Build
Στεγαστικό ΕΕ: Αρκετοί 35άρηδες εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους
Σύμφωνα με νέα ανάλυση του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας
Στεγαστικό ΕΕ: Αρκετοί 35άρηδες εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ένας στους πέντε (20%) ενήλικες ηλικίας 30 έως 34 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να ζει με τους γονείς του, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound). 

Επιπλέον, πάνω από δύο στους πέντε (42%) ενήλικες της ΕΕ, στην ηλικιακή κατηγορία των 25 έως 29 ετών, ζουν με τους γονείς τους – με ποσοστό που κυμαίνεται από 67% σε πυκνοκατοικημένες περιοχές έως 82% σε αραιοκατοικημένες και μεσοαστικές περιοχές!

«Η στέγαση αποτελεί ένα από τα κύρια εμπόδια για την ανεξαρτητοποίηση των νέων, με την ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση να αντανακλά σε διάφορες πτυχές της ζωής των νεότερων ενηλίκων – συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής ευημερίας», τονιζει το Eurofound.

Στην  ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών υπάρχει διαφορά πέντε ποσοστιαίων μονάδων στα ποσοστά απασχόλησης μεταξύ εκείνων που ζουν με (έναν από) τους γονείς τους (73%) και εκείνων που ζουν ανεξάρτητα (78%). «Αυτό δείχνει ότι η απασχόληση από μόνη της δεν είναι ένας σίγουρος τρόπος για την απόκτηση ανεξαρτησίας».

Αποκλεισμένοι από την αγορά κατοικίας

Η έκθεση του Eurofound, «Το να γίνεσαι ενήλικας: Οι νέοι σε έναν μετα-πανδημικό κόσμο», διερευνά τις επιθυμίες και τα σχέδια των νέων για το μέλλον – και τα αποτελέσματα της ευημερίας που σχετίζονται με αυτά τα σχέδια – στο πλαίσιο της τρέχουσας αγοράς εργασίας, της κατάστασης της στέγασης και της προόδου στην εφαρμογή των «ενισχυμένων εγγυήσεων» της ΕΕ για τη νεολαία.

«Οι εκθέσεις διαπιστώνουν ότι, ενώ υπάρχουν θετικά σημάδια για τους νέους όσον αφορά την απασχόληση, πολλοί νέοι στην Ευρώπη βρίσκονται αποκλεισμένοι από την αγορά κατοικίας και αδυνατούν να δημιουργήσουν την ανεξαρτησία που απαιτείται για να αποκτήσουν δική τους οικογένεια», σημειώνεται.

Πηγή: in.gr