Economy
Ριάντ όπως Χόλιγουντ: Το «στοίχημα» των 100 εκατ. δολ. της Σαουδικής Αραβίας
Η χώρα αλλάζει image μέσω του κινηματογράφου
Ριάντ όπως Χόλιγουντ: Το «στοίχημα» των 100 εκατ. δολ. της Σαουδικής Αραβίας

Ένα fund αξίας 100 εκατ. δολαρίων δημιουργεί η Σαουδική Αραβία, το οποίο στοχεύει σε επενδύσεις στην κινηματογραφική βιομηχανία του βασιλείου, σε ένα από τα πρώτα τέτοια στοιχήματα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές παραγωγής ταινιών της περιοχής.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξεδόθη τη Δευτέρα και δημοσιοποιεί το Bloomberg, το Saudi Film Fund, μια συνεργασία μεταξύ της MEFIC Capital και της Roaa Media Ventures, θα συνεργαστεί με μεγάλα διεθνή στούντιο και θα «παρέχει περιεχόμενο που αντικατοπτρίζει την κουλτούρα και τις αξίες της Σαουδικής Αραβίας».

Η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη περιφερειακή οικονομία, με πληθυσμό λίγο πάνω από 32 εκατομμύρια — περίπου το 63% των οποίων είναι κάτω των 35 ετών. Αυτό την καθιστά μία από τις κορυφαίες αγορές για τοπικό περιεχόμενο στη Μέση Ανατολή, με έναν τομέα παραγωγής ταινιών που καταγράφει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 25%.

Τα τελευταία χρόνια, το βασίλειο έχει στρέψει το ενδιαφέρον του σε βιομηχανίες, όπως ο αθλητισμός και η ψυχαγωγία, εν μέρει ως έναν τρόπο για να βελτιώσει την εικόνα του στο εξωτερικό και να διαφοροποιήσει την οικονομία του από τις παραδοσιακές πετρελαϊκές business. Στο πλαίσιο των σχεδίων αυτών, η κυβέρνηση έχει προσφέρει τεράστια κίνητρα για να γίνει κόμβος παραγωγής ταινιών.

Το 2019, το βασίλειο ίδρυσε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ερυθράς Θάλασσας και πέρυσι αποκάλυψε δύο ταμεία στις Κάννες για υποδομές παραγωγής και επενδύσεις στην κινηματογραφική βιομηχανία. 

Αλλαγή νοοτροπίας

Η επέκταση της χώρας στον κινηματογράφο θα ήταν αδιανόητη πριν από μερικά χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι ταινίες απαγορεύτηκαν υπό την πίεση των θρησκευόμενων συντηρητικών και οι Σαουδάραβες έπρεπε να ταξιδέψουν στο Μπαχρέιν ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να δουν μια ταινία σε ένα θέατρο. Μόνο από το 2018 άρχισαν να ανοίγουν αίθουσες σε όλη τη χώρα, επαναλανσάροντας την τοπική αγορά ταινιών. Ο Μαύρος Πάνθηρας ήταν η πρώτη ταινία που προβλήθηκε στους κινηματογράφους μετά την άρση της απαγόρευσης.

Μεγάλο μέρος της αναγέννησης υποστηρίζεται από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και την πρωτοβουλία του Neom. Το Neom είναι ένα έργο 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει μια ανάπτυξη στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας περίπου στο μέγεθος του Βελγίου που θα στοχεύει σε ταξιδιώτες πολυτελείας και βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, αλλά περιλαμβάνει επίσης σχέδια για τη δημιουργία περισσότερου τουριστικού εμπορίου. Το Red Sea Fund συνεργάζεται με τη Neom για την προώθηση της εγχώριας κινηματογραφικής βιομηχανίας στο βασίλειο και προσφέρει χρηματοδότηση για την προσέλκυση κινηματογραφιστών. Το βασίλειο έχει επίσης επενδύσει σε esports και βιντεοπαιχνίδια και έχει διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αστέρες του ποδοσφαίρου, ομάδες και χορηγίες εκδρομών. 

Ο «μεταρρυθμιστής» πρίγκιπας

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν προσπαθεί να μετασχηματίσει την εικόνα του βασιλείου, επενδύοντας επιθετικά σε βιομηχανίες εκτός της βασικής του δραστηριότητας της παραγωγής πετρελαίου, του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και των νόμων της .

Η κωμωδία Sattar του Ibrahim Alkhairallah, για μια ομάδα παλαιστών ελεύθερου στυλ, έχει πουλήσει περίπου 900.000 εισιτήρια από τον Δεκέμβριο, ρεκόρ για ταινία της Σαουδικής Αραβίας. Ο συνιδρυτής του οίκου παραγωγής Telfaz11 βρισκόταν στην κινηματογραφική αγορά της εκδήλωσης των Καννών αναζητώντας διανομείς για πιθανή πώληση στην Κίνα, την Ινδονησία και τις ΗΠΑ. Η υποστήριξη του Alkhairallah παρέχεται εν μέρει από πλούσιες οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας που συνδέονται με το Ταμείο της Ερυθράς Θάλασσας.

Η εταιρεία του έκλεισε μια συμφωνία οκτώ ταινιών με τη Netflix Inc. το 2020, ένα πρώιμο σημάδι ότι το Χόλιγουντ βλέπει τη χώρα και την αραβόφωνη αγορά ως ευκαιρία.

Πηγή: ot.gr