Αυτά σημειώνει η ΣΕΚ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της. Καταθέτει δε τις επιδιώξεις της σε μια σειρά από θέματα:
Την επέκταση και ενίσχυση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τον εκσυγχρονισμό της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ώστε να μην υπάρχουν συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας, περιλαμβανομένου του πέναλτι του 12%, την έναρξη κοινωνικού διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, τη διεκδίκηση μισθολογικών αυξήσεων και τη βελτίωση παρεμφερών ωφελημάτων στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων που λήγουν στο τέλος του 2023.
Εκφράζεται επίσης η θέση ότι το συνδικαλιστικό κίνημα «αναμένει από τις εργοδοτικές οργανώσεις να αντιληφθούν ότι η απορρύθμιση που επήλθε στους σημαντικούς αυτούς τομείς πλήττει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και απομακρύνει τους Κύπριους εργαζόμενους από την αγορά εργασίας».
Συμβάσεις και κατώτατος
Σε σχέση με τα θέματα που εκκρεμούν ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, η ΣΕΚ αναφέρεται στην επέκταση και ενίσχυση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στο πλαίσιο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στη βάση της οδηγίας για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό. Στόχος, η κάλυψη τουλάχιστον του 80% των εργαζομένων.
Σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, η ΣΕΚ σημειώνει ότι μέσα από δομημένο κοινωνικό διάλογο και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρέπει να διορθωθούν λάθη, στρεβλώσεις και αδυναμίες που παρουσιάζονται σήμερα στην αγορά εργασίας και οι οποίες αφενός τιμωρούν το ντόπιο εργατικό δυναμικό και αφετέρου πλήττουν τις επιχειρήσεις που με συνέπεια εφαρμόζουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο.
Για το συνταξιοδοτικό
Για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η Κύπρος χρειάζεται ένα ισορροπημένο και κοινωνικά δίκαιο σύστημα που θα διασφαλίζει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τονίζει η συντεχνία. Θα πρέπει επίσης να τύχει αποτελεσματικής διαχείρισης το θέμα της αναλογιστικής αναπροσαρμογής του 12% και να εφαρμοσθεί καθολικά ο θεσμός των ταμείων προνοίας, συμπληρώνει.
ΑΤΑ, ΓεΣΥ και ασφάλεια
Η ΣΕΚ διεκδικεί επίσης την πλήρη επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, ως βασικό συμβατικό δικαίωμα των εργαζομένων που εφαρμόζεται βάσει της συμφωνίας πλαίσιο που έχουν συνυπογράψει όλοι οι κοινωνικοί εταίροι. Ζητά την ενίσχυση του Γενικού Συστήματος Υγείας, τον έλεγχο της εφαρμογής του εθνικού κατώτατου μισθού, όπως επίσης και τη σύσταση επιτροπών ασφάλειας σε όλες τις επιχειρηματικές μονάδες με στόχο τον περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.