Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του IMR- University of Nicosia Χριστίνα Κοκκάλου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η έρευνα είναι μια φωτογράφηση-ακτινογραφία του ΓεΣΥ με την συμπλήρωση πέντε χρόνων από την εφαρμογή του.
«Πέντε χρόνια μετά το ΓεΣΥ ο κόσμος αγκάλιασε το σύστημα υγείας, οι υπηρεσίες είναι σε υψηλά επίπεδα. Ο κόσμος νοιώθε ότι βελτίωσε την ποιότητα ζωής, νοιώθουν ότι έχουν πρόσβαση σε ένα σύστημα που είναι για όλους», είπε.
Η κ. Κοκκάλου ανέφερε ότι η έρευνα έγινε τον Απρίλιο 2024. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια σε αστικές και αγροτικές περιοχές, το μέγεθος δείγματος ήταν 500 άτομα, άνδρες και γυναίκες 18+, η επιλογή δείγματος ήταν τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία και η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
Σε ερώτηση αν το ΓεΣΥ έχει βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της χώρας μας, 92% των συμμετεχόντων απάντησε καταφατικά.
Σε ερώτηση ποια είναι τα μεγαλύτερα οφέλη που κατά την άποψη τους προέκυψαν για το σύνολο των πολιτών μέσα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, 62% απάντησαν η μείωση/ο εκμηδενισμός του κόστους πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα, 32% η αύξηση των επιλογών όσον αφορά τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, 21% η βελτίωση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και 19% η μείωση του χρόνου/λίστες αναμονής.
Σε ερώτηση ποια είναι η σοβαρότερη αδυναμία του ΓεΣΥ, η οποία λειτουργεί επιβαρυντικά για τους δικαιούχους, 32% απάντησαν η λίστα αναμονής για επίσκεψη σε ιατρό ή διεκπεραίωση εγχείρησης, 24% η μη κάλυψη συγκεκριμένων τύπου εξετάσεων και φαρμακευτικών θεραπειών, 23% η ανάγκη λήψης παραπεμπτικού από προσωπικό ιατρό για μετάβαση στον ειδικό ιατρό και 11% η μη κάλυψη αναγκών σε συγκεκριμένες ειδικότητες.
Ο βαθμός συμφωνίας ότι το ΓεΣΥ είναι κοινωνικά αλληλέγγυο – προστατεύει τους οικονομικά αδύνατους ανήλθε στο 7.69.
Ο βαθμός συμφωνίας ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει επωφεληθεί από το ΓεΣΥ κυμάνθηκε στο 7.22.
Ο βαθμός συμφωνίας ότι το ΓεΣΥ αφορά την παροχή ενός ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών φροντίδας υγείας κυμάνθηκε στο 6.61.
Ο βαθμός συμφωνίας για ισότιμη μεταχείριση όλων των δικαιούχων ανήλθε στο 6.52.
Σε ερώτηση, πού αναζήτησαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τα τελευταία πέντε χρόνια μέσω του ΓεΣΥ ή ιδιωτικά εκτός ΓεΣΥ, 61% απάντησαν μέσω ΓεΣΥ, 6% ιδιωτικά εκτός ΓεΣΥ, 28% και τα δύο, 5% δεν χρειάστηκε.
Σε ερώτηση ποιες υπηρεσίες που προσφέρει το ΓεΣΥ χρησιμοποίησαν τα τελευταία δύο χρόνια απάντησαν ποσοστό 94% επίσκεψη σε προσωπικό ιατρό, 80% επίσκεψη σε ειδικό ιατρό, 75% λήψη φαρμάκων, 71% λήψη υπηρεσιών εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων, 54% επίσκεψη σε οδοντίατρο, 35% επίσκεψη σε άλλο επαγγελματία υγείας, 20% ενδονοσοκομειακή περίθαλψη (νοσηλεία), 8% υπηρεσίες αποκατάστασης.
Ο βαθμός αξιολόγησης γνώσεων αναφορικά με το ΓεΣΥ ανέρχεται στο 6.65.
Τα ποσοστά σύγκρισης εμπειρίας εντός ΓεΣΥ σε σχέση με εκτός ΓεΣΥ για τον χρόνο αναμονής για ραντεβού/εγχείρηση είναι 32% καλύτερα, 29% χειρότερα, 24% το ίδιο, 16% δεν γνωρίζω.
Τα ποσοστά σύγκρισης εμπειρίας εντός ΓεΣΥ σε σχέση με εκτός ΓεΣΥ για την εξειδίκευση επαγγελματιών υγείας είναι 43% καλύτερα, 13% χειρότερα, 37% το ίδιο, 7% δεν γνωρίζω.
Τα ποσοστά σύγκρισης εμπειρίας εντός ΓεΣΥ σε σχέση με εκτός ΓεΣΥ για συμπεριφορά είναι 47% καλύτερα, 13% χειρότερα, 35% το ίδιο, 5% δεν γνωρίζω.
Τα ποσοστά σύγκρισης εμπειρίας εντός ΓεΣΥ σε σχέση με εκτός ΓεΣΥ για ενημέρωση είναι 53% καλύτερα, 9% χειρότερα, 31% το ίδιο, 7% δεν γνωρίζω.
Τα ποσοστά σύγκρισης εμπειρίας εντός ΓεΣΥ σε σχέση με εκτός ΓεΣΥ για ποιότητα εγκαταστάσεων και εξοπλισμού είναι 49% καλύτερα, 8% χειρότερα, 37% το ίδιο, 6% δεν γνωρίζω.
Τα ποσοστά σύγκρισης εμπειρίας εντός ΓεΣΥ σε σχέση με εκτός ΓεΣΥ για ασφάλεια ασθενούς είναι 42% καλύτερα, 12% χειρότερα, 36% το ίδιο, 10% δεν γνωρίζω.
Σε ερώτηση, σε ποιο βαθμό θεωρούν ότι ο θεσμός του προσωπικού ιατρού έχει προσθέσει αξία στους δικαιούχους του ΓεΣΥ ποσοστό 81% απάντησε σε μεγάλο/αρκετό βαθμό, 19% σε μικρό βαθμό/καθόλου.
Η αξιολόγηση εμπειρίας με τον προσωπικό ιατρό βαθμολογείται με 8.36.
Όσον αφορά την ενημέρωση αναφορικά με όλα όσα αφορούν το ΓεΣΥ 11% δήλωσε πολύ, 60% αρκετά, 24% λίγο και 5% σχεδόν καθόλου.
Σε ερώτηση αν έχει ελαφρυνθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός σε σχέση με όσα ξόδευαν για ιατρική περίθαλψη πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ποσοστό 86% απάντησε καταφατικά και 14% αρνητικά.
Πηγή: ΚΥΠΕ