιουργείται με βάση τις ψήφους 1080 μελών της επιτροπής σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: newmoney.gr