Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της φέτος το καλοκαίρι, δήλωσε η Πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας πάντως ότι η σχετική απόφαση θα εξαρτηθεί από τα τελευταία οικονομικά δεδομένα.
Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg στο Νταβός, η Λαγκάρντ ερωτήθηκε σχετικά με ένα σενάριο κατά το οποίο μια πλειοψηφία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τάσσεται φέτος το καλοκαίρι υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων, ακόμη και στο χρονικό διάστημα μέχρι στο καλοκαίρι.
«Θα έλεγα κι εγώ ότι είναι επίσης πιθανό», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Όμως οφείλω να παραμείνω επιφυλακτική επειδή λέμε επίσης ότι εξαρτιόμαστε από τα δεδομένα και πως υπάρχει ακόμη ένας βαθμός αβεβαιότητας και ορισμένοι δείκτες δεν έχουν σταθεροποιηθεί στο επίπεδο που θα θέλαμε να τους δούμε», πρόσθεσε, ωστόσο.
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται «σε καλό δρόμο», αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη.
«Οι εργαζόμενοι έχασαν αγοραστική δύναμη στη διάρκεια των ετών 2021 και 2022 και υπάρχει πλέον η τάση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται να ανακτηθεί η δύναμη αυτή», εξήγησε η Λαγκάρντ.
Οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις θα έχουν αντίκτυπο στον πληθωρισμό, ο οποίος επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες, και η ΕΚΤ αναμένει «να γνωρίζει περισσότερα γι' αυτό (...) τον Απρίλιο ή το Μάιο» για να αποφασίσει για ενδεχόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της, εξήγησε η Πρόεδρος του θεσμού.
Τα επιτόκια έχουν ασφαλώς κορυφωθεί, όμως «οφείλουμε να διατηρήσουμε μια περιοριστική πολιτική για όσο χρόνο είναι απαραίτητο, ώστε να διασφαλίσουμε πως θα φθάσουμε σε μια κατάσταση στην οποία ο πληθωρισμός δεν θα ξεπερνά μεσοπρόθεσμα το 2%», ανέφερε.
«Ο κίνδυνος θα μπορούσε να είναι να προχωρήσουμε υπερβολικά γρήγορα και να πρέπει να επιστρέψουμε σε μια μεγαλύτερη σύσφιγξη, επειδή θα έχουμε καταστρέψει τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει όλοι στη διάρκεια των δεκαπέντε τελευταίων μηνών», προειδοποίησε.
Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είναι «λιγότερο αισιόδοξος» για το παγκόσμιο εμπόριο κατά τη φετινή χρονιά, δήλωσε σήμερα στο Νταβός η Γενική Γραμματέας του, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, επικαλούμενη κυρίως «την επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων, τα προβλήματα που βλέπουμε στην Ερυθρά Θάλασσα, στη διώρυγα του Σουέζ, στη διώρυγα του Παναμά».
Στις αρχές Οκτωβρίου, λίγο πριν την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είχε ήδη αναθεωρήσει πολύ προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το 2023, λέγοντας πως περιμένει ότι ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευμάτων θα αυξηθεί μόνο κατά 0,8%. Φέτος περιμένει, ωστόσο, ανάκαμψη κατά 3,3%.
Πηγή: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP