Business Tech
Η Αλβανία χρησιμοποιεί την ΑΙ για να επιταχύνει την ένταξή στην ΕΕ
Ο πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, συμφώνησε με τη Μίρα Μουράτι, γενική διευθύντρια της μητρικής εταιρείας του ChatGPT, OpenAI, που είναι γεννημένη στην Αλβανία
Η Αλβανία χρησιμοποιεί την ΑΙ για να επιταχύνει την ένταξή στην ΕΕ
H τεχνητή νοημοσύνη (AI) εργαλείο και για επιτάχυνση της ένταξης χώρας στην ΕΕ; Κι όμως, η αλβανική κυβέρνηση πρότεινε να αξιοποιήσει τα εργαλεία ChatGPT για να επιταχύνει την επεξεργασία πιθανής μελλοντικής ενσωμάτωσής της στο κοινοτικό μπλοκ και για καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση.

Η ιδέα των Τιράνων είναι να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να εξορθολογήσει τη δυσκίνητη διαδικασία μετάφρασης των χιλιάδων σελίδων όλων των βασικών εγγράφων της νομοθεσίας της ΕΕ, το «κοινοτικό κεκτημένο» και επίσης να εκμεταλλευτεί το ChatGPT για να μεταφράσει – ειδικά από τα αγγλικά στα αλβανικά και τα υπόλοιπα πολύπλοκα έγγραφα (κανονισμοί, οδηγίες, αποφάσεις…) για να τα ενσωματώσουν στην εθνική τους νομοθεσία, όπως μετέδωσε σχετικά το euractiv.com.

Η συμφωνία Ράμα – Murati
Χάρη στη συμφωνία που έκλεισε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, με τη Γενική Διευθύντρια της μητρικής εταιρείας του ChatGPT, OpenAI, Mira Murati (γεννημένη στην Αλβανία), το έργο θα μπορέσει να αρχίσει να διαμορφώνεται σύντομα.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, η Αλβανία είναι η πιο φιλοευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια, με περισσότερο από το 97% του πληθυσμού της να τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, παρόλο που βρίσκεται στην αίθουσα αναμονής για 14 χρόνια. Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη για να απλοποιηθεί μεγάλο μέρος της γραφειοκρατίας σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η ταχύτερη ένταξη.

Το ChatGPT είναι ένα νέο μεγάλο μοντέλο γλώσσας AI που αναπτύχθηκε από την Murati και την ομάδα της στο OpenAI, το οποίο κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου 2022. Παράγει περιεχόμενο κειμένου με βάση ερωτήσεις ή προτροπές που εισάγει ένας χρήστης και μπορεί να δημιουργήσει το περιεχόμενό του, να μεταφράσει, να συνθέσει μουσική, να γράψει προγράμματα υπολογιστή, να δημιουργήσει επιχειρηματικές ιδέες, να παίξει παιχνίδια και πολλά άλλα.

Πώς θα χρησιμοποιηθεί
Όμως ο Έντι Ράμα έχει διαφορετική ιδέα: Να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο υπέρ των ευρωπαϊκών συμφερόντων της βαλκανικής χώρας. Το μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί από την αλβανική κυβέρνηση θα μεταφραστεί στα αλβανικά και θα παρέχει μια λεπτομερή επισκόπηση του τι και πού πρέπει να τροποποιηθεί η τοπική νομοθεσία για να ευθυγραμμιστεί με τα πρότυπα της ΕΕ. Θα παρέχει επίσης ανάλυση όλων των μέτρων και αλλαγών, που συχνά απαιτούν πολλούς ειδικούς και πολύ χρόνο.

Ο Ράμα διαβεβαίωσε ότι το μέτρο θα εξαλείψει «έναν στρατό μεταφραστών και ένα τάγμα δικηγόρων, που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ» και θα επιταχύνει τη διαδικασία. Ο πρωθυπουργός εξήγησε αυτήν την Τρίτη ότι έχει κανονίσει τηλεφωνική συνάντηση με τον Μουράτι για να προτείνει την ιδέα και να αρχίσει να κάνει τα πρώτα βήματα.

«Ήταν μια φιλική συζήτηση, η οποία έσπασε τον πάγο και τόλμησα να της ζητήσω βοήθεια για να προετοιμαστεί πιο γρήγορα η Αλβανία για την ένταξη στην ΕΕ. «Γέλασε και νόμιζε ότι αστειεύομαι», τόνισε ο Ράμα. Στο τέλος, είπε ο Ράμα, συμφώνησε και δημιουργήθηκε μια κοινή ομάδα μεταξύ του OpenAI και της Εθνικής Υπηρεσίας για την Κοινωνία της Πληροφορίας (AKSHI).

«Όμηρος» των βέτο
Από την άλλη, ο Αλβανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα παρουσιάσει το έργο και μια δοκιμή του «αλβανικού μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης για την εισαγωγή νομοθεσίας για συνολικά 280.000 σελίδες από μέτρα και νομικές διατάξεις της ΕΕ.

Η Αλβανία υπέβαλε αίτηση ένταξης στην ΕΕ το 2009 και είναι υποψήφια χώρα από το 2014. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεμπλοκαρίστηκαν μετά από χρόνια καθυστερήσεων, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η πρόοδός της ήταν άμεσα συνδεδεμένη με αυτή της Βόρειας Μακεδονίας, το καλοκαίρι του 2022.

Ο Ράμα έχει εκφράσει επανειλημμένα την απογοήτευσή του για την έλλειψη κινήτρων ή ενθουσιασμού που αντιλαμβάνεται στην ΕΕ σχετικά με τη διεύρυνση και ότι είναι, είπε, «όμηρος» των βέτο όπως της Βουλγαρίας κατά της Βόρειας Μακεδονίας και, πρόσφατα, της Ελλάδας κατά της Αλβανίας.

Η δημόσια διοίκηση
Τον περασμένο Αύγουστο, η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το ChatGPT για τη δημιουργία συμπληρωματικών υπηρεσιών προς τη δημόσια διοίκηση μέσω της πλατφόρμας κυβερνητικών υπηρεσιών e-Albania. Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν εικονικό χειριστή που χρησιμοποιεί το ChatGPT για να παρέχει απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο. Σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2024.

Ο Ράμα ανακοίνωσε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει πολλές τοπικές και εθνικές υπηρεσίες διοίκησης, ειδικά στις δημόσιες προμήθειες, σε μια προσπάθεια να ξεριζώσει τη διαφθορά.

«Ανεξάρτητα από το πόσοι διεφθαρμένοι τιμωρούνται από τη δικαιοσύνη, η διαφθορά θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα έως ότου ο εκσυγχρονισμός και η ποιότητα των υπηρεσιών φτάσουν στο επίπεδο της ηρεμίας. Ο χρόνος μας έδωσε την ευλογία της ψηφιακής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο Ράμα.
Πάράλληλα, ο Ράμα χαρακτήρισε τις τρέχουσες διαδικασίες ως «αρχαϊκές» και με πλεόνασμα υπαλλήλων και τόνισε ότι «θα εισαγάγουμε τη σύναψη συμβάσεων με την τεχνητή νοημοσύνη γιατί τα δεδομένα θα ληφθούν από το AI και όχι από το άτομο ή την εταιρεία, και αυτό θα είναι διαφανές για όλους».

Πρώτη η Αλβανία
Η Αλβανία θα είναι η πρώτη δυτική χώρα που θα χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να τη βοηθήσει στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, και εάν πετύχει, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για άλλες υποψήφιες χώρες. Η Murati ανέλαβε πρόσφατα ως προσωρινός διευθύνων σύμβουλος της OpenAI μετά την αποχώρηση του Sam Altman.

Γεννημένη στον Αυλώνα της Αλβανίας, σπούδασε στα Τίρανα πριν μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να σπουδάσει πληροφορική στο Dartmouth. Εντάχθηκε στο OpenAI το 2016 ως μηχανικός πριν προαχθεί το 2019. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων σε αυτόν τον ρόλο, ήταν υπεύθυνη για την επίβλεψη της έρευνας και ανάπτυξης της τεχνολογίας AI, συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου ChatGPT. Το OpenAI και η Murati, γνωστή για την άρνησή της να δώσει συνεντεύξεις, δεν έχουν κάνει ακόμη κανένα σχόλιο για το θέμα.

Πηγή: in.gr

  • Αλβανία
  • Ευρωπαϊκή Ένωση
  • τεχνητή νοημοσύνη