Business Tech
Ποια νέα μέτρα εξετάζουν οι ΗΠΑ για τις εξαγωγές τεχνολογίας στην Κίνα
Η Ουάσιγκτον προτρέπει την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ολλανδία να περικόψουν την προσφορά εργαλείων και τεχνολογίας
Ποια νέα μέτρα εξετάζουν οι ΗΠΑ για τις εξαγωγές τεχνολογίας στην Κίνα

Ο τεχνολογικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μαίνεται εδώ και κάποια χρόνια με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί να αποκόψει τον ασιατικό γίγαντα από πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία.

Τώρα οι ΗΠΑ πιέζουν τους συμμάχους σε Ευρώπη και Ασία να αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας και εξοπλισμού που σχετίζονται με τσιπ στην Κίνα εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ανάπτυξη προηγμένων ημιαγωγών της Huawei.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ολλανδία να χρησιμοποιούν πιο επιθετικά τους υπάρχοντες ελέγχους εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένης της παύσης συντήρησης εργαλείων κατασκευής τσιπ σε προηγμένα εργοστάσια ημιαγωγών στην Κίνα από μηχανικούς, από τις χώρες τους, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν στους Financial Times.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εισήγαγε σαρωτικούς ελέγχους εξαγωγών το 2022, οι οποίοι περιλάμβαναν απαγόρευση σε Αμερικανούς υπηκόους και εταιρείες να παρέχουν άμεση ή έμμεση υποστήριξη σε ορισμένα εργοστάσια προηγμένων τσιπ στην Κίνα. Αλλά υπάρχουν πολύ λιγότεροι περιορισμοί που εμποδίζουν τις κινεζικές ομάδες να προσλάβουν μηχανικούς από τις χώρες της Δύσης.

«Για να γίνουν οι έλεγχοι πιο αποτελεσματικοί κατά της Κίνας και να εξισωθούν οι όροι ανταγωνισμού για τη βιομηχανία των ΗΠΑ, οι σύμμαχοι πρέπει να απαγορεύσουν στις εταιρείες τους να παρέχουν υπηρεσίες που υποστηρίζουν την παραγωγή προηγμένων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων στην Κίνα», δήλωσε στους FT ο Κέβιν Γουλφ, ειδικός στον έλεγχο εξαγωγών στο δικηγορικό γραφείο Akin Gump. 

Ανησυχεί η πρόοδος των Κινέζων

Οι ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ταχύτητα με την οποία οι κινεζικοί όμιλοι αναπτύσσουν προηγμένα τσιπ παρά τους αυστηρότερους αμερικανικούς ελέγχους.

Όταν η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο επισκέφθηκε την Κίνα πέρυσι, η Huawei κυκλοφόρησε το Mate 60 Pro, ένα τηλέφωνο που περιλάμβανε ένα προηγμένο τσιπ που εξέπληξε τους ειδικούς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον θέλει επίσης οι σύμμαχοι να δυσκολέψουν την Κίνα στις προσπάθειες παράκαμψης των περιορισμών των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, θέλουν να δυσκολέψουν τις εταιρείες από τρίτες χώρες να προμηθεύουν στην Κίνα είδη που περιλαμβάνουν τεχνολογία που παράγεται στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα ή την Ολλανδία.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ένα εκτεταμένο εργαλείο που ονομάζεται «Κανόνας Ξένων Άμεσων Προϊόντων» για να στοχεύσουν τη Huawei. Αυτό επιτρέπει στο τμήμα εμπορίου να εμποδίζει εταιρείες εκτός ΗΠΑ από το να προμηθεύουν στην εταιρεία είδη που περιέχουν αμερικανική τεχνολογία, ακόμη και αν είναι κατασκευασμένα εκτός ΗΠΑ. Αλλά οι σύμμαχοι δεν έχουν εφαρμόσει μέτρα που θα είχαν παρόμοιο αντίκτυπο.

Ένα άτομο που γνωρίζει την κατάσταση είπε στους FT ότι οι ΗΠΑ δεν ζητούσαν από τους συμμάχους να δημιουργήσουν νέους μηχανισμούς, αλλά ήθελαν απλώς να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα καθεστώτα ελέγχου των εξαγωγών για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. 

Η αντίδραση των συμμάχων των ΗΠΑ δεν είναι δεδομένη

Παραμένει ασαφές πώς θα αντιδράσουν οι σύμμαχοι. Αύξησαν τους ελέγχους στις εξαγωγές τεχνολογίας που σχετίζονται με τσιπ μετά τους αμερικανικούς ελέγχους του 2022. Ορισμένες ασιατικές εταιρείες είναι απογοητευμένες που οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αφήνουν ορισμένες από τις δικές τους εταιρείες, όπως η Qualcomm, να προμηθεύουν τη Huawei με τσιπ την ίδια στιγμή που η Ουάσιγκτον ασκεί πίεση στους συμμάχους.

Αξιωματούχοι σε συμμαχικές χώρες υποστήριξαν επίσης ότι η ύπαρξη μηχανικών σε κινεζικές ομάδες είναι απαραίτητη για να τους βοηθήσει να παρακολουθούν την τοπική δραστηριότητα, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στις συζητήσεις.

Η Ιαπωνία πέρυσι επέβαλε περιορισμούς σε 23 τύπους εργαλείων κατασκευής τσιπ. Εκείνη την εποχή, Ιάπωνες αξιωματούχοι είπαν ότι οι περιορισμοί προχώρησαν περισσότερο από εκείνους που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, καθώς οι εξαγωγείς θα χρειάζονταν άδειες για όλες τις περιοχές, δίνοντας στο υπουργείο Εμπορίου εκτεταμένη εποπτεία. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι είπαν ότι υπήρχε έλλειψη διαφάνειας σχετικά με το πόσο σκληρή είναι στην πραγματικότητα η Ιαπωνία όταν πρόκειται για την εφαρμογή των ελέγχων εξαγωγών.

Πολλές ιαπωνικές εταιρείες έχουν διακόψει σε σημαντικό βαθμό τους δεσμούς τους με την Huawei, αλλά ο κινεζικός όμιλος παραμένει μέλος του Keidanren, του ομίλου επιχειρηματικών λόμπι με τη μεγαλύτερη επιρροή της χώρας. 

Η Ευρώπη δεν θέλει να περιορίσει Ευρωπαίους από εργασίες στην Κίνα

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε στους Financial Times ότι το μπλοκ θα ήταν απρόθυμο να περιορίσει ευρωπαίους που εργάζονται στην Κίνα. «Αυτό το θέμα για το ταλέντο είναι ένα μάλλον πιο θεμελιώδες ζήτημα προσωπικής ελευθερίας. Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να πορευθούμε πολύ προσεκτικά», είπε ο Ντομπρόβσκις.

Ξεχωριστά την Πέμπτη, ο Μάρκο Ρούμπιο, ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας, και η Ελίς Στεφάνικ, η τέταρτη σε ταξη Ρεπουμπλικανή της Βουλής, προέτρεψαν την Ραιμόντο να ανακαλέσει τις άδειες εξαγωγής που σχετίζονται με την Huawei μετά από αναφορές ότι είχε αναπτύξει φορητό υπολογιστή με τσιπ Intel.

«Είναι σαφές από αυτές τις τάσεις ότι η Huawei, μια εταιρεία στη μαύρη λίστα που πάλευε να επιβιώσει μόλις πριν από λίγα χρόνια, επιστρέφει», έγραψαν σε επιστολή τους. «Το κάνει επειδή η κυβέρνηση Μπάιντεν, υπό την ηγεσία του τμήματός σας, αποτυγχάνει να προστατεύσει την αμερικανική εφευρετικότητα».

Η Intel είπε ότι «συμμορφώνεται αυστηρά με όλους τους νόμους και τους κανονισμούς στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε».

Πηγή: ot.gr