Business Tech
BBC: Σε συνομιλίες με Big Tech για συμφωνία στην τεχνητή νοημοσύνη
Ανθρωποι που γνωρίζουν δήλωσαν ότι το BBC είχε επίσης ξεχωριστές συνομιλίες με εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Amazon
BBC: Σε συνομιλίες με Big Tech για συμφωνία στην τεχνητή νοημοσύνη

Το BBC, ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας επιδιώκει να δημιουργήσει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και διαπραγματεύεται με εταιρείες για συμφωνία περιεχομένου.

Το BBC ετοιμάζει σχέδια για τη δημιουργία των δικών του μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, ενώ παράλληλα διεξάγει συνομιλίες για την αξιοποίηση (πώληση)  πρόσβασης στα τεράστια αρχεία του ραδιοτηλεοπτικού φορέα σε ομίλους Big Tech, που αναπτύσσουν την τεχνολογία αιχμής.

Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ηνωμένου Βασιλείου (με ιστορία και παραγωγή ενός αιώνα – 102 ετών) επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τα τεράστια αρχεία ήχου, βίντεο και άρθρων  για να «εκπαιδεύσει» ένα παραγωγικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης , σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις κινήσεις.

Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να τροφοδοτήσει προϊόντα, όπως εργαλεία που βοηθούν τους δημοσιογράφους να παράγουν ιστορίες, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εσωτερικά ή από άλλους. Οι άνθρωποι δήλωσαν ότι το BBC είχε επίσης ξεχωριστές συνομιλίες με εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Amazon, σχετικά με το αν θα επιτρέψει στο περιεχόμενό του να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση «θεμελιωδών» μοντέλων γενικού σκοπού που χρησιμοποιούνται από προγραμματιστές για τη δημιουργία νέων εφαρμογών.

Οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με την πώληση πρόσβασης στα αρχεία του BBC θα μπορούσε να είναι προσοδοφόρα. Όμιλοι μέσων ενημέρωσης, όπως η Axel Springer και η Le Monde, έχουν συνάψει συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με την OpenAI για τη χρήση του δημοσιογραφικού τους υλικού , για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της, ενώ άλλοι, όπως η Thomson Reuters, έχουν συνάψει πολλαπλές τέτοιες συμφωνίες με προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης.

Οι συνομιλίες διεξάγονται ενόψει της παρουσίασης της στρατηγικής του BBC την επόμενη εβδομάδα, το οποίο αναμένεται να αποκαλύψει σχέδια για περαιτέρω εμπορικές ευκαιρίες, καθώς επιδιώκει να διαφοροποιήσει τα έσοδά του από την εξάρτηση από το εθνικό τέλος αδείας.

Η ανάπτυξη προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης του BBC μέσω της δικής του ομάδας Ε&Α θα περιλαμβάνει πιθανώς τη χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης «ανοικτού κώδικα» – ή δημόσια διαθέσιμα – δήλωσε άτομο που βρίσκεται κοντά στην κατάσταση.

Η αμερόληπτη στάση του BBC

Τα αρχεία περιεχομένου του BBC είναι δυνητικά πολύτιμα για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, δεδομένης της σχετικά αμερόληπτης στάσης σε μεγάλο μέρος της παραγωγής του.

Οι επιστήμονες δεδομένων ανησυχούν ότι η εκπαίδευση της ΤΝ σε περιεχόμενο με προκατάληψη είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά θα παράγει μοντέλα που επίσης θα έχουν προβλήματα.
Ωστόσο, τα στελέχη του BBC ανησυχούν ότι πολλές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν ήδη στην πραγματικότητα το περιεχόμενό του για την εκπαίδευση μοντέλων παρά τις προσπάθειες να τους απαγορευτεί η πρόσβαση, καθώς μεγάλο μέρος του περιεχομένου του BBC διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο και όχι πίσω από ένα τείχος πληρωμών.

Αναφερόμενος στα σχέδια για την ανάπτυξη της δικής του AI, ο Rhodri Davies, διευθυντής του BBC, δήλωσε σε επιτροπή της Βουλής των Λόρδων αυτόν τον μήνα ότι ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας εξετάζει “αν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό σε συνεργασία ή μονομερώς”.

Πρόσθεσε, επίσης ότι  «Θα πρέπει να κάνουμε και μια εκτίμηση του κόστους. Είναι σαφές ότι το BBC διαθέτει αρχείο ήχου και βίντεο σχεδόν 80 ετών, καθώς και ένα τεράστιο αρχείο κειμένου στο διαδίκτυο. Εξετάζουμε ενεργά κατά πόσον αυτό θα μπορούσε να είναι μια επιλογή για εμάς».

Το BBC πειραματίζεται ήδη με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην αίθουσα ειδήσεων, αν και έχει θέσει κανόνες που διασφαλίζουν ότι οτιδήποτε δημοσιεύεται θα έχει ενεργή ανθρώπινη επίβλεψη. Για παράδειγμα, η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προτείνει τίτλους σε μια ιστορία, αλλά η απόφαση παραμένει στον συντάκτη ή τον δημοσιογράφο.

Το BBC δήλωσε επίσης ότι «δεν έχει καμία συμφωνία με οποιονδήποτε οργανισμό για τη χρήση του αρχείου του για την εκπαίδευση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων τους που τροφοδοτούν τα εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης για εμπορική χρήση.

Εξετάζουμε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, όπως η πιθανή προκατάληψη μέσα σε τέτοια μοντέλα και πώς το BBC είτε σε συνεργασία είτε μονομερώς μπορεί να τα αντιμετωπίσει».

Πηγή: ot.gr