Παρά τις σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις, η Ινδία ήταν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομίες το οικονομικό έτος 22/23 με ρυθμό ανάπτυξης 7,2%, αναφέρει η Έκθεση. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα ο ρυθμός ανάπτυξης της Ινδίας ήταν ο δεύτερος υψηλότερος μεταξύ των χωρών της G20 και σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς. "Αυτή η ανθεκτικότητα υποστηρίχθηκε από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση, τις μεγάλες δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η τραπεζική πιστωτική επέκταση αυξήθηκε σε 15,8% το πρώτο τρίμηνο του 23/24 έναντι 13,3% το πρώτο τρίμηνο του 22/23" αναφέρει η Έκθεση που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2023 και είναι η κορυφαία εξαμηνιαία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ινδική οικονομία.
Η Έκθεση αναμένει ότι το παγκόσμιο δυσμενές κλίμα «θα συνεχίσει να επιμένει και να εντείνεται» λόγω των υψηλών επιτοκίων, των γεωπολιτικών εντάσεων και της υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης. Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται επίσης να επιβραδυνθεί μεσοπρόθεσμα εξαιτίας αυτών των συνδυασμένων παραγόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ινδίας για το οικονομικό έτος 2023/24 θα είναι 6,3%. Η αναμενόμενη συγκράτηση οφείλεται κυρίως στις δύσκολες εξωτερικές συνθήκες και στην εξασθένιση της ζήτησης. Ωστόσο, η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών αναμένεται να παραμείνει ισχυρή με ανάπτυξη 7,4% και η αύξηση των επενδύσεων προβλέπεται επίσης να παραμείνει ισχυρή στο 8,9%. «Ένα δυσμενές παγκόσμιο περιβάλλον θα συνεχίσει να δημιουργεί προκλήσεις βραχυπρόθεσμα. Η αξιοποίηση των δημόσιων δαπανών που συγκεντρώνονται σε περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις θα δημιουργήσει πιο ευνοϊκές συνθήκες για την Ινδία ώστε να εκμεταλλευτεί τις παγκόσμιες ευκαιρίες στο μέλλον και έτσι να επιτύχει υψηλότερη ανάπτυξη», δήλωσε ο Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ινδία Auguste Tano Kouame.
Σύμφωνα με την Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στην εκτίναξη του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες στο 7,8% τον Ιούλιο λόγω της αύξησης των τιμών ειδών διατροφής όπως το σιτάρι και το ρύζι. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά καθώς εξομαλύνονται οι τιμές των τροφίμων και τα κυβερνητικά μέτρα αυξάνουν την προσφορά βασικών εμπορευμάτων. «Ενώ η άνοδος του πληθωρισμού μπορεί να περιορίσει προσωρινά την κατανάλωση, προβλέπουμε μια συγκράτηση. Οι συνολικές συνθήκες θα παραμείνουν ευνοϊκές για ιδιωτικές επενδύσεις με τον όγκο των άμεσων ξένων επενδύσεων να είναι επίσης πιθανό να αυξηθεί στην Ινδία καθώς συνεχίζεται η εξισορρόπηση της παγκόσμιας αλυσίδας αξίας» δήλωσε ο Senior Economist της Παγκόσμιας Τράπεζας και επικεφαλής συντάκτης της Έκθεσης Dhruv Sharma.
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεχιστεί το οικονομικό έτος 23/24 με το δημοσιονομικό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης να προβλέπεται να συνεχίσει να μειώνεται από 6,4% σε 5,9% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο 83% του ΑΕΠ. Στο εξωτερικό μέτωπο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί στο 1,4% του ΑΕΠ και θα χρηματοδοτηθεί επαρκώς από ροές ξένων επενδύσεων ενώ θα υποστηριχθεί από μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα, αναφέρει η Έκθεση.