Business Tech
Ραγδαία εξάπλωση για Telegram
Το Telegram έχει ιδιαίτερη επιρροή στις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης
Ραγδαία εξάπλωση για Telegram

Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πιθανότατα θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ενεργούς μηνιαίους χρήστες σε ένα χρόνο, καθώς εξαπλώνεται σαν «δασική πυρκαγιά», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Πάβελ Ντούροφ.

Η Telegram, με έδρα το Ντουμπάι, ιδρύθηκε από τον ρωσικής καταγωγής Ντούροφ, ο οποίος έφυγε από τη Ρωσία το 2014 αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τα αιτήματα να κλείσουν οι κοινότητες της αντιπολίτευσης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VK, την οποία πούλησε.

«Πιθανότατα θα ξεπεράσουμε το ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες μηνιαίως μέσα σε ένα χρόνο από τώρα», είπε ο Ντούροφ, ο οποίος είναι ο απόλυτος ιδιοκτήτης της Telegram, μιλώντας στον Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Carlson στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

«Το Telegram εξαπλώνεται σαν δασική πυρκαγιά».

Ο Ντούροφ, ο οποίος όπως εκτιμά το Forbes, έχει περιουσία 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είπε ότι ορισμένες κυβερνήσεις προσπάθησαν να τον πιέσουν, αλλά η εφαρμογή, η οποία έχει τώρα 900 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, θα πρέπει να παραμείνει μια «ουδέτερη πλατφόρμα» και όχι ένας «παίκτης στη γεωπολιτική».

Ένας από τους κύριους αντιπάλους του Telegram, το WhatsApp της Meta Platforms, έχει περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως. Οι Financial Times ανέφεραν τον Μάρτιο ότι η Telegram πιθανότατα θα στόχευε για εισαγωγή στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ μόλις η εταιρεία φτάσει σε κερδοφορία.

Το Telegram, το οποίο έχει ιδιαίτερη επιρροή στις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κατατάσσεται ως μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μετά το Facebook, το YouTube, το WhatsApp, το Instagram, το TikTok και το Wechat.

Αφού η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, το Telegram έγινε η κύρια πηγή αφιλτράριστης διακίνησης περιεχομένου και από τις δύο πλευρές σχετικά με τον πόλεμο και την πολιτική γύρω από τη σύγκρουση.

Ο πόλεμος της πληροφόρησης

Ο Ντούροφ είπε ότι σκέφτηκε την ιδέα μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων ως τρόπο επικοινωνίας ενώ βρισκόταν υπό πίεση στη Ρωσία. Ο μικρότερος αδελφός του, Νικολάι, σχεδίασε την κρυπτογράφηση.

Κατά τον ίδιο, έπρεπε να αποχωρήσει από τη Ρωσία επειδή δεν μπορούσε να δεχτεί εντολές από καμία κυβέρνηση και αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι η Telegram ελέγχεται από τη Ρωσία ως ψευδή φήμη που διαδόθηκε από τους ανταγωνιστές του που ανησυχούσαν για την ανάπτυξη της Telegram.

«Προτιμώ να είμαι ελεύθερος παρά να παίρνω εντολές από οποιονδήποτε», είπε ο Ντούροφ σχετικά με την έξοδό του από τη Ρωσία και την αναζήτηση μιας νέας έδρας για την εταιρεία του, ανάμεσα σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη και το Σαν Φρανσίσκο.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, στην προσπάθειά του αυτή για αναζήτηση νέας έδρας, έγινε στόχος παρακολούθησης από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και το FBI. Ισχυρίστηκε σε ότι οι υπηρεσίες των ΗΠΑ προσπάθησαν να προσλάβουν έναν από τους μηχανικούς του για να «παραβιάσει» την ασφάλειας της πλατφόρμας του..

Όσον αφορά την ελευθερία του λόγου, ωστόσο, είπε ότι οι μεγαλύτεροι αμφισβητίες δεν ήταν οι κυβερνήσεις αλλά οι μεγάλοι ανταγωνιστές όπως η Apple και η Google της Alphabet.

«Αυτές οι δύο πλατφόρμες, θα μπορούσαν βασικά να λογοκρίνουν ό,τι μπορείτε να διαβάσετε, και την πρόσβαση στο smartphone σας», είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας τόνισε πως επέλεξε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για σπίτι του Telegram καθώς είναι μια «ουδέτερη χώρα» που θέλει να είναι φίλος με όλους και δεν ευθυγραμμίζεται με καμία από τις υπερδυνάμεις, οπότε θεώρησε ότι ήταν το καλύτερο μέρος για μια «ουδέτερη πλατφόρμα».

Πηγή: ot.gr