Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης με μέλη του Ινστιτούτου και αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρό του Σταύρο Μαλά για την ενημέρωση που έλαβε, ο Μάκης Κεραυνός είπε πως κατά την προηγούμενη υπουργική θητεία του το 2005, κατέθεσε πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο για τη δημιουργία αυτού του ξεχωριστού ινστιτούτου.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μετά από 18 χρόνια βρίσκει ένα πραγματικό αξιόλογο ινστιτούτο που ασχολείται κυρίως με την έρευνα, την οποία χρειαζόμαστε, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία είναι όχι μόνο προτεραιότητα της κυβέρνησης της Κύπρου αλλά της ΕΕ.
Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι το Ινστιτούτο Κύπρου θα διαδραματίσει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, η οποία, όπως είπε, οδηγεί στην περαιτέρω ανάπτυξη και υποβοήθηση των νέων επιστημόνων. Η Κύπρος με τα πολλά πανεπιστήμια που διαθέτει παράγει επιστήμονες και πρέπει να μπουν στα μονοπάτια της έρευνας και της τεχνολογίας που θα διασφαλίσουν το μέλλον της χώρας σε μια νέα εποχή, όπως είπε.
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Μαλάς ανέφερε ότι το Ινστιτούτο Κύπρου στηρίζεται από την Κυπριακή Δημοκρατία και έχει υποχρέωση να ενημερώνει την εκτελεστική εξουσία και την πολιτική ηγεσία αναφορικά με το έργο που παράγεται. Στα 15 και πλέον χρόνια λειτουργίας του το Ινστιτούτο έχει να επιδείξει πρωτοποριακό έργο στους τομείς των δραστηριοτήτων του, όπως δείχνουν μετρήσιμοι στόχοι και αποτελέσματα, πρόσθεσε.
Το Ινστιτούτο υποβοηθά το κυβερνητικό έργο σε πολλούς τομείς και ειδικότερα το Υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια καταρτισμού ενός σχεδίου για την πράσινη μετάβαση, γεγονός που όπως είπε, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για μια χώρα γεωγραφικά και ενεργειακά απομονωμένη, όπως η Κύπρος.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου είπε επίσης πως μέσα από τη συζήτηση αναδεικνύεται και η σημαντικότητα της έρευνας στην Κύπρο, η οποία έχει επιδείξει τα τελευταία 30 χρόνια αξιοθαύμαστη πορεία στην ανταγωνιστική έρευνα διεθνώς. Υπάρχει ακόμα δρόμος στα εθνικά προγράμματα και στην επένδυση και πως «αν δεν επενδύσουμε στην έρευνα και στην τεχνολογία θα συνεχίσουμε να έχουμε το μεγάλο πρόβλημα που έχουν και άλλες χώρες, αυτό της διαφυγής των έξυπνων και καταρτισμένων ερευνητών».
Για να καταλήξει ο Σταύρος Μαλάς: «Η χώρα μας παράγει ίσως από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποφοίτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχει ερευνητές σε όλο τον κόσμο, παράγει αξιέπαινους ερευνητές και φοιτητές και πρέπει να επενδύσουμε, γιατί η επένδυση στην έρευνα αποτελεί επένδυση στην εξωστρέφεια, τη βιώσιμη οικονομία, στην αυτοπεποίθηση της κοινωνίας και μεγαλώνει το εκτόπισμα της χώρας».