«Το Γενικό Δικαστήριο θεωρεί ότι κανένας από τους λόγους που εκτίθενται στις αρχικές πράξεις δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένος και ότι η συμπερίληψη των Άβεν και Φρίντμαν στους επίδικους καταλόγους δεν ήταν επομένως δικαιολογημένη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.
Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν επιβάλλει στην Μόσχα σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης στις εισαγωγές πετρελαίου, για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η ΕΕ χρειάζεται ομοφωνία μεταξύ των 27 κρατών μελών της για να επιβάλει κυρώσεις, οι οποίες ανανεώνονται κάθε έξι μήνες. Ο κατάλογος κυρώσεων της ΕΕ χρονολογείται από το 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε την περιοχή της Κριμαίας από την Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο από τη λίστα εξαιρέθηκαν τρεις ακόμη Ρώσοι επιχειρηματίες. Επρόκειτο για τους Γκριγκόρι Μπερέζκιν, τον δισεκατομμυριούχο Φαρχάντ Αχμέντοφ και τον πρώην επικεφαλής της διαδικτυακής ηλεκτρονικής εταιρείας Ozon Αλεξάντερ Σούλγκιν.
Σε ισχύ βρίσκεται το 13ο πακέτο κυρώσεων που ενέκρινε η ΕΕ τον Φεβρουάριο. Το τελευταίο πακέτο, επικεντρώνεται στον περαιτέρω περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας σε στρατιωτική τεχνολογία, όπως για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και στην καταχώριση πρόσθετων εταιρειών και ατόμων που εμπλέκονται στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.
Με αυτό το νέο πακέτο, ο αριθμός των καταχωρήσεων έφτασε τις 2.000, επιφέροντας τεράστιο πλήγμα στον στρατό και στην άμυνα της Ρωσίας, όπως εκτιμά η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, εντάχθηκαν ακόμη 106 ιδιώτες και 88 οντότητες.
Πηγή: OT.gr