Διατηρώντας τα σκήπτρα έναντι της Boeing για πέμπτη χρονιά, η Airbus δημοσίευσε την Πέμπτη παραγγελίες ρεκόρ για το 2023 και επιβεβαίωσε αύξηση 11% στις παραδόσεις.
Η Airbus ανακοίνωσε για το 2023, 2.319 ακαθάριστες παραγγελίες και 2.094 καθαρές παραγγελίες μετά από ακυρώσεις, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούσαν να ανανεώσουν τους στόλους τους. Επιβεβαιώνοντας προηγούμενο ρεπορτάζ του Reuters, η εταιρεία είπε ότι παρέδωσε 735 αεροπλάνα το 2023, αφήνοντας το ανεκτέλεστο των παραγγελιών της σε 8.598 αεροπλάνα.
Σχολιάζοντας, ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Γκιγιόμ Φόρι, υπογράμμισε ότι η εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές ξεκίνησε αργά τη χρονιά καθώς πάλευε με σφιχτές αλυσίδες εφοδιασμού, κατέγραψε «αυξημένη ευελιξία και ικανότητα» στο βιομηχανικό της σύστημα.
Τα προβλήματα της Boeing
Η Boeing, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ακόμα κρίση μετά το ατύχημα με το 737 MAX, που ακολουθείται από μια σειρά προβλημάτων παραγωγής, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι παρέδωσε 528 αεροσκάφη το 2023 και έκλεισε 1.314 καθαρές νέες παραγγελίες.
Η Boeing βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών ανά τον κόσμο με διεξοδικούς ελέγχους σχετικά με την παραγωγή, μετά από μια έκρηξη στην καμπίνα του αεροσκάφους που προκάλεσε την αποκόλληση πόρτας, και ως εκ τούτου την αναγκαστική προσγείωση του 737 MAX.
Στο Ντουμπάι
Η γαλλική Airbus κράτησε τα σκήπτρα παρά το γεγονός ότι η Boeing κατάφερε να την επισκιάσει με αλλεπάλληλες συμφωνίες μέσα στις τέσσερις ημέρες που διήρκεσε η Αεροπορική Έκθεση του Ντουμπάι, που λαμβάνει χώρα ανά διετία.
Η Boeing πέτυχε 295 παραγγελίες αεροσκαφών σε σύγκριση με τις 86 παραγγελίες της Airbus μέχρι το τέλος του μεγαλύτερου αεροπορικού γεγονότος της Μέσης Ανατολής.
Αναδιάρθρωση
Εντός του μήνα, ο Φόρι θα παραδώσει τον ρόλο του ως επικεφαλής του τμήματος πολιτικών αεροσκαφών στον Christian Scherer, τον επικεφαλής εμπορικό διευθυντή του ομίλου. Η κίνηση έχει σκοπό να του επιτρέψει να επικεντρωθεί περισσότερο στη στρατηγική της Airbus και σε ευρύτερες επιχειρησιακές και γεωπολιτικές προκλήσεις.
Η εταιρεία αναδιαρθρώνει το αμυντικό και διαστημικό τμήμα της, το οποίο απέφερε σχεδόν το 20% των εσόδων του ομίλου ύψους 58,8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 και έχει κερδίσει εξέχουσα θέση μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Airbus είναι μέρος της κοινοπραξίας της βιομηχανίας Eurofighter Typhoon και κατασκευάζει το στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος A400M, καθώς και δορυφόρους. Μαζί με τη Safran της Γαλλίας, είναι επίσης ο συνιδιοκτήτης της ArianeGroup, ο κύριος ανάδοχος της οικογένειας ευρωπαϊκών πυραύλων Ariane.
Πηγή: ΟΤ.gr