Business Tech
Πλώρη προς την κερδοφορία βάζει η Telegram
Στην κερδοφορία αλλά και την εισαγωγή στο χρηματιστήριο πλησιάζει η Telegram, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της πλατφόρμας
Πλώρη προς την κερδοφορία βάζει η Telegram

Στην κερδοφορία αλλά και την εισαγωγή στο χρηματιστήριο πλησιάζει η Telegram, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της πλατφόρμας κρυπτογραφημένης ανταλλαγής μηνυμάτων.

Ο Πάβελ Ντούροφ δήλωσε στους Financial Times ότι η Telegram με έδρα το Ντουμπάι έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, έχοντας έσοδα ύψους «εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων» μετά την εισαγωγή διαφημίσεων και υπηρεσιών συνδρομής υψηλής χρέωσης πριν από δύο χρόνια.

«Κερδοφόροι του χρόνου, αν όχι φέτος»

«Ελπίζουμε να γίνουμε κερδοφόροι το επόμενο έτος, αν όχι φέτος», δήλωσε ο γεννημένος στη Ρωσία ιδρυτής της πλατφόρμας στην πρώτη του δημόσια συνέντευξη από το 2017. Πρόσθεσε ότι το Telegram έχει πλέον 900 εκατ. ενεργούς χρήστες μηνιαίως, από 500 εκατ. στις αρχές του 2021. Ο Ντούροφ, ο οποίος κατέχει πλήρως την Telegram, δήλωσε ότι στην εταιρεία «έχουν προσφερθεί αποτιμήσεις 30 δισ. δολαρίων και πλέον» από πιθανούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων «παγκόσμιων τεχνολογικών κεφαλαίων τελευταίου σταδίου», αλλά έχει αποκλείσει την πώληση της πλατφόρμας, ενώ διερευνά μια μελλοντική αρχική δημόσια προσφορά. «Ο κύριος λόγος για τον οποίο αρχίσαμε να εμπορευόμαστε είναι επειδή θέλαμε να παραμείνουμε ανεξάρτητοι», δήλωσε. «Σε γενικές γραμμές, βλέπουμε την αξία [μιας δημόσιας εγγραφής] ως μέσο εκδημοκρατισμού της πρόσβασης στην αξία της Telegram».

Η εταιρεία, που κάποτε φιλοξενούσε σε μεγάλο βαθμό την κοινότητα κρυπτονομισμάτων, η οποία έχει μόνο περίπου 50 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, έχει εκτοξεύσει τη δημοτικότητά της τα τελευταία χρόνια και έχει καταστεί ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο επικοινωνίας για κυβερνήσεις και αξιωματούχους παγκοσμίως, καθώς και μια σανίδα σωτηρίας για τους πολίτες σε ζώνες συγκρούσεων.

Ορισμένοι ερευνητές προειδοποιούν ότι η πλατφόρμα παραμένει εστία εγκληματικής δραστηριότητας, καθώς και εξτρεμιστικού ή τρομοκρατικού περιεχομένου και παραπληροφόρησης. Οι επικριτές εκτιμούν ότι το Κρεμλίνο μπορεί να έχει δεσμούς με το Telegram ή να ασκεί επιρροή σε αυτό, ισχυρισμό που ο Ντουρόφ απέρριψε ως «ανακριβή».

Ο «Μαρκ Ζάκεμπεργκ της Ρωσίας»

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Ντουρόφ χαρακτηρίστηκε ως ο «Μαρκ Ζάκεμπεργκ της Ρωσίας» μετά τη συνίδρυση του πιο δημοφιλούς δικτύου κοινωνικής δικτύωσης της χώρας, του VKontakte, στη γενέτειρά του, την Αγία Πετρούπολη, το 2007. Υπερασπιστής της ελευθερίας του λόγου, ίδρυσε το Telegram το 2013 μαζί με τον αδελφό του. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έφυγε από τη Ρωσία ένα χρόνο αργότερα, αφού αρνήθηκε να μοιραστεί τα δεδομένα ορισμένων Ουκρανών χρηστών του VK με την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας. Ο Ντουρόφ έχει πει ότι πούλησε τις μετοχές του στην VK σε ολιγάρχες φιλικούς προς το Κρεμλίνο για 300 εκατ. δολάρια, ευρισκόμενος υπό πίεση. 

Πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα, τις οποίες επικαλούνται οι FT, έχουν υποστηρίξει ότι η Telegram θα επιδιώξει πιθανότατα την εισαγωγή της στις ΗΠΑ μόλις επιτύχει κερδοφορία και οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές. Ο Ντουρόφ αρνήθηκε να δώσει χρονοδιάγραμμα ή έναν πιθανό τόπο διεξαγωγής μιας IPO, ωστόσο δήλωσε ότι η Telegram έχει «μελετήσει διάφορες επιλογές».

Η Telegram έχει αντλήσει περίπου 2 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση χρέους, από μια προσφορά ομολόγου ύψους 1 δισ. δολαρίων το 2021, καθώς και από περαιτέρω εκδόσεις ύψους 750 εκατ. δολαρίων και 270 εκατ. δολαρίων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι. Οι εν λόγω ομολογιούχοι θα μπορούν να μετατρέψουν το μη εξασφαλισμένο χρέος σε μετοχές με έκπτωση μεταξύ 10 και 20% σε σχέση με την τιμή της δημόσιας εγγραφής της Telegram, εάν η εισαγωγή πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος Μαρτίου 2026 – ένα κίνητρο για την εταιρεία να εισαχθεί στο χρηματιστήριο πριν από την ημερομηνία αυτή.

Στα χνάρια του Reddit

Σε ενδεχόμενη IPO, ο Ντουρόφ δήλωσε ότι η Telegram θα εξετάσει το ενδεχόμενο να πουλήσει ένα ποσοστό μετοχών σε πιστούς χρήστες, ακολουθώντας το Reddit, το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα διαθέσει ένα μέρος των μετοχών του σε ιδιώτες επενδυτές ενόψει της εισαγωγής του στη Νέα Υόρκη ήδη από τον Μάρτιο. Ο Ντουρόφ δήλωσε ότι είχε λάβει ενδιαφέρον για τη διεξαγωγή μιας μικρότερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. «Αυτό παραμένει μια πιθανότητα αν θέλαμε να αντλήσουμε κεφάλαια, για παράδειγμα, για να τροφοδοτήσουμε τις φιλοδοξίες μας που σχετίζονται με την [τεχνητή νοημοσύνη]», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία διερευνούσε την εισαγωγή ενός chatbot με τεχνητή νοημοσύνη.

Το αντίπαλο δέος στον τομέα της αποστολής μηνυμάτων, το WhatsApp που ανήκει στη Meta, έχει 1,8 δισ. μηνιαίους ενεργούς χρήστες, ενώ η εφαρμογή κρυπτογραφημένων επικοινωνιών Signal έχει 30 εκατ. από τον Φεβρουάριο του 2024, σύμφωνα με ανάλυση της Sensor Tower, αν και τα στοιχεία αυτά καλύπτουν μόνο τη χρήση εφαρμογών για κινητά. Όσο για το κόστος, ο Ντουρόφ δήλωσε ότι οι ετήσιες δαπάνες ανέρχονται σε λιγότερο από 70 σεντς για κάθε μηνιαίο χρήστη.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να δημιουργήσει έσοδα, η Telegram έχει δοκιμάσει τη διαφήμιση σε ορισμένες περιοχές, επιβάλλοντας μια ελάχιστη δαπάνη μεταξύ 1 και 10 εκατ. ευρώ ανά διαφημιστή ή πρακτορείο. Φέτος, σχεδιάζει να επεκτείνει την προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο και σε μικρότερους διαφημιστές που χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα συστήματα. Η εταιρεία αυτό το μήνα θα εισαγάγει τον επιμερισμό των εσόδων με τους δημιουργούς που διαχειρίζονται τα κανάλια της, στους οποίους υπόσχεται ένα ποσοστό 50% των δολαρίων μάρκετινγκ.

Επιπλέον, εισάγει επιχειρηματικούς λογαριασμούς και μια λειτουργία «κοινωνικής συνεύρεσης», η οποία θα βοηθά τους χρήστες να γνωρίσουν ή να βγουν ραντεβού με ανθρώπους κοντά τους.

Όσον αφορά το περιεχόμενο που διαδίδεται μέσω της πλατφόρμας, ο Ντουρόφ τόνισε ότι «εκτός αν ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές, δεν νομίζω ότι πρέπει να αστυνομεύουμε τους ανθρώπους στον τρόπο που εκφράζονται». «Πιστεύω στον ανταγωνισμό των ιδεών. Πιστεύω ότι κάθε ιδέα πρέπει να αμφισβητείται. Διαφορετικά, μπορούμε γρήγορα να υποπέσουμε στον αυταρχισμό», υπογράμμισε.

Πηγή: ot.gr