Το να μπει κανείς στο κορυφαίο 1% των πλουσιότερων ανθρώπων στις ΗΠΑ γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Τώρα χρειάζονται τουλάχιστον 5,8 εκατομμύρια δολάρια για να ενταχθείς στο πλουσιότερο κλιμάκιο της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, σχεδόν 15% περισσότερα από ό,τι πριν από περίπου 12 μήνες, σύμφωνα με έρευνα της Knight Frank, που αναφέρει το Bloomberg.
Το Μονακό διατηρεί την κορυφή για το υψηλότερο όριο παγκοσμίως στα 12,8 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 3,2% από πέρυσι, ενώ στο Λουξεμβούργο και την Ελβετία χρειάζεται περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια για να μπει κανείς σε τέτοια λίστα, σύμφωνα με την Έκθεση Πλούτου του 2024 της Knight Frank.
Μια σημαντική διαπίστωση φέτος είναι ότι οι αγορές που ανακάμπτουν στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες διευρύνουν το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Μονακό, ύψους περίπου 240.000 δολαρίων, είναι πάνω από 900 φορές μεγαλύτερο από αυτό του Μπουρούντι της Ανατολικής Αφρικής, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ασία – Μέση Ανατολή – Λατινική Αμερική
Για την Ασία, η Σιγκαπούρη έχει το υψηλότερο όριο με 3,5 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για να ενταχθείς στο κορυφαίο 1%, περισσότερα από τα 3,4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ.
Για τα ΗΑΕ, το υψηλότερο επίπεδο εισόδου στη Μέση Ανατολή, το απαιτούμενο επίπεδο είναι 1,6 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Η Βραζιλία βρίσκεται στην κορυφή στη Λατινική Αμερική με όριο 430.000 δολάρια ΗΠΑ.
Η φθίνουσα παγκόσμια οικονομία πλήττει τους φτωχότερους
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 κατέστρεψε την παγκόσμια οικονομία που μόλις ανέκαμπτε από την πανδημία, προκαλώντας άνοδο των τιμών για την ενέργεια και τα τρόφιμα. Ενώ αυτό προκάλεσε προβλήματα παγκοσμίως, τα φτωχότερα κράτη που πρέπει να εισάγουν αυτά τα αγαθά επλήγησαν ιδιαίτερα καθώς αυξήθηκε το κόστος δανεισμού.
Ωστόσο, δεν ένιωσαν όλοι τη πίεση. Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου πρόσθεσαν 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στη συνολική περιουσία τους πέρυσι, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tesla, Ίλον Μασκ, να προσθέτει τα περισσότερα, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.
«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν τις ουσιαστικές διαφορές στην κατανομή του πλούτου μεταξύ των χωρών», επισημαίνεται στην έκθεση της Knight Frank.
«Αναμένετε μεγαλύτερη εστίαση της πολιτικής στο πού βρίσκεται ο πλούτος, πώς κατανέμεται μεταξύ των οικονομιών και πώς οι κυβερνήσεις μπορούν να τον φορολογήσουν και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξή του».
Πηγή: ot.gr