Ο κ. Κεραυνός σημειώνει σε γραπτή του δήλωση ότι «ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch (Fitch Ratings) με ανακοίνωσή του η οποία εκδόθηκε την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2023, αναθεώρησε την προοπτική της κυπριακής οικονομίας από σταθερή σε θετική επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ».
Αναφέρει ακόμη ότι «η αναθεώρηση της προοπτικής αντικατοπτρίζεται στις εκτιμήσεις του Οίκου Fitch, για περαιτέρω δημοσιονομικά πλεονάσματα, στην πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους και στη βελτίωση των δεικτών που αφορούν τον τραπεζικό τομέα».
«Ο Οίκος Fitch εκτιμά ότι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης φέτος θα ανέλθει στο 2,3% του ΑΕΠ, το οποίο είναι υψηλότερο από το 1,7% που προβλεπόταν στην τελευταία αναθεώρηση του Οίκου τον Ιούνιο 2023», προστίθεται.
«Παρά την επέκταση των μέτρων στήριξης για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών και το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κόστος από το σχέδιο ‘’Ενοίκιο έναντι δόσης’’, αναμένεται η διατήρηση των πλεονασμάτων τόσο για το επόμενο έτος όσο και για το 2025 (κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ)», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών.
«Εκτιμάται, σύμφωνα με τον Οίκο, ότι οι κυπριακές Αρχές έχουν δεσμευθεί στη διατήρηση επαρκών πρωτογενών πλεονασμάτων ούτως ώστε να επέλθει ουσιαστική μείωση του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ», συμπληρώνει.
«Ειδικότερα για το δημόσιο χρέος, ο Οίκος εκτιμά ότι αυτό θα περιορισθεί στο 79,6% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους, 6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ό,τι στο τέλος του 2022, τονίζει ο κ. Κεραυνός. «Αναμένεται περαιτέρω ότι, ο δείκτης χρέους θα μειωθεί στο 73,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και στο 67,4% του ΑΕΠ το τέλος του 2025», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι «παρά τις προβλεπόμενες μειώσεις του χρέους, ο δείκτης χρέους το 2025 θα εξακολουθήσει να είναι υψηλότερος από τη διάμεση τιμή πρόβλεψης κατηγορίας χωρών με την ίδια επενδυτική βαθμίδα “BBB” (56,3% του ΑΕΠ)».
«Εντούτοις, ο Οίκος Αξιολόγησης εκτιμά ότι οι Κυπριακές Αρχές θα συνεχίσουν να διατηρούν ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών. «Με τις αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων να παραμένουν υψηλές, αναμένεται ότι η επιτοκιακή επιβάρυνση θα αυξηθεί με μέτριο ρυθμό, με τον δείκτη τόκων προς έσοδα να αυξάνεται από 3,4% το 2023 σε 3,9% τον επόμενο χρόνο (διάμεση τιμή πρόβλεψης ΒΒΒ, 9,1%)», υπογραμμίζει.
Ο κ. Κεραυνός σημειώνει περαιτέρω ότι «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) ως ποσοστό του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου, σύμφωνα με τον Οίκο, συνέχισαν να μειώνονται με μέτριο ρυθμό, με τον δείκτη ΜΕΔ να μειώνεται στο 8,6% τον Αύγουστο του 2023 από το 10,9% τον Αύγουστο του 2022 (ο δείκτης ΜΕΔ κορυφώθηκε στο 50,2% τον Νοέμβριο του 2014)». Αναφέρει ακόμη ότι «τα δάνεια που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο, με κατάταξη το στάδιο 2, παρέμειναν σταθερά ως ποσοστό των συνολικών δανείων κατά το τρέχον έτος, υπονοώντας ότι ο κίνδυνος δημιουργίας νέων ΜΕΔ είναι περιορισμένος».
«Η επίλυση της αβεβαιότητας που περιβάλλει το νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις μπορεί να υποστηρίξει την περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ και των δεικτών χρέους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα αλλά με καθοδική πορεία (ο δείκτης χρέους των νοικοκυριών προς το ΑΕΠ περιορίσθηκε στο 69,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, από το 74,1% το προηγούμενο έτος», υποδεικνύει ο Υπουργός Οικονομικών.
Επιπλέον, αναφέρει ότι οι θετικές τάσεις στην κερδοφορία των τραπεζών λόγω των υψηλότερων επιτοκίων έχουν μεταφραστεί σε βελτιώσεις στην φερεγγυότητα του τραπεζικού τομέα, με τον δείκτη CET1 να ανέρχεται στο 18,9% τον Ιούνιο 2023 από το 17,7% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο οποίος είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ (15,95% το δεύτερο τρίμηνο του 2023).
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την κυπριακή οικονομία και το κοινωνικό σύνολο, ενόψει και των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει, με υπεύθυνο τρόπο, στοχεύοντας στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και στην τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας», αναφέρει καταληκτικά ο υπουργός Οικονομικών.
Πηγή: ΚΥΠΕ