Economy
Άμπου Ντάμπι: Ο νέος πόλος έλξης για τους δισεκατομμυριούχους
Τι έχει αλλάξει κατά την τελευταία χρονική περίοδο
Άμπου Ντάμπι: Ο νέος πόλος έλξης για τους δισεκατομμυριούχους

Επί δεκαετίες, πολλοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου επέλεγαν να διαφυλάξουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε υπεράκτιες τοποθεσίες, από τα Νησιά Κέιμαν μέχρι την Ελβετία και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Αλλά ένας νέος κόμβος πλούτου γίνεται εξαιρετικά δημοφιλής στους δισεκατομμυριούχους – το γεμάτο ουρανοξύστες εμιράτο του Άμπου Ντάμπι.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος των κρυπτονομισμάτων Zhao Changpeng, η οικογένεια Adani της Ινδίας, ο δισεκατομμυριούχος του hedge fund Ray Dalio και ο Ρώσος μεγιστάνας του χάλυβα Vladimir Lisin είναι μεταξύ των δεκάδων ατόμων μεγάλου πλούτου που δημιούργησαν φέτος οχήματα ειδικού σκοπού (SPV) στο διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο του Άμπου Ντάμπι, σύμφωνα με μια επισκόπηση εκατοντάδων εταιρικών καταθέσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το Bloomberg News.

Περισσότερα από 5.000 SPVs υπάρχουν πλέον στην Παγκόσμια Αγορά του Άμπου Ντάμπι (ADGM), σε σύγκριση με μόλις 46 το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η M/HQ, μια εταιρεία παροχής συμβουλών.

Δεν είναι ευρέως γνωστό από πού μετέφεραν οι δισεκατομμυριούχοι τα περιουσιακά τους στοιχεία, γιατί το έκαναν ή τι περιέχει το καθένα. Ωστόσο, η εισροή πλούτου αντανακλά ευρείες παγκόσμιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι πλούσιοι του κόσμου προστατεύουν τα χρήματά τους.

Τα SPVs, τα οποία διαδόθηκαν από τον βασιλιά των ομολόγων «σκουπιδιών» Michael Milken στα τέλη της δεκαετίας του 1980, είναι ξεχωριστές νομικές οντότητες που έχουν μετατραπεί σε δομές για άτομα μεγάλου πλούτου που επιδιώκουν να απομονώσουν τους χρηματοοικονομικούς τους κινδύνους.

Περιουσιακά στοιχεία

Το Άμπου Ντάμπι αναφέρει ότι τα SPVs του – ουσιαστικά εταιρείες χαρτοφυλακίου που διαχειρίζονται τον πλούτο – μπορούν να περιέχουν περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα και μετοχές. 

Οι χρηματοοικονομικές ροές προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σηματοδοτούν ένα νέο ρόλο για την οικονομία των 509 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (684 δισεκατομμυρίων δολαρίων S$), καθώς η κυβερνώσα οικογένεια Al Nahyan προσπαθεί να διαφοροποιηθεί κατά τι από το πετρέλαιο.

Χαμηλή φορολογία

Τα κέρδη του Άμπου Ντάμπι έρχονται επίσης σε μια εποχή που ορισμένες χώρες χαμηλής φορολόγησης, όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι και οι Νήσοι Κέιμαν, έχουν αντιμετωπίσει μεγαλύτερο έλεγχο από αξιωματούχους άλλων χωρών του κόσμου, κατυαγράφοντας πτώση στις νέες εταιρικές εγγραφές.

«Η Abu Dhabi Global Market (ADGM)  είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τη δημιουργία SPVs και επεκτείνεται απότομα», δήλωσε ο κ. Bhaskar Dasgupta, σύμβουλος επιχειρήσεων που στο παρελθόν εργαζόταν για την ελεύθερη ζώνη του Άμπου Ντάμπι. «Βλέπουμε όλο και περισσότερους ιδιώτες μεγάλου πλούτου να μετακινούνται από τις BVI (Βρετανικές Παρθένες Νήσους), τα νησιά Κέιμαν, τον Μαυρίκιο και τη Σιγκαπούρη προς τα εδώ».

Αφίξεις δισεκατομμυριούχων

Ο επιχειρηματικός κόμβος της Μέσης Ανατολής είναι ελκυστικός λόγω των διασφαλίσεων που παρέχει για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων από ξένες δικαιοδοσίες και της δυνατότητας να επωφεληθεί κανείς από το δίκτυο συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολόγησης των ΗΑΕ, σύμφωνα με άτομα με άμεση γνώση του θέματος.

Η συνθήκη αποφυγής διπλής φορολογίας των ΗΑΕ μπορεί να βοηθήσει τους πλούσιους ιδιώτες να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους για τις εταιρείες τους που κρύβονται μέσα στο SPV, ανάλογα με το αν οι άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται έχουν συνάψει συμφωνία με το κράτος του Κόλπου.

Πλεονεκτήματα

Οι σύμβουλοι πλούτου και οι διεθνείς επενδυτές, πολλοί από τους οποίους μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επισημαίνουν επίσης μια σειρά από πλεονεκτήματα που προσφέρει το εμιράτο.

Η διεθνής οικονομική ελεύθερη ζώνη, η οποία εγκαινιάστηκε το 2015, έχει γίνει επίσης ελκυστική τα τελευταία χρόνια επειδή τα ΗΑΕ απέφυγαν να επιβάλουν κυρώσεις σε χώρες όπως η Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησαν τους δικούς τους περιορισμούς. 

Θυγατρικές του Royal Group, ο οποίος ελέγχεται από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Sheikh Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, αδελφό του προέδρου των ΗΑΕ και έναν από τους πιο ισχυρούς διαπραγματευτές παγκοσμίως, δημιούργησαν μια σειρά από ADGM SPVs κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα αρχεία και τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Χρυσή Βίζα

Μέρος της επιτυχίας του Άμπου Ντάμπι να προσελκύσει περισσότερα SPVs προέρχεται από τον τρόπο με τον οποίο τα ΗΑΕ αξιοποίησαν τα προγράμματα χρυσής βίζας και διαβατηρίων τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Armand Arton, ιδρυτή της εταιρείας παροχής υπηκοότητας Arton Capital.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές ενθάρρυναν τους πλούσιους να κάνουν το κράτος του Κόλπου πιο μόνιμη κατοικία.

«Βλέπουμε αυτή την τάση να μετακομίζουν περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι στη χώρα», δήλωσε ο κ. Arton, προσθέτωντας ότι «Μόλις αισθανθούν ευπρόσδεκτοι και ασφαλείς, στη συνέχεια αναζητούν να μετεγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις και τα περιουσιακά τους στοιχεία, με την ADGM να είναι ένα από τα προτιμώμενα μέρη».

Ακμή

Το Άμπου Ντάμπι και το κοντινό Ντουμπάι έχουν γίνει ακμάζουσες παγκόσμιες πόλεις. Όσοι πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις σε αυτές τις περιοχές δικαιούνται μακροχρόνια διαμονή και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και διαβατήρια των ΗΑΕ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg.

Στη συνέχεια, υπάρχουν τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Άμπου Ντάμπι, τα οποία ελέγχουν περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ και οι εταιρείες ιδιωτικών επενδύσεων με επιρροή.

Ταυτόχρονα, τα ΗΑΕ έχουν αποτελεέσει μερικές φορές, κατά τα τελευταία χρόνια, καταφύγιο για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα κανονιστικών ρυθμίσεων στο εξωτερικό.

Ο Zhao, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κρυπτονομισμάτων Binance, αγόρασε το πρώτο του σπίτι στο Ντουμπάι το 2021.

Τον Νοέμβριο, η Binance και ο Zhao παραδέχθηκαν την ενοχή τους για παραβάσεις ξεπλύματος χρήματος και των αμερικανικών κυρώσεων στο πλαίσιο διακανονισμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΟΤ.gr