Στο 50% με 55% αναμένεται να κυμανθούν οι πληρότητες στα ξενοδοχειακά καταλύμματα της Κύπρου τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κύπρου Θάνο Μιχαηλίδη, ο οποίος σημείωσε πως περίπου το 90% των ξενοδοχείων έχουν τεθεί σε λειτουργία και πολύ λίγα θα ανοίξουν περί τα τέλη Απριλίου.
Η ροή των κρατήσεων για το 2024, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, είναι κάπως μειωμένη σε σχέση με την ίδια περσινή περίοδο, προσθέτοντας πως εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, φέτος ο χρόνος θα κλείσει με χαμηλότερη πληρότητα από το 2023.
Συγκεκριμένα είπε πως οι πληρότητες από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Απρίλιο είναι μειωμένες και σημείωσε πως η μεγαλύτερη διαφορά σημειώθηκε τον Απρίλιο, λόγω του ότι, όπως εξήγησε, το καθολικό Πάσχα φέτος ήταν τον Μάρτιο, ενώ το Ορθοδοξο θα είναι πολύ αργότερα δηλαδή τον Μάϊο.
Τώρα είπε «που έχει μπει και ο Απρίλης που είναι και ο πρώτος μήνας της καλοκαιρινής σεζόν βλέπουμε ότι έχει βελτιωθεί σχετικά η ροή αλλά ακόμη δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε πώς θα κλείσει η σεζόν, ενώ παραμένει να υπάρχει μια διαφορά από το 2023».
Πρόσθεσε πως οι περισσότερες κρατήσεις προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την κεντρική Ευρώπη, τη Γαλλία, Γερμανία, και τη Πολωνία.
Ο κ. Μιχαηλίδης υπενθύμισε ότι η επισκεψιμότητα από το Ισραήλ δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ένεκα του προβλήματος. Το Ισραήλ συνέχισε, αποτελούσε για την Πάφο αλλά και γενικότερα για την Κύπρο ολόκληρη μια πολύ καλή αγορά.
Ακολούθως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κύπρου αναφέρθηκε και στην οικονομία της Βρετανίας που αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες με αποτέλεσμα, όπως είπε, να επηρεάζει κάπως αρνητικά τη ζήτηση για διακοπές. Θα πρέπει να παρακολουθούμε την εξέλιξη των κρατήσεων κάθε μήνα για να δούμε πώς θα εξελιχτεί, συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για τον Μάϊο ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως είναι κάπως χαμηλές οι πληρότητες ωστόσο υπάρχουν και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Όσον αφορά το θέμα της δυστοκίας στην εξεύρεση προσωπικού ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Κύπρου παραδέχτηκε πως υπάρχει βελτίωση στην ταχύτητα που διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα, όπως αυτή η ταχύτητα στην διεκπεραίωση των αιτήσεων συνεχιστεί. Η δυστοκία στην εξεύρεση προσωπικού συνέχισε, αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο και εμείς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
Ερωτηθείς κατά πόσο έχει αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως δεν έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές, αναφέροντας πως διανύουμε τα δύο χρόνια μετά τον Covid- 19 που αποτέλεσε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη βιομηχανία. Σημαντικές και ουσιαστικές επενδύσεις ανέφερε δεν έχουν γίνει πέρα της συντήρισης των μονάδων ώστε να είναι σε καλή κατάσταση.
Επεσήμανε ακόμη πως τα κόστη ανέβηκαν πάρα πολύ και τυχόν ανακαινίσεις είναι πολύ ακριβές. Ενδεικτικά είπε πως τα λειτουργικά κόστη πέρσι ήταν πολύ ανεβασμένα, με αποτέλεσμα να μειώνουν την κερδοφορία της βιομηχανίας και να περιορίζουν και το περιθώριο επένδυσης. Γίνονται βελτιωτικά έργα αλλά δεν έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις, συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς κατά πόσο η Κύπρος εξυπηρετεί όλες τις ομάδες ειδικών ενδιαφερόντων τουρισμού, ο κ. Μιχαηλίδης απήντησε θετικά, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο για βελτίωση και στόχευση για περισσότερη εκμετάλλευση αυτών των ειδικών τύπου τουρισμού.
Ειδικά, συνέχισε, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει και τις περιόδους πριν το καλοκαίρι από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για τον αθλητικό τουρισμό ή τον τουρισμό των περιηγήσεων.
Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως όλες οι περιοχές της Κύπρου προσφέρονται για οικογενειακές διακοπές, σημειώνοντας πως κάθε περιοχή έχει και τα δικά της προτερήματα όπως η περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, που διαθέτει πολύ καλές παραλίες, η περιοχή της Πάφου που έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και ενδιαφέρουσα ενδοχώρα κ.λπ., κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ