Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στη Φινλανδία ξοδεύουν το 24% των συνολικών δαπανών τους για στέγαση – πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 15%.
Τα δεδομένα συνδύασαν το κόστος του πραγματικού ενοικίου που καταβλήθηκε με μια εκτίμηση του κόστους των ιδιοκτητών κατοικιών που θα πλήρωναν εάν νοίκιαζαν το σπίτι τους στην ανοιχτή αγορά – γνωστό ως «τεκμαρτό ενοίκιο».
Πού είναι η υψηλότερη τιμή της κατοικίας;
Η τιμή της κατοικίας είναι η υψηλότερη στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σχέση με τα συνολικά επίπεδα τιμών της χώρας, ακολουθούμενη από τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και την Ιρλανδία.
Στην Ευρώπη, οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί περισσότερο στην Τουρκία – με στοιχεία που δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών στην Τουρκία είναι 12 φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από εννέα χρόνια σε ονομαστικούς όρους. Αυτό θέτει ένα διαμέρισμα στην Κωνσταντινούπολη σε στενό ανταγωνισμό με το περίφημο ακριβό Παρίσι και Λονδίνο.
Μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπως η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν δει τη μικρότερη αλλαγή, με περισσότερες από 4% αυξήσεις στις ονομαστικές τιμές των κατοικιών από το 2015. Την Τουρκία ακολουθεί στενά η Ουγγαρία, όπου οι τιμές είναι 166% περισσότερες από ό,τι ήταν το 2015.
Καταπολέμηση της αύξησης των τιμών κατοικιών
Η άνοδος των τιμών και των ενοικίων των κατοικιών -σε μεγάλο βαθμό λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από ξένους αγοραστές και της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάπτυξης- καθιστά πιο δύσκολο για τους Έλληνες να ανέβουν ή να ανέβουν στη σκάλα των ακινήτων.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Euronews διαπίστωσε ότι η καταπολέμηση της αύξησης των τιμών ήταν το μεγαλύτερο ζήτημα των ψηφοφόρων στις επερχόμενες εκλογές της ΕΕ, με το 68% των ερωτηθέντων να το χαρακτηρίζουν ως προτεραιότητα.
Το Ίδρυμα χάραξε επίσης τη σχέση μεταξύ της συνολικής ευημερίας ενός έθνους, σε σύγκριση με τις δαπάνες στη στέγαση. Οι δαπάνες στην Πολωνία ήταν υψηλότερες, ακολουθούμενη από την Ελλάδα και την Τσεχική Δημοκρατία.
Τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σχέση με τη συνολική ευημερία της χώρας, δαπανούν περισσότερο στη στέγαση από τα νοικοκυριά από όλες τις άλλες οικονομίες του ΟΟΣΑ εκτός από την Κολομβία – μακράν το φτωχότερο μέλος της ομάδας.
Πηγή: in.gr