Τουλάχιστον ένας μέτοχος είναι κοντά στην πώληση του μεριδίου του. Το ταμείο δημοσίων επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, μαζί με την εταιρεία Ardian, στην οποία επενδυτής είναι η Σαουδική Αραβία, συμφώνησαν να αγοράσουν το μερίδιο 25% που κατείχε η ισπανική Ferrovial SE στα τέλη Νοεμβρίου. Η συμφωνία των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν περίπου 70% πάνω από την εκτιμώμενη αποτίμηση της Morgan Stanley.
Οι υπόλοιποι μέτοχοι του Χίθροου είναι κρατικά επενδυτικά ταμεία από το Κατάρ, την Κίνα και τη Σιγκαπούρη, τα οποία είναι απίθανο να πουλήσουν, καθώς και συνταξιοδοτικά ταμεία από το Κεμπέκ της Αυστραλίας και το Universities Superannuation Scheme του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία ενδέχεται να πουλήσουν, σύμφωνα με τους Times.
Το ταμείο δημοσίων επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, περισσότερο γνωστό ως PIF, έχει γίνει μια σημαντική επενδυτική δύναμη σε όλον τον κόσμο, καθώς ο de facto ηγέτης της χώρας και διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αναδιαμορφώνει την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα με το δικό του μοντέλο κρατικού καπιταλισμού.
Το ταμείο στοχεύει να φτάσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία μέχρι το 2030. Εάν το πετύχει, εκτιμά το Bloomberg, το PIF θα καταστεί το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, έναν τίτλο που τώρα κατέχει το ταμείο πετρελαίου της Νορβηγίας.
Η Ferrovial, της οποίας τα οικονομικά συμφέροντα σε αεροδρόμια εκτείνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και ένα μερίδιο σε έναν τερματικό σταθμό στο John F. Kennedy της Νέας Υόρκης, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης της συμμετοχής της στο Χίθροου.
Η αποχώρηση της ισπανικής εταιρείας τερματίζει σχεδόν δύο δεκαετίες παρουσίας στο αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εναέρια κυκλοφορία πάντως έχει ανακάμψει μετά την πανδημία, βοηθώντας το αγγλικό αεροδρόμιο να περιορίσει τις απώλειές του κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους.
Πηγή: Sunday Times