Διάλεξη με θέμα «Βιολογικές Εισβολές: Ερευνητικά Αποτελέσματα από την Διακυβερνητική Επιστημονική-Πολιτική Πλατφόρμα για τη Βιοποικιλότητα και την Αξιολόγηση Υπηρεσιών Οικοσυστημάτων σχετικά με τα Επικίνδυνα Χωροκατακτητικά Είδη και τον Έλεγχό τους» διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) και η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων «Ronald Ross». Ομιλήτρια ήταν η Helen Roy MBE Hon. FRES, Καθηγήτρια οικολογίας στο Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου και στο Πανεπιστήμιο του Exeter.
Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, η Καθηγήτρια Roy, εξήγησε πως η εισβολή χωροκατακτητικών ειδών μπορεί να απειλήσει τη βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα, την ανθρώπινη υγεία καθώς και την οικονομία γενικότερα, αλληλοεπιδρώντας με άλλους παράγοντες, όπως είναι η Κλιματική Αλλαγή. Τόνισε, μάλιστα, ότι η παγκόσμια εισροή χωροκατακτητικών ειδών σε νέες περιοχές αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς χωρίς καμία ένδειξη επιβράδυνσης.
Η Καθηγήτρια Roy εστίασε στους τρόπους παρακολούθησης τέτοιων χωροκατακτητικών ειδών από τους επιστήμονες, με τη συμμετοχή των πολιτών. Υπέδειξε, επίσης, ότι η πρόοδος στη διαχείριση των βιολογικών εισβολών μπορεί να επιτευχθεί με ολιστική προσέγγιση. «Υπάρχουν πειστικά επιχειρήματα για τεράστιες και διαρκείς προσπάθειες όλων των συμβαλλόμενων μερών. Με επαρκείς πόρους και μακροπρόθεσμη πολιτική δέσμευση, η πρόληψη και ο έλεγχος των χωροκατακτητικών ειδών είναι εφικτοί στόχοι, που μακροπρόθεσμα, θα προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τον άνθρωπο και τη φύση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου Δρ. Kamil Erguler και Δρ. Ahmet Arca, παρουσίασαν την πλατφόρμα «VEClim», ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, για την πρόβλεψη δυνητικού κινδύνου εμφάνισης ασθενειών που προκαλούνται από χωροκατακτητικά έντομα, όπως κουνούπια. Το ερευνητικό πρόγραμμα που διευθύνεται από το ΙΚυ, χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Wellcome Trust στο πλαίσιο του Βραβείου Ψηφιακής Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε Κλιματικά Ευαίσθητα Μοντέλα Μολυσματικών Ασθενειών. Σημειώνεται, είναι η πρώτη φορά που ερευνητικός οργανισμός στην Κύπρο εξασφαλίζει χρηματοδότηση από το παγκοσμίου φήμης ίδρυμα του Ηνωμένου Βασίλειου.
Τη διάλεξη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Κύπρου, παρακολούθησαν ο Βρετανός Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, κ. Ben Rawlings, Μέλη του Συμβουλίου Επιτρόπων του ΙΚυ, πολιτικοί αξιωματούχοι και πλήθος κόσμου.
Η διάλεξη σηματοδοτεί την συνέχεια μιας σειράς διαλέξεων, αφιερωμένων στη μνήμη του Βρετανού γιατρού, Sir Ronald Ross (1857-1932), που έλαβε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1902, για το έργο του σχετικά με τη μετάδοση της ελονοσίας, έπειτα από επιτόπια εργασία που πραγματοποίησε στην Ασία και την Κύπρο. Η σειρά ετήσιων διαλέξεων «Ronald Ross», αποτελεί μέρος κοινής πρωτοβουλίας μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στη Λευκωσία. Σκοπός είναι εξέχοντες Βρετανοί επιστήμονες, πρωτοπόροι στους τομείς ερευνών τους, να βρεθούν και να παρουσιάσουν το έργο τους στην Κύπρο.