Ο Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Γαλλία, δήλωσε ότι ο ίδιος και ο ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν κατέληξαν σε συγκεκριμένες συμφωνίες σχετικά με την αγορά των αεροσκαφών Rafale.
«Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί τους επόμενους δύο μήνες στην παρουσία του προέδρου της Γαλλίας», δήλωσε στους Σέρβους δημοσιογράφους στο Παρίσι.
Η αγορά των Rafales από τη Γαλλία θα σηματοδοτήσει μια απομάκρυνση από τη Ρωσία ως παραδοσιακό προμηθευτή όπλων και ενδεχομένως να επιβαρύνει τους πολιτικούς δεσμούς μεταξύ Βελιγραδίου και Μόσχας.
Πέρυσι, ο Βούτσιτς δήλωσε στο Reuters ότι 12 νέα αεροσκάφη Rafale θα μπορούσαν να κοστίσουν στη Σερβία περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,26 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η Σερβία, υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στα Βαλκάνια, ο οποίος εξακολουθεί να βασίζεται σε αεροσκάφη σοβιετικής σχεδίασης, όπως τα αεροσκάφη MiG-29 και τα ελικόπτερα MI-35, μαζί με ρωσικούς πυραύλους και άρματα μάχης. Χρησιμοποιεί επίσης κινεζικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης.
Ο Βούτσιτς δήλωσε επίσης ότι η Σερβία επιδιώκει να επεκτείνει τη συνεργασία με την Airbus και την Thales. Το Βελιγράδι έχει ήδη αγοράσει ελικόπτερα H125M της Airbus και μεταγωγικά αεροσκάφη C-295 για τον στρατό και την αστυνομία, πυραύλους εδάφους-αέρος Mistral και ραντάρ της Thales.
Ο Σέρβος πρόεδρος δήλωσε ότι θα αναζητήσει άλλους προμηθευτές όπλων μετά την επιβολή δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Ο σερβικός στρατός είναι πλέον χαλαρά διαμορφωμένος σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και τα στρατεύματά του συχνά ασκούνται με μέλη της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνει το Reuters.
Η Σερβία έχει επανειλημμένα καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει ενταχθεί στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Πηγή: OT.gr