Οι επενδύσεις της υποσαχάριας Αφρικής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) πρέπει να πενταπλασιαστούν για να τηρηθεί η δέσμευση για αύξηση της παγκόσμιας δυναμικότητας σε 11.500 γιγαβάτ καθαρής ενέργειας έως το 2030, δείχνει μια νέα μελέτη τα συμπερασματα της οποίας παρουσιάζει το Bloomberg.
Οι κυβερνήσεις στην COP28 συμφώνησαν να τριπλασιάσουν τις παγκόσμιες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030 για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5C (Κελσίου) .
Η υποσαχάρια Αφρική θα πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις από 20 δισ. δολάρια το 2023 σε 100 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2030 για να συμβάλει με το μερίδιό της στην επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα με την Climate Analytics. Η μελέτη του ινστιτούτου πολιτικής βασίζεται στη συμφωνία της COP28, προτείνοντας περιφερειακά σημεία αναφοράς και υπολογίζοντας το ύψος της απαιτούμενης χρηματοδότησης. Αυτό συγκρίνεται με μια παγκόσμια ανάγκη ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από το 2024 έως το 2030, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Χωρίς επείγουσα και ταχεία αύξηση της χρηματοδότησης για τη στήριξη της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αφρική, εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τα οφέλη της επανάστασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – καθαρότερο αέρα, φθηνότερη ενέργεια και αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια», αναφέρει το ινστιτούτο με έδρα το Βερολίνο στην έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
«Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για την κινητοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επέκταση των δικτύων στις λιγότερο πλούσιες χώρες».
Χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα
Η υποσαχάρια Αφρική είναι η λιγότερο ηλεκτροδοτούμενη περιοχή στον κόσμο. Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και η ζήτηση πρόκειται να διπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία.
Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και η ζήτηση πρόκειται να διπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία.
Αυτό αποτελεί ευκαιρία για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, σύμφωνα με τη μελέτη.
Σύμφωνα με το σενάριο, η Αφρική θα πρέπει να ενισχύσει την ισχύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 300 γιγαβάτ έως το 2030 και να αποσύρει μόλις περίπου 60 γιγαβάτ ενέργειας από ορυκτά καύσιμα έως το 2040.
Αντίθετα, η Ευρώπη πρέπει να αποσύρει 1.500 γιγαβάτ βρώμικης ενέργειας έως το 2035.
Πηγή: ot.gr