Συγκεκριμένα η Καρδιολογική εταιρεία Κύπρου συνιστά τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε τακτά χρονικά διαστήματα αφού η αυξημένη αρτηριακή πίεση δεν προειδοποιεί και δεν κάνει συμπτώματα ενώ ο τρόπος διάγνωσης είναι η μέτρηση της. Οι αυξημένες τιμές θα πρέπει να ευαισθητοποιήσουν και σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό να γίνουν παρεμβάσεις και δράσεις, ώστε η πίεση να ρυθμιστεί.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί μια ασυμπτωματική νόσο, χωρίς προειδοποιητικά σημεία, που αποκαλύπτεται όταν ήδη έχει κάνει βλάβη σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα νεφρά και ο οφθαλμός. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες θνησιμότητας, νοσηρότητας και κακής ποιότητας ζωής, γι’ αυτό και οφείλουμε να τη ρυθμίζουμε διατηρώντας την στα ενδεικνυόμενα όρια.
Η Αρτηριακή Υπέρταση αποτελεί την πιο συχνή χρόνια νόσο και έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θνησιμότητας, νοσηρότητας και κακής ποιότητας ζωής. Αποτελεί επίσης έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της αθηροσκληρυντικής καρδιαγγειακής νόσου που μπορεί όμως να ρυθμιστεί, και να αποτελέσει έτσι λιγότερο φορτίο στην πιθανή ανάπτυξη της.
Στην Κύπρο όπως και παγκοσμίως στον ανεπτυγμένο κόσμο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου. Βάσει στατιστικών δεδομένων στα άτομα με ισχαιμική καρδιοπάθεια η παρουσία υπέρτασης αναφέρεται σε ποσοστό 79%, ενώ στο ίδιο ποσοστό αναφέρεται σε άτομα με καρωτιδική νόσο. Σε παθήσεις των αρτηριών αναφέρεται σε ποσοστό 55%, ενώ από τα άτομα που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο στο 77% έχουν υπέρταση.
Πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της αυξημένης αρτηριακής πίεσης σημαίνει λιγότερα στεφανιαία επεισόδια και εμφράγματα, λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια λιγότερα περιστατικά καρδιακής και νεφρικής ανεπάρκειας, λιγότερα ανευρύσματα και αποφράξεις αγγείων και έτσι μείωση συνολικά της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας.
Από τους πιο σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης υπέρτασης είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα, η κατανάλωση αυξημένων ποσοτήτων άλατος με την διατροφή και η παχυσαρκία, καταστάσεις οι οποίες στον τόπο μας καταγράφουν ανοδικές τάσεις
Στο πλαίσιο της ορθής ενημέρωσης του κοινού, η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου σε συνεργασία με την Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας αναλαμβάνουν και φέτος δράση διοργανώνοντας Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης, αναφορικά με τους παράγοντες κινδύνου, την πρόληψη, διάγνωση αλλά και την ορθή θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης
Η Εκστρατεία Ενημέρωσης τελεί υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και πραγματοποιείται όπως κάθε χρόνο με την ευγενική στήριξη της Φαρμακοβιομηχανίας Medochemie.