Business Tech
Προβλήματα ορατότητας στο τηλεσκόπιο Ευκλείδης λόγω στρώματος πάγου
Ανακοίνωση Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας
Προβλήματα ορατότητας στο τηλεσκόπιο Ευκλείδης λόγω στρώματος πάγου

Οι επιστήμονες προσπαθούν να λιώσουν ένα λεπτό στρώμα πάγου που θολώνει όλο και περισσότερο την ορατότητα του διαστημικού τηλεσκοπίου Ευκλείδης, του λεγόμενου ντετέκτιβ του σκοτεινού σύμπαντος, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Αυτό είναι το πιο πρόσφατο από πολλά τεχνικά εμπόδια για το τηλεσκόπιο το οποίο εκτοξεύτηκε στο διάστημα τον Ιούλιο, σε μια αποστολή να χαρτογραφήσει το ένα τρίτο του ουρανού.

Με αυτόν τον τρόπο, η ESA ελπίζει ότι ο Ευκλείδης θα αποκαλύψει περισσότερα για τη φύση της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας, που θεωρείται ότι αποτελούν το 95 τοις εκατό του σύμπαντος.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων τον Νοέμβριο, η ομάδα στο έδαφος παρατήρησε για πρώτη φορά ότι έχανε λίγο φως που ερχόταν στο οπτικό σύστημα απεικόνισης ορατού φωτός του τηλεσκοπίου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επιστήμονας των οργάνων του Ευκλείδη, Ραλφ Κόλι.

Τελικά οι επιστήμονες κατέληξαν, ύστερα από έρευνα, στο γεγονός ότι το πρόβλημα είναι ένα στρώμα πάγου που συσσωρεύεται στις οπτικές επιφάνειες του τηλεσκοπίου.

Μέρος του προβλήματος είναι ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς πού συσσωρεύεται ο πάγος ή πόσος είναι. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι εάν πρέπει ο πάγος να λιώνει κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης εξαετούς αποστολής του τηλεσκοπίου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση έξι μηνών.

Ο Ευκλείδης, ξεκίνησε επίσημα την έρευνά του τον περασμένο μήνα. Οι πρώτες του εικόνες, που κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο, αποκάλυψαν στροβιλιζόμενους γαλαξίες.

Πηγή: KYΠΕ-ΓΠΕ