Economy
Ποιες αμερικανικές πόλεις κινούν την παγκόσμια οικονομία
Ξεπερνούν χρηματοοικονομικούς κόμβους όπως το Λονδίνο και η Σιγκαπούρη
Ποιες αμερικανικές πόλεις κινούν την παγκόσμια οικονομία

Τα νέα για στεγαστικές κρίσεις, φυγές εργαζομένων και περικοπές προϋπολογισμών προβάλλουν μια ιστορία αργής παρακμής των αμερικανικών πόλεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον τελευταίο Παγκόσμιο Δείκτη Πόλεων από την ερευνητική ομάδα Oxford Economics, έξι πόλεις των ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι κορυφαίες «ατμομηχανές της παγκόσμιας οικονομίας».

Η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σαν Χοσέ, το Σιάτλ, το Σαν Φρανσίσκο και το Ντάλας βρέθηκαν στην κορυφή της κατηγορίας οικονομικών του δείκτη.

Ο δείκτης, που επικαιροποιείται ετησίως από την οικονομική συμβουλευτική εταιρεία Oxford Economics, κατατάσσει τις 1.000 μεγαλύτερες πόλεις σε πέντε κατηγορίες: οικονομία, ανθρώπινο κεφάλαιο, ποιότητα ζωής, περιβάλλον και διακυβέρνηση.

Η ευημερία των πόλεων αντιμετωπίζεται συχνά μέσα από το πρίσμα των πολυσύχναστων οικονομικών κέντρων τους, με τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ να οδηγούν συνήθως στις παγκόσμιες κατατάξεις, αναφέρει χαρακτηριστικά το Business Insider.

Μια αξιολόγηση πέραν των οικονομικών δεικτών

Ωστόσο, ο δείκτης του Oxford Economics αξιολογεί σκόπιμα τις πόλεις με βάση μια σειρά παραγόντων που συμβάλλουν στη συνολική οικονομική ζωτικότητα και τις δυνατότητες για βιώσιμη ανάπτυξη και μεγέθυνση.

Η αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης, η οικονομική σταθερότητα, το κατά κεφαλή ΑΕΠ και η οικονομική ποικιλομορφία μετρήθηκαν επιπλέον του συνολικού μεγέθους του ΑΕΠ.

«Οι πόλεις που βρίσκονται στην κορυφή της κατηγορίας Οικονομικά είναι οι κινητήρες της παγκόσμιας οικονομίας. Σε αυτήν την κατηγορία, οι αμερικανικές πόλεις κυριαρχούν», διαπιστώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η Νέα Υόρκη διέπρεψε στην κατηγορία των οικονομικών με το απόλυτο 100 της βαθμολογίας, ακολουθούμενη από κοντά από το Λος Άντζελες. Το Σαν Χοσέ, η μεγαλύτερη πόλη της Silicon Valley, ήρθε στην τρίτη θέση και επισημάνθηκε ως η έχουσα το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ παγκοσμίως.

Το Ντάλας είναι ένας από τους κορυφαίους «κινητήρες της παγκόσμιας οικονομίας» στον κόσμο

Μια από τις λιγότερο αναμενόμενες εισερχόμενες πόλεις στο Top 10 είναι το Ντάλας, το οποίο κατέλαβε την έκτη θέση παγκοσμίως για την οικονομική του ζωτικότητα.

Η πόλη του Τέξας γνώρισε τη μεγαλύτερη αριθμητική αύξηση πληθυσμού από οποιαδήποτε άλλη μεγαλούπολη των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια και περισσότερες από 175 εταιρείες έχουν μεταφέρει την έδρα τους εκεί από το 2010, καθιστώντας την ως μια από τις οικονομικές δυνάμεις του Αμερικανικού Νότου.

Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Τόκιο είναι οι μόνες τρεις μη αμερικανικές πόλεις που βρίσκονται στις 10 πρώτες θέσεις. Ακολουθούν τις πόλεις των ΗΠΑ λόγω των χαμηλότερων επιπέδων κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με την έκθεση.

Και το Σικάγο στις κορυφαίες

Το Σικάγο μπήκε επίσης στη λίστα για την οικονομική του ευρωστία, καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση μετά το Λονδίνο.

Ωστόσο, ενώ οι έξι πόλεις των ΗΠΑ μπορεί να έχουν υψηλή βαθμολογία στα οικονομικά, μετά βίας εμφανίζονται στην πρώτη κατάταξη στις άλλες τέσσερις κατηγορίες: ανθρώπινο κεφάλαιο, ποιότητα ζωής, διακυβέρνηση και περιβάλλον.

Πόλεις στην Ευρώπη, στη Νέα Ζηλανδία και στη Βραζιλία έδειξαν βελτίωση σε παραμέτρους όπως η ισότητα εισοδήματος, το προσδόκιμο ζωής, η ποιότητα του αέρα, οι πολιτικές ελευθερίες και το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Παρόλα αυτά, η έκθεση σημείωσε ότι «οι πόλεις της Βόρειας Αμερικής βρίσκονται όλες στο υψηλότερο όριο της κατάταξης».

Η Νέα Υόρκη, το Σαν Χοσέ, το Σιάτλ, το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο κατατάχθηκαν στο top 10 της συνολικής λίστας των κορυφαίων παγκόσμιων πόλεων της Oxford Economics, με τη Νέα Υόρκη να κατακτά την κορυφή.

Πηγή: ot.gr