Υπηκοότητες που υπόσχονται φορολογικές ελαφρύνσεις και ταξίδια χωρίς βίζα στην Ευρώπη. Στον Saint Kitts Νavis, το πρόγραμμα «χρυσό διαβατήριο» αναμένεται να αποφέρει περίπου 192 εκατομμύρια δολάρια ή το 51% των εσόδων της χώρας, το 2023.
Για τον Saint Kitts-Νavis και τέσσερις άλλες χώρες της Καραϊβικής – Δομινίκα, Αγία Λουκία, Γρενάδα και Αντίγκουα-Μπαρμπούντα – τα προγράμματα υπηκοότητας με επένδυση (CBI) αποφέρουν περισσότερα από 579 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Στην Αγία Λουκία και την Αντίγκουα, το κόστος ανά διαβατήριο είναι μόλις 100.000 δολάρια. Ο Άγιος Χριστόφορος έχει την υψηλότερη τιμή, 250.000 δολάρια.
Οι χώρες αυτές έχουν επεκτείνει συλλογικά την υπηκοότητα σε τουλάχιστον 88.000 άτομα – πολλοί από αυτούς Κινέζοι, Ρώσοι, Νιγηριανοί ή άλλες εθνικότητες που συνήθως θα έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για ταξιδιωτικές άδειες – ανέφερε η ΕΕ σε έκθεση του Οκτωβρίου.
Αυτό ωθεί την ΕΕ να εξετάσει αλλαγές που θα διευκολύνουν την καταστολή των ταξιδιών από χώρες με προγράμματα CBI. Πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφέρει ότι τα προγράμματα αυτά μπορούν να χρησιμεύσουν ως μέσο για τους εγκληματίες «για τη διάπραξη μαζικών απάτων και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκλήματα και διαφθορά που φθάνουν σε δισεκατομμύρια δολάρια».
Στην Δομινίκα, τα CBI αντιπροσωπεύουν το 55% όλων των κυβερνητικών εσόδων και τα κεφάλαια έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του διεθνούς αεροδρομίου και την εκβάθυνση των ποταμών. Στη Γρενάδα, τα κεφάλαια αυτά έχουν κατασκευάσει φυλακές και έχουν υποστηρίξει προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας. Και για τα πέντε έθνη – μικρές οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό και διαθέτουν λίγους φυσικούς πόρους – τα εν λόγω προγράμματα αποτελούν οικονομική σανίδα σωτηρίας.
Το Saint Kitts Νavis έγινε η πρώτη χώρα που προσέφερε υπηκοότητα μέσω επενδύσεων το 1984 αφού απέκτησε την ανεξαρτησία του από την Αγγλία τον προηγούμενο χρόνο. Για το έθνος των 48.000 κατοίκων, οι πωλήσεις υπηκοότητας και η προώθηση του τουρισμού θεωρήθηκαν ως ένας τρόπος για να απεξαρτηθεί από το εμπόριο ζάχαρης.
Τα πέντε έθνη έχουν συναντηθεί με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους για να υπογραμμίσουν τις διαδικασίες ασφαλείας τους. Τον Μάρτιο απέκλεισαν τους Ρώσους και τους Λευκορώσους από τα προγράμματα ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία. Ακόμα κι έτσι, τον Ιούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλεσε τα ταξίδια χωρίς βίζα από τη Δομινίκα και μερικές ακόμη χώρες, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια.
Τα ποσοστά απόρριψης φαίνονται να είναι χαμηλά, επειδή οι αιτούντες πρέπει να περάσουν από τόσους πολλούς ελέγχους, που πολλοί εγκαταλείπουν πριν ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Τα προγράμματα παράγουν 579 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, ενθαρρύνοντας τις ανησυχίες ισχυρών κρατών όπως οι ΗΠΑ.
Παρόλο που οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να πληρώνουν ομοσπονδιακούς φόρους ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους – και απολαμβάνουν ήδη ταξίδια χωρίς βίζα στην Ευρώπη – το ενδιαφέρον τους για τα προγράμματα διαβατηρίων αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνέχισε να είναι έντονο εν μέσω παγκόσμιας αβεβαιότητας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Στην Αντίγκουα Μπαρμπούντα – τη μόνη χώρα της Καραϊβικής που δημοσιεύει ανάλυση ανά εθνικότητα – ο αριθμός των Αμερικανών που υποβάλλουν αίτηση για υπηκοότητα έχει τριπλασιαστεί από το 2019.
Σε πολλές χώρες, η εισροή πλούσιων ξένων έχει επιδεινώσει τις κοινωνικές εντάσεις. Η Πορτογαλία πρόσφατα κατήργησε το πρόγραμμα μόνιμων επενδυτών, καθώς κατηγορήθηκε για στρέβλωση της αγοράς ακινήτων. Ενώ και διάφορες χώρες εντός της ΕΕ έχουν τερματίσει ή μεταρρυθμίσει τα προγράμματα CBI τους ώστε να είναι πιο ανελαστικά.
Ενώ τα σχετικά προγράμματα των χωρών της Καραϊβικής προκαλούν επίσης κάποια δυσφορία στους ντόπιους, τα οφέλη είναι, ίσως, πιο εμφανή. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του, ο πρωθυπουργός Drew ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον Saint Kitts-Νavis θα λάβουν ένα «μέρισμα CBI» -το τρίτο τα τελευταία χρόνια- ύψους μεταξύ 95 και 185 δολαρίων.
Πηγή: ΟΤ.gr