Η λίρα υποχώρησε 0,2% στα 32,4328 ανά δολάριο, χαμηλό ρεκόρ σε βάση κλεισίματος, από τις 8 το πρωί στην Κωνσταντινούπολη. Το νόμισμα έχει χάσει περίπου το 9% της αξίας του μέχρι στιγμής φέτος, τη δεύτερη μεγαλύτερη υποτίμηση μεταξύ ομοτίμων στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο της Χιλής.
Ακόμα και πριν από την ψηφοφορία, οι επενδυτές εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι οι απώλειες του κυβερνώντος κόμματος θα μπορούσαν να ανατρέψουν και πάλι την οικονομική πολιτική της χώρας και να την επαναφέρουν σε ανορθόδοξες τακτικές. Ωστόσο, σε μια συμβιβαστική ομιλία μετά τα μεσάνυχτα, ο Ερντογάν αποδέχτηκε την ήττα και είπε ότι το κόμμα του είχε μαθήματα να μάθει από το αποτέλεσμα.
«Η ήττα του Ερντογάν στις τοπικές εκλογές δεν θα πρέπει να εκτροχιάσει τη μακροοικονομική πολιτική (προς το παρόν)», αναφέρει ο Hasnain Malik, στρατηγικός αναλυτής της Tellimer. Εάν η οικονομική δυσπραγία και ειδικότερα ο πληθωρισμός ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το αποτέλεσμα, τότε «η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελεί πλέον πολιτική, καθώς και οικονομική προτεραιότητα, και αυτό θα πρέπει να στηρίζει τη διόρθωση της ορθόδοξης πορείας της πολιτικής βραχυπρόθεσμα».
Γιατί ανησυχούν οι επενδυτές
Οι επενδυτές επιδοκίμασαν τη στροφή προς μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική που στοχεύει στον περιορισμό του πληθωρισμού, παρόλο που μειώνει τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης καθιστώντας τον δανεισμό σχεδόν αδύνατο για τους περισσότερους πολίτες. Από την ανατροπή της πολιτικής μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, οι ξένοι επενδυτές έχουν αγοράσει καθαρά 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικά ομόλογα και μετοχές.
Ωστόσο, πολλοί διαχειριστές χρημάτων έχουν διατηρήσει μια προσεκτική προσέγγιση έναντι των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων, επιφυλακτικοί μήπως πιαστούν απροετοίμαστοι για μια ακόμη αλλαγή στην οικονομική πολιτική. Πολλοί ανέφεραν τις τοπικές εκλογές ως κίνδυνο, υποθέτοντας ότι ένα κακό αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ερντογάν σε αλλαγή πλεύσης.
«Μπορούμε να περιμένουμε μια πιο ασταθή από την αναμενόμενη μετεκλογική περίοδο», αναφέρει στο Bloomberg, ο Emre Akcakmak, ανώτερος σύμβουλος στην East Capital στο Ντουμπάι. «Το χειρότερο είναι ότι αυτή η αβέβαιη περίοδος θα συμπέσει με τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας στα αρνητικά 65 δισεκατομμύρια δολάρια και μια νέα κορύφωση του πληθωρισμού πιθανότατα πάνω από το 70% τον Μάιο».
Ο ρόλος της Κωνσταντινούπολης
Η Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί περίπου το ένα πέμπτο των 85 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας, είναι ο πιο σημαντικός οικονομικός κόμβος της Τουρκίας, καθώς και ένας κρίκος πολιτικής δύναμης.
Η λίρα τον Μάρτιο σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο, με απώλειες να οφείλονται στον υψηλότερο του αναμενόμενου πληθωρισμό και στην αυξημένη τοπική ζήτηση για σκληρό νόμισμα πριν από την ψηφοφορία. Η κεντρική τράπεζα, που αντιμετωπίζει επίσης διάβρωση στα συναλλαγματικά της αποθέματα, έκανε παρέμβαση για να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής κατά 500 μονάδες βάσης στο 50% τον περασμένο μήνα.
Πηγή: OT.gr