Στο 5,2% αναμένεται να αυξηθεί το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας φέτος, κυρίως λόγω της αύξησης της ανεργίας στις προηγμένες οικονομίες, σύμφωνα με την έκθεσης της Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).
«Προβλέπουμε μια μέτρια πτώση των επιδόσεων στις αγορές εργασίας, εν μέρει επειδή η ανάπτυξη επιβραδύνεται σε όλο τον κόσμο» σημειώνει ο Ρίτσαρντ Σάμανς, διευθυντής του τμήματος ερευνών της ΔΟΕ.
«Οι αγορές εργασίας επέδειξαν εκπληκτική ανθεκτικότητα παρά την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, αλλά η ανάκαμψη από την πανδημία παραμένει άνιση, καθώς νέες ευπάθειες και πολλαπλές κρίσεις διαβρώνουν τις προοπτικές για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη» τονίζει η ΔΟΕ.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι τόσο το ποσοστό ανεργίας όσο και το ποσοστό του εργασιακού κενού – το οποίο είναι ο αριθμός των ατόμων χωρίς απασχόληση που ενδιαφέρονται να βρουν εργασία – έχουν πέσει κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Το 2023 το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 5,1%, μια μέτρια βελτίωση από το 2022, όταν ήταν 5,3%. Το παγκόσμιο κενό απασχόλησης και τα ποσοστά συμμετοχής στην αγορά εργασίας βελτιώθηκαν επίσης το 2023.
Οι δυσοίωνες προοπτικές του 2024
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, κάτω από αυτούς τους αριθμούς αρχίζει να διαφαίνεται η ευθραυστότητα. Προβλέπει ότι οι προοπτικές της αγοράς εργασίας και η παγκόσμια ανεργία θα επιδεινωθούν. Το 2024 αναμένεται ότι δύο εκατομμύρια επιπλέον εργαζόμενοι θα αναζητούν εργασία, αυξάνοντας το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας από 5,1% το 2023 σε 5,2%. Τα διαθέσιμα εισοδήματα έχουν μειωθεί στην πλειονότητα των χωρών της G20 και, γενικά, η διάβρωση του βιοτικού επιπέδου που προκύπτει από τον πληθωρισμό είναι, «απίθανο να αντισταθμιστεί γρήγορα».
Επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών με υψηλότερο και χαμηλότερο εισόδημα. Ενώ το ποσοστό του χάσματος θέσεων εργασίας το 2023 ήταν 8,2% στις χώρες υψηλού εισοδήματος, στην ομάδα χαμηλού εισοδήματος ήταν 20,5%. Ομοίως, ενώ το ποσοστό ανεργίας το 2023 παρέμεινε στο 4,5% στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ήταν 5,7% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Η έκθεση ανέφερει ότι αναμενέται μικρή αύξηση της απασχόλησης μεταξύ των χωρών με ανώτερο μεσαίο εισόδημα κατά τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά ότι η αύξηση της απασχόλησης στις χώρες με χαμηλό εισόδημα και στις χώρες με χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα θα παραμείνει ισχυρή.
«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να γίνει αρνητική το 2024 και μόνο μέτριες βελτιώσεις αναμένονται το 2025» επισημαίνει.
Πηγή: ΟΤ.gr