Business Tech
Τα σημαντικότερα περιστατικά κυβερνοασφάλειας το τελευταίο εξάμηνο
Σημαντικά περιστατικά ασφαλείας, επιθέσεις με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη και περιπτώσεις spyware για Android
Τα σημαντικότερα περιστατικά κυβερνοασφάλειας το τελευταίο εξάμηνο

Η εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET δημοσίευσε την τελευταία Έκθεση Απειλών, η οποία συνοψίζει τις τάσεις του τοπίου απειλών που παρατηρούνται στην τηλεμετρία της εταιρείας και τις παρατηρήσεις των ειδικών της, από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Νοέμβριο του 2023.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 σημειώθηκαν σημαντικά περιστατικά κυβερνοασφάλειας. Η Cl0p, μια διαβόητη ομάδα κυβερνοεγκληματιών που είναι γνωστή για την πραγματοποίηση επιθέσεων ransomware σε μεγάλη κλίμακα, συγκέντρωσε την προσοχή μέσω του εκτεταμένου «MOVEit hack», το οποίο παραδόξως δεν περιλάμβανε την ανάπτυξη ransomware.

Στο τοπίο του IoT, οι ερευνητές της ESET εντόπισαν έναν διακόπτη kill switch που είχε χρησιμοποιηθεί για να καταστήσει με επιτυχία μη λειτουργικό το botnet Mozi IoT. Εν μέσω της συζήτησης σχετικά με τις επιθέσεις με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, η ESET έχει εντοπίσει συγκεκριμένες εκστρατείες που στοχεύουν χρήστες εργαλείων όπως το ChatGPT και το OpenAI API. Όσον αφορά το spyware, υπήρξε σημαντική αύξηση των περιπτώσεων spyware για Android, η οποία αποδίδεται κυρίως στην παρουσία της απειλής SpinOk.

«Η επίθεση Cl0p είχε στόχο πολυάριθμους οργανισμούς, μεταξύ αυτών πολυεθνικές εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ. Μια βασική αλλαγή στη στρατηγική του Cl0p ήταν η κίνηση του να διαρρέει τις κλεμμένες πληροφορίες σε δημόσιες ιστοσελίδες στις περιπτώσεις που δεν καταβάλλονταν τα λύτρα, μια τάση που παρατηρήθηκε και με τη συμμορία ransomware ALPHV», εξηγεί ο Γίρι Κρόπακ, Director of Threat Detection της ESET.

Μια νέα απειλή κατά των συσκευών IoT, το Android/Pandora, έθεσε σε κίνδυνο συσκευές Android – όπως έξυπνες τηλεοράσεις, TV boxes και κινητές συσκευές – και τις χρησιμοποίησε για επιθέσεις DDoS. Η ESET Research παρατήρησε επίσης ένα σημαντικό αριθμό προσπαθειών πρόσβασης σε κακόβουλα domains με ονόματα που μοιάζουν με το «ChatGPT», προφανώς ως αναφορά στο chatbot ChatGPT. Οι απειλές που αντιμετωπίστηκαν μέσω αυτών των domains περιλαμβάνουν εφαρμογές web που χειρίζονται με μη ασφαλή τρόπο τα κλειδιά OpenAI API, τονίζοντας τη σημασία της προστασίας του απορρήτου των κλειδιών OpenAI API των χρηστών.

Μεταξύ των απειλών Android, το spyware SpinOK διανέμεται ως πακέτο ανάπτυξης λογισμικού και βρίσκεται μέσα σε διάφορες νόμιμες εφαρμογές Android. Σε ένα διαφορετικό μέτωπο, η δεύτερη πιο καταγεγραμμένη απειλή το Η2 2023 είναι κακόβουλος κώδικας JavaScript που εντοπίζεται ως JS/Agent, ο οποίος συνεχίζει να εισάγεται σε παραβιασμένες ιστοσελίδες.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της αξίας του bitcoin δε συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση των απειλών κατά των κρυπτονομισμάτων, γεγονός που αποκλίνει από τις προηγούμενες τάσεις. Ωστόσο, οι cryptostealers (κακόβουλο λογισμικό κρυπτοκλοπής) σημείωσαν αξιοσημείωτη αύξηση, η οποία προκλήθηκε από την άνοδο του malware-as-a-service infostealer Lumma Stealer, το οποίο στοχεύει σε πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων.

Πηγή: ΟΤ.gr