Marketing Week
Το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (UoL) τιμά την Παγκόσμια Μέρα Βιοποικιλότητας
Το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (UoL) τιμά την Παγκόσμια Μέρα Βιοποικιλότητας

«Γίνε μέρος του Σχεδίου» είναι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας 2024. Είναι ένα κάλεσμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να ανακόψουν και να αντιστρέψουν την απώλεια της βιοποικιλότητας, υποστηρίζοντας την εφαρμογή του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας του Κουνμίνγκ-Μοντρεάλ (COP15), γνωστό ως Σχέδιο για τη Βιοποικιλότητα.

Η βιοποικιλότητα που παρατηρείται σήμερα είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς εξελικτικής ιστορίας, ως εκ τούτου ο πλούτος των διαφορετικών μορφών ζωής είναι τεράστιος και πολύτιμος. Μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί περίπου 1.900.000 διαφορετικά είδη (Roskov et al. 2019), ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα είδη που δεν έχουν περιγραφεί ακόμα από την επιστήμη (Larsen et al. 2017). 

Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας αφού το 70% των πλέον ευάλωτων ομάδων πληθυσμού στον κόσμο εξαρτώνται άμεσα από άγρια είδη.

Η διαφύλαξη της υγείας της φύσης, το «πρασίνισμα» των πόλεών και η διατήρηση της πλούσιας  βιοποικιλότητας στον πλανήτη είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας. Η φύση καθαρίζει τα ύδατα, μας παρέχει θρεπτική τροφή, μας προστατεύει από πλημμύρες και συμβάλλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. 

Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Είναι επίσης σαφείς στη διατύπωσή ότι το 75% των παγκόσμιων οικοσυστημάτων αλλοιώνεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, περισσότερο από ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση και η ευημερία του κόσμου διακυβεύεται αφού περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ εξαρτάται από τη φύση και τις υπηρεσίες της.

Οι αόρατες υπηρεσίες της φύσης είναι δωρεάν και θεωρούνται δεδομένες, είναι όμως πολύτιμες και ευπαθείς και αν δεν φροντίζουμε τη φύση δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί η  διαβίωση μας στον πλανήτη.

Το Πανεπιστήμιο Λεμεσού αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί υιοθετεί το θέμα της Παγκόσμιας Μέρας Βιοποικιλότητας και γίνεται μέλος του σχεδίου με τη συμμετοχή του σε συνεργασίες, δράσεις και προγράμματα που συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων  του «σύμφωνου ειρήνης με τη φύση» τη λεγόμενη «συμφωνία του Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ». Στόχος αυτής της συμφωνίας είναι η προστασία του 30% του πλανήτη ως το 2030 και η αποδέσμευση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετήσιας βοήθειας για την διατήρηση της φύσης για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (University of Limassol, UoL), επισκεφθείτε την ιστοσελίδα uol.ac.cy, επικοινωνήστε στο 77 77 24 46 ή μέσω μαιλ στο info@uol.ac.cy.