Economy
Δύσκολο το «τελευταίο μίλι» για αντιμετώπιση του πληθωρισμού
Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει κι άλλο πριν υποχωρήσει
Δύσκολο το «τελευταίο μίλι» για αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, υπογραμμίζει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η κ. Σνάμπελ εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα αυξηθεί «προσωρινά» προτού στη συνέχεια επιβραδυνθεί «σταδιακά»  στον στόχο του 2% έως το 2025.

«Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε», είπε χαρακτηριστικά: «Θα δούμε πόσο δύσκολο θα είναι το διάσημο τελευταίο μίλι».

Η αξιωματούχος της ΕΚΤ, εκ των γερακιών της τράπεζας, μιλά στον απόηχο της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία οι ευρωπαίοι τραπεζίτες διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκιά τους.

Η ίδια η Σνάμπελ πάντως, εξέπληξε αυτόν τον μήνα με μια μικρή αναστροφή στη στάση της, καθώς η ταχύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού την ώθησε να χαρακτηρίσει μια άλλη αύξηση «μάλλον απίθανη». Έσπευσε πάντως να τονίσει ότι «θα είμαστε ικανοποιημένοι μόνο εάν ο πληθωρισμός μειωθεί σταθερά στο 2%».

Επίσης, υπερασπίστηκε τη στρατηγική αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ: «Ενεργήσαμε σχετικά αργά, αλλά ακόμη πιο αποφασιστικά», είπε. «Αυξήσαμε απότομα τα επιτόκια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νομισματική πολιτική συνέβαλε στην πτώση του πληθωρισμού».

Όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη πορεία των τιμών καταναλωτή, η κ. Σνάμπελ είπε ότι περισσότερα σοκ από την πλευρά της προσφοράς στο μέλλον θα μπορούσαν να είναι πληθωριστικά. Ανέφερε ως παράδειγμα τα περιστατικά της κλιματικής αλλαγής.

«Υπάρχουν όμως και αντίθετα αποτελέσματα, όπως η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα μπορούσε να τονώσει την αύξηση της παραγωγικότητας και, κατά συνέπεια, να μετριάσει τον πληθωρισμό», υπογράμμισε.

Πηγή: ΟT.gr