Η Κωνσταντίνα Σβήνου σχολίασε την τρέχουσα τουριστική χρονιά στην Ελλάδα με βάση πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου, που αφορά την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου.
Όπως σημείωσε, τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας είναι αυτά που βάλλονται περισσότερο από την άκρατη υπερανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και από την υπερ-αύξηση του φόρου διαμονής (νυν τέλος ανθεκτικότητας). Το 38% των ελληνικών ξενοδοχείων λειτουργούν όλο το χρόνο ενώ η πληρότητα τους κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά το 50%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 38% των ελληνικών ξενοδοχείων λειτουργούν όλο το χρόνο, ενώ η πληρότητά τους κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά το 50% κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου. Την ίδια στιγμή, τα πάγια και λειτουργικά έξοδα παραμένουν ανελαστικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του ινστιτούτου.
Χαρακτηριστικό της ετήσιας έρευνας του 2022 ήταν η μεγάλη μείωση τζίρου (-21,2%) που παρουσίασαν τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας σε σχέση με τα εποχιακά που είχαν σημαντική αύξηση (9,8%) και καθώς ο κύκλος εργασιών των τελευταίων, όπως και ο ποσοστό τους (62%) είναι μεγαλύτερα, επηρεάζουν τα τελικά οικονομικά αποτελέσματα για όλα τα ξενοδοχεία, τα οποία και έκλεισαν θετικά (+2,4% σε σχέση με το 2019)..
Αποδεικνύεται πως το να λειτουργείς ένα ξενοδοχείο όλο το χρόνο συνεπάγεται ότι βάζεις μπροστά από τα νούμερα επιδόσεων της επιχείρησής σου άλλες παραμέτρους, όπως τη διασφάλιση 12μηνης εργασίας για το προσωπικό, την πιστότητα στους επαναλαμβανόμενους πελάτες και το μεράκι για το επάγγελμα, ανέφερε η Κωνσταντίνα Σβήνου.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ