Τα ξενοδοχεία αναβαθμίζονται, εισάγονται νέες αντιλήψεις, οι τοπικές και εθνικές αλυσίδες επεκτείνονται και διεθνείς επενδυτές προσελκύονται φέρνοντας συχνά διεθνή ξενοδοχειακά σήματα στην αγορά.
Κατά το α’ τρίμηνο του 2024/23 οι διεθνείς αφίξεις μη κατοίκων στο αεροδρόμιο της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 20%, ενώ οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν κατά 13%.
Στην Αθήνα, η αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο ενίσχυσε τις πληρότητες κατά 5,9% το α’ τρίμηνο 2024/23, συνοδευόμενη από αύξηση κατά 3,9% στις τιμές των δωματίων. Κατά συνέπεια, το RevPAR βελτιώθηκε κατά 10%.
Στη Θεσσαλονίκη, η πληρότητα δεν βελτιώθηκε, αλλά λόγω της αύξησης των ADR, το RevPAR αυξήθηκε κατά 9,3%, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2024/23.
Σε αυτό το τρίμηνο ενώσεις των ξενοδόχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης παρουσίασαν την ικανοποίηση των επισκεπτών τους και τις εκθέσεις επιδόσεων των ξενοδοχείων σε συνεργασία με την GBR. Οι επισκέπτες των ξενοδοχείων στην Αθήνα παραμένουν πολύ ικανοποιημένοι από την εμπειρία τους στην πόλη με σταθερή βαθμολογία 8,4 στα του 10, ενώ στη Θεσσαλονίκη η ικανοποίηση μειώθηκε στο 7,8 του 10, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2015.
Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην πτώση της βαθμολογίας ικανοποίησης στη Θεσσαλονίκη είναι τα μειωμένα ποσοστά ικανοποίησης στη δημόσια καθαριότητα, την ασφάλεια, την κατάσταση των πεζοδρομίων και των πλατειών και το αστικό πράσινο.
Στην Αθήνα, συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τη δημόσια καθαριότητα και την ασφάλεια, ενώ στη Θεσσαλονίκη τα ζητήματα είναι πιο εκτεταμένα.
Οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και στις δύο πόλεις εκτιμώνται ιδιαίτερα. Η σχέση ποιότητας-τιμής κατέγραψε πτώση στην Αθήνα από 8,6 το 2022 σε 8,4 το 2023, πιθανώς επηρεασμένη από την αύξηση της μέσης τιμής δωματίου (ADR) κατά 12,8% κατά τη διάρκεια του 2023/22. Στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές των δωματίων αυξήθηκαν κατά 9,1% το 2023/22, αλλά διατήρησαν σταθερή τη βαθμολογία Value for Money στο 8,3 στα 10.
Στις 10 πόλεις με επενδυτικό ενδιαφέρον
Στο πλαίσιο αυτό, η CBRE Research παρουσίασε τον Απρίλιο του 2024 μια έρευνα, την 2024 European Hotel Investor Intensions Survey, η οποία δείχνει ότι η Αθήνα έχει εισέλθει στο top 10 των προτιμώμενων προορισμών πόλεων ως μια ολοένα και πιο ελκυστική αγορά για τους επενδυτές. Αυτό τοποθετεί την Αθήνα ως μια αναδυόμενη ευκαιρία μεταξύ των βασικών τουριστικών πόλεων, προσφέροντας στους επενδυτές μια εναλλακτική οδό για πιθανή ανάπτυξη και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους, σημειώνει η έρευνα, η οποία αποκαλύπτει ότι το κλίμα των επενδυτών εξακολουθεί να ευνοεί το Λονδίνο ως την πιο ελκυστική πόλη για ξενοδοχειακές επενδύσεις.
Περισσότερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η Μαδρίτη βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση με τη δυναμική των ξενοδοχείων της πόλης να αποδεικνύεται ολοένα και πιο ελκυστική για το παγκόσμιο κεφάλαιο. Η Ρώμη κατατάσσεται στην 4η θέση και η Βαρκελώνη στην 6η. Είναι προφανές ότι η Αθήνα έχει αναδειχθεί ως ένας δημοφιλής και ελκυστικός προορισμός, με σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι δεν έχει ακόμη φτάσει τους αριθμούς επισκεπτών που παρατηρούνται σε πόλεις όπως η Ρώμη και η Βαρκελώνη, επισημαίνει η GBR Consulting.
Ωστόσο, για να αποφύγει να αντιμετωπίσει προκλήσεις παρόμοιες με αυτές που αντιμετώπισε η Βαρκελώνη, όπου οι κάτοικοι εκφράζουν όλο και περισσότερο τις ανησυχίες τους για τις αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού στην πόλη, η Αθήνα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω του σχεδιασμού και της διαχείρισης. Αυτό συνεπάγεται στρατηγικές όπως η ανακατανομή της τουριστικής κίνησης σε λιγότερο γνωστά αξιοθέατα και περιοχές, παράλληλα με αυστηρότερους κανονισμούς στον τομέα των καταλυμάτων.
Που υστερεί η Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης, αλλά είναι σε σημείο καμπής, τονίζει η GBR Consulting. Μια σύγκριση μεταξύ του 2023 και του 2019 αποκαλύπτει ελάχιστη πρόοδο. Οι διεθνείς αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν μόλις κατά 0,8%, ενώ οι οδικές αφίξεις στα σύνορα μειώθηκαν κατά 15% από το 2019 έως το 2023.
Οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης παρέμειναν συνολικά σταθερές, με μείωση 1% για τους αλλοδαπούς και αύξηση 1% για τους Έλληνες σε σύγκριση με το 2019.
Η σύνθεση των διεθνών αγορών προέλευσης παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη, ιδίως σε σύγκριση με το 2015, με εξαίρεση την απώλεια της ρωσικής αγοράς και την αύξηση του μεριδίου των Αμερικανών τουριστών.
Η πληρότητα των ξενοδοχείων, σύμφωνα με την GBR Consulting, παρουσίασε μείωση 4,2% από το 2019 έως το 2023, ενώ η συνολική προσφορά ξενοδοχείων στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης παρέμεινε σταθερή. Ωστόσο ο τομέας των ξενοδοχείων 5 και 4 αστέρων σημείωσε σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια, ενώ ο τομέας των 3 αστέρων παρέμεινε σταθερός και ο τομέας των 1 και 2 αστέρων μειώθηκε. Τα τελευταία χρόνια έγιναν ωστόσο επενδύσεις νέων ξενοδοχείων στην πόλη ενώ σημειώνεται και η ανέγερση νέας πολυτελούς πεντάστερης μονάδας από τον όμιλο Electra Hotels, στη γωνία των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, και έχει επιφάνεια 1.400 τετραγωνικών μέτρων
Η μέση τιμή δωματίου (ADR) αυξήθηκε κατά 25% από το 2019 στο 2023, σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και αύξησης των λειτουργικών δαπανών. Παρά την αύξηση αυτή, η Θεσσαλονίκη παραμένει η πόλη με τη χαμηλότερη ADR μεταξύ 10 ευρωπαϊκών πόλεων ανάλογης εικόνας, το 2023-
Η ικανοποίηση των επισκεπτών μειώθηκε στους περισσότερους δείκτες, με λίγους μόνο να παραμένουν σταθεροί και κανέναν να μην παρουσιάζει βελτίωση μεταξύ 2015 και 2023,
Όμως η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η οποία παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη και επηρεάζει τις τοπικές γειτονιές, έχει επεκταθεί σε 3.600 μονάδες έναντι των 4.800 ξενοδοχειακών δωματίων στο δήμο Θεσσαλονίκης-
Σημαντικά έχει αναπτυχθεί ο τομέας της κρουαζιέρας, με προσπάθειες του ΟΛΘ και των φορέων τουρισμού της πόλης, με τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων να αυξάνονται από μόλις 6 το 2019 σε 68 το 2023, φιλοξενώντας 4.865 και 60.900 επιβάτες κρουαζιέρας, αντίστοιχα. Ο στόχος είναι να καθιερωθεί η Θεσσαλονίκη ως home port.
Η GBR επισημαίνει ακόμη ότι η ανάπτυξη των υποδομών έχει μείνει πίσω, με αρκετά βασικά έργα είτε να μην έχουν ξεκινήσει, και να βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού με κάποια να βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται για έργα που αφορούν στις οδικές συνοριακές διαβάσεις, την πρόσβαση στο αεροδρόμιο, το έργο της αερογέφυρας, την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το παραλιακό μέτωπο και τις εγκαταστάσεις στάθμευσης.
Αντίθετα, με την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των μεγάλων έργων υποδομής, τη λειτουργία των 13 σταθμών του μετρό μέχρι το τέλος του 2024 και την υλοποίηση έργων που αφορούν την ασφάλεια, την καθαριότητα, την ποιότητα των πεζοδρομίων και των δρόμων, το πράσινο και τη στάθμευση από το δήμο Θεσσαλονίκης, η πόλη θα μπορούσε να γίνει πραγματικά ελκυστική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της και να προσελκύσει νέες αγορές και τουρίστες με την υποστήριξη ενός νέου σχεδίου μάρκετινγκ, τονίζει η GBR Consulting.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος - Λάμπρος Καραγεώργος