Είναι σχεδιασμένο για δύσκολες αποστολές σε «υποβαθμισμένα ή κατεστραμμένα τεχνητά περιβάλλοντα», όπως περιοχές που χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές, λέει η NASA.
Μια μέρα όμως τέτοια ρομπότ θα μπορούν να ταξιδεύουν στο διάστημα. Οι μηχανικοί πιστεύουν ότι, χάρη στο ανθρωπόμορφο σχήμα τους, οι μηχανές αυτές θα μπορούσαν να μοιράζονται το ίδιο περιβάλλον με τους αστροναύτες και να χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία.
Ο Σον Αζίμι, επικεφαλής της ομάδας επιδέξιας ρομποτικής της NASA, λέει στο Reuters ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ θα μπορούσαν να αναλάβουν επικίνδυνες εργασίες όπως ο καθαρισμός ηλιακών συλλεκτών και οι επισκευές εξοπλισμού στο εξωτερικό του σκάφους.
«Δεν προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τα ανθρώπινα πληρώματα, απλά να τους απαλλάξουμε από τις ανιαρές, βρόμικες και επικίνδυνες εργασίες ώστε να μπορούν να εστιαστούν σε δραστηριότητες υψηλότερου επιπέδου» εξηγεί.
Αποθηκάριος το Apollo
Η NASA συνεργάζεται με εταιρείες ρομποτικής όπως η Apptronik, με έδρα το Όστιν του Τέξας, για να εξετάσει πώς τα ρομπότ που σχεδιάστηκαν για επίγεια χρήση μπορούν να προσαρμοστούν για δουλειά εκτός Γης. Η Apptronik τελειοποιεί το Apollo, ένα ανθρωποειδές ρομπότ για εργασίες αποθηκάριου, το οποίο σχεδιάζεται να φτάσει στην αγορά στις αρχές του 2025.
Τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με τους ανθρώπινους εργάτες είναι σαφή, ιδιαίτερα όσον αφορά την αντοχή, λέει ο τεχνολογικός διευθυντής της Apptronik Νικ Πέιν. «Στόχος μας είναι να μένει online το σύστημα 22 ώρες την ημέρα. «Έχει αποσπώμενη μπαταρία, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να δουλεύει τέσσερις ώρες, να αλλάζει μπαταρία και να συνεχίζει» αναφέρει.
Αργότερα το ρομπότ θα μπορούσε να εργαστεί σε άλλα περιβάλλοντα και τελικά να λειτουργήσει σε «μη δομημένα περιβάλλοντα» όπως το διάστημα.
Πηγή: ΟΤ