Το χαβιάρι είναι ένα ακριβό έδεσμα αλλά στις γιορτές αρκετοί ευρωπαίοι καταναλωτές μπαίνουν στον πειρασμό να το βάλουν στο καρότσι του super market. Ειδικά τα τελευταία χρόνια καθώς στα ράφια εμφανίζονται προιόντα με δελεαστικές τιμές.
Στην Ευρώπη, οι χαμηλές τιμές έχουν ιταλική «καταγωγή» μιας και η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στην Ευρώπη με εκτιμώμενη παραγωγή πάνω απο 65 τόνους. Ωστόσο, η Πολωνία έχει αυξήσει προοδευτικά την παραγωγή της και απο τους 24 τόνους του 2018 πλέον αρχίζει και απειλεί την πρωτιά της Ρώμης.
Η παραγωγή στην Ευρωπαική ‘Ενωση είναι ανοδική στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και από τους 100 τόνους το 2015 , ανέβηκε στους 126 τόνους την επόμενη χρονιά και έφθασε τους 164 το 2018. Σήμερα, εκτιμάται ότι η ευρωπαική παραγωγή βρίσκεται κοντά στους 200 τόνους και αυτό όχι γιατι αυξήθηκε η παραγωγή χωρών με παράδοση στην παραγωγή όπως η Γαλλία και η Γερμανία αλλά επειδή και άλλα κράτη-μέλη όπως η Βουλγαρία και η Ολλανδία αύξησαν την παραγωγή τους.
Κινεζική «έκρηξη»
Βέβαια, χαβιάρι παράγεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν, ενώ η Ρωσία έχει χάσει σταδιακά τα «σκήπτρα» όπως φαίνεται και απο την ετήσια παραγωγή οξύρυγχου, τα αυγά του οποίου είναι η εκλεκτή αλλά και ακριβή νοστιμιά.
Στη διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων, η παραγωγή οξύρρυγχων σε υδατοκαλλιέργειες έχει αυξηθεί σημαντικά και αυτο χάρη στην Κίνα. Σύμφωνα με τον FAO, (τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) , η παγκόσμια παραγωγή ήταν 4.100 τόνοι το 2002, εκ των οποίων οι μισοί αφορούσαν στη Ρωσία και το υπόλοιπο μέρος στην ΕΕ.
Το 2003, η παγκόσμια παραγωγή υπερτριπλασιάστηκε όταν η Κίνα σημείωσε παραγωγή 9.000 τόνων και απο τότε η κινεζική παραγωγή αυξανόταν σταθερά για να δεκαπλασιαστεί σε σχεδόν 97.000 τόνους το 2018.
Καθώς η παγκόσμια παραγωγή χαβιαριού έχει πολλαπλασιαστεί και εκτιμάται ότι φτάνει τους 600 τόνους, η προσφορά του ακριβού εδέσματος έχει σχέση και με την κινεζική παραγωγή που πλέον έχει ξεπεράσει τους 250 τόνους.
Αυτή η αύξηση της προσφοράς αποτελεί απειλή για τους άλλους παραγωγούς χαβιαριού, οι οποίοι φοβούνται ότι η αφθονία θα μειώσει τα κέρδη και θα μειώσει την αξία του προϊόντος τους.
Σύμφωνα με στοιχεία ειδικής έκδοσης της EUMOFA (Μάϊος 2021) , τ0 2020 η Κίνα εξήγαγε 123 τόνους χαβιάρι, από 140 τόνους το 2019. Η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για το κινεζικό χαβιάρι το 2020 ήταν η ΕΕ (38%), ακολουθούμενη αμέσως από τις ΗΠΑ (36%).
Καθώς ο όγκος των εξαγωγών κινεζικού χαβιαριού αυξήθηκε , το επίπεδο των τιμών μειώθηκε κατά σχεδόν 40% μεταξύ 2014 και 2018.
Πηγή: ΟΤ.gr