Build
Γιατί η αγορά ακινήτων της Κίνας δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης
Βελτίωση παρουσιάζουν άλλα τμήματα της οικονομίας περιλαμβανομένης της κατανάλωσης, της βιομηχανικής παραγωγής και των επενδύσεων σε υποδομές
Γιατί η αγορά ακινήτων της Κίνας δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης

Χωρίς μεγάλη βελτίωση εμφανίζεται ο βασικός τομές των ακινήτων στην Κίνα, μετά την καταιγίδα κυβερνητικών μέτρων που ελήφθησαν για την ενίσχυση του κλάδου, ακόμη και όταν άλλα τμήματα της οικονομίας φαίνεται να σταθεροποιούνται.

Οι νέες πωλήσεις ακινήτων ανήλθαν συνολικά σε 1,06 τρισεκατομμύρια γιουάν (147 δισεκατομμύρια δολάρια) τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NBS) τη Δευτέρα. Αυτό ισοδυναμεί με πτώση 29,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

Η πτώση σηματοδοτεί επίσης πολύ ταχύτερο ρυθμό μείωσης από την περσινή περίοδο, όταν οι πωλήσεις νέων ακινήτων υποχώρησαν μόλις κατά 0,1%.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 9% την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, με ταχύτερο ρυθμό από τη μείωση 5,7% που σημειώθηκε την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Η διόρθωση στις κατασκευές ακινήτων βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο», ανέφεραν οι αναλυτές της Capital Economics στο CNN. «Αναμένουμε ότι οι κατασκευές ακινήτων θα μειωθούν στο μισό τα επόμενα χρόνια, συμπαρασύροντας την οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα».

Πού σημειώθηκε βελτίωση

Ωστόσο, άλλα τμήματα της οικονομίας – συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης, της βιομηχανικής παραγωγής και των επενδύσεων σε υποδομές – φαίνεται να παρουσιάζουν βελτίωση χάρη στην έκρηξη των διακοπών και των ταξιδιών, τις ισχυρές εξαγωγές και την κρατική ώθηση στις υποδομές.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,5% τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, το οποίο ήταν ελαφρώς υψηλότερο από την αναμενόμενη αύξηση 5,2% που προέκυψε από δημοσκόπηση αναλυτών του Reuters.

Οι υπηρεσίες εστίασης, οι τηλεπικοινωνίες, τα τσιγάρα και ο καπνός, καθώς και οι υπηρεσίες αθλητισμού και ψυχαγωγίας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων. 

Αβεβαιότητα για το μέλλον

Αλλά εξακολουθεί να είναι αβέβαιο αν η βελτίωση θα συνεχιστεί. «Οι καταναλωτές ενισχύθηκαν προσωρινά από τις δαπάνες που σχετίζονται με τις εορταστικές εκδηλώσεις σε αυτή την αρχή του έτους», επισήμανε η Λουίζ Λου, οικονομολόγος στην Κίνα στην Oxford Economics.

Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άλμα 7% κατά τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για αύξηση 5% στη δημοσκόπηση του Reuters.

Αυτό είναι σύμφωνο με τον ισχυρό δείκτη διευθυντών προμηθειών της Caixin για τη μεταποίηση που δημοσίευσε η S&P Global νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο δείκτης, ο οποίος επικεντρώνεται στις μεταποιητικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό στην ηπειρωτική Κίνα, αυξήθηκε στο 50,9 τον Φεβρουάριο, από 50,8 τον Ιανουάριο, σηματοδοτώντας τέταρτο συνεχόμενο μήνα επέκτασης.

Η αύξηση της εργοστασιακής παραγωγής ενδέχεται να οφείλεται στην ισχυρή ζήτηση για εξαγωγές. Ξεχωριστά τελωνειακά στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Κίνας σημείωσαν άλμα 7,1% την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου σε σχέση με πέρυσι, πολύ πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία – όπως εργοστάσια, δρόμοι και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας – αυξήθηκαν κατά 4,2% τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αυτό οφείλεται κυρίως στις κρατικές επενδύσεις, όπως έδειξαν τα στοιχεία της NBS.

Θα υπάρξει πολιτική στήριξη;

Παρόλα αυτά, η πτώση των ακινήτων και η αδύναμη εγχώρια ζήτηση απαιτούν περισσότερη πολιτική στήριξη για τη διατήρηση της ανάπτυξης.

«Ελλείψει αποφασιστικών κινήτρων που σχετίζονται με την κατανάλωση φέτος, πιστεύουμε ότι θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί ένας ισχυρός ρυθμός καταναλωτικών δαπανών», δήλωσε ο Loo.

Ορισμένες από τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την τόνωση της καταναλωτικής δαπάνης -συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης παλαιών διαρκών αγαθών, όπως αυτοκίνητα και οικιακές συσκευές, με νέα- θα ήταν “εξαιρετικά επωφελείς”, πρόσθεσε.

«Οι οικονομικές προοπτικές του δεύτερου τριμήνου εξακολουθούν να είναι αρκετά αβέβαιες», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management.

«Ενώ οι εξαγωγές βοήθησαν να αντισταθμιστεί εν μέρει η αδύναμη εγχώρια δυναμική στις αρχές του έτους, μια βιώσιμη ανάκαμψη απαιτεί περισσότερη στήριξη πολιτικής, ιδίως από τη δημοσιονομική πλευρά», είπε.

Πηγή: ot.gr