Economy
Απαισιόδοξοι οι νέοι στην Ευρώπη - Δουλειά και χρήματα τα μεγάλα «αγκάθια»
Μήνα με το μήνα, ενισχύεται το αρνητικό πρόσημο στις καταναλωτικές προσδοκίες για τους επόμενους 12 μήνες
Απαισιόδοξοι οι νέοι στην Ευρώπη - Δουλειά και χρήματα τα μεγάλα «αγκάθια»

Αμετάβλητες έμειναν οι μέσες προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό τόσο τους επόμενους 12 μήνες όσο και για τα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Οκτωβρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι προσδοκίες για την αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος τον επόμενο χρόνο και οι προσδοκίες για την ονομαστική αύξηση των δαπανών μειώθηκαν ελαφρώς σε σχέση με τα δεδομένα του Σεπτεμβρίου.

Οι καταναλωτικές προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες έγιναν οριακά πιο αρνητικές. Την ίδια στιγμή το αναμενόμενο ποσοστό ανεργίας σε 12 μήνες παρέμεινε αμετάβλητο, οι προσδοκίες για την αύξηση των τιμών των κατοικιών τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν, ενώ οι προσδοκίες για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων σε 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες.

Πρόκειται για την μηνιαία διαδικτυακή έρευνα σε περίπου 14.000 ενήλικες καταναλωτές (δηλαδή ηλικίας 18 ετών και άνω) από έξι χώρες της ζώνης του ευρώ: Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Κάτω Χώρες. Τα κύρια συγκεντρωτικά αποτελέσματα της «ECB Consumer Expectations Survey results» δημοσιεύονται κάθε μήνα στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ, ενώ χρησιμοποιούνται για την ανάλυση πολιτικής και συμπληρώνουν άλλες πηγές δεδομένων που χρησιμοποιεί η τράπεζα.

Ο πληθωρισμός

Ο μέσος ρυθμός του αντιλαμβανόμενου πληθωρισμού κατά τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκε στο 7,8%, από 8,0% το Σεπτέμβριο. Οι διάμεσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες στο 4,0%, και εκείνες για τον πληθωρισμό τρία χρόνια πριν παρέμειναν επίσης αμετάβλητες, στο 2,5%. Προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ιδίως στον τριετή ορίζοντα, παρέμειναν αρκετά κάτω από τον αντιληπτό ρυθμό πληθωρισμού του παρελθόντος.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες παρέμεινε αμετάβλητη. Η εξέλιξη των αντιλήψεων και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό παρέμεινε στενά ευθυγραμμισμένη σε όλες τις εισοδηματικές ομάδες, αν και οι νεότεροι ερωτηθέντες (ηλικίας 18-34 ετών) συνέχισαν να αναφέρουν χαμηλότερες αντιλήψεις για τον πληθωρισμό και προσδοκίες από τους μεγαλύτερους σε ηλικία (ηλικίας 55-70 ετών).

Εισόδημα και κατανάλωση

Οι καταναλωτές ανέμεναν ότι το ονομαστικό τους εισόδημα τους επόμενους 12 μήνες θα αυξηθεί κατά 1,1%, το οποίο ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι τον Σεπτέμβριο (1,2%). Η μείωση αυτή οφείλεται στην απαισιοδοξία των ηλικιών 18-34 και 35-54 ετών, την ίδια στιγμή που οι προσδοκίες των μεγαλύτερων (ηλικίας 55-70 ετών) αυξήθηκαν ελαφρώς.

Οι αντιλήψεις για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους προηγούμενους 12 μήνες αυξήθηκαν σε 6,3%, από 6,2% το Σεπτέμβριο. Οι προσδοκίες για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν ελάχιστα στο 3,3%, από 3,4% τον Σεπτέμβριο. Η μείωση αυτή προήλθε αποκλειστικά από τους ερωτηθέντες μεγαλύτερης ηλικίας (ηλικίας 55-70 ετών), με τις προσδοκίες για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών να παραμένουν σταθερές μεταξύ των καταναλωτών ηλικίας 18-34 ετών και εκείνων ηλικίας 35-54 ετών.

Αγορά εργασίας και οικονομική ανάπτυξη

Οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες ήταν οριακά πιο αρνητικές, καθώς διαμορφώθηκαν σε στο -1,3%, έναντι -1,2% τον Σεπτέμβριο. Οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας σε 12 μήνες στο μέλλον παρέμειναν αμετάβλητες στο 11,4%. Ωστόσο, το αντιλαμβανόμενο ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 10,9%, από 11,1% τον Σεπτέμβριο.

Τα τριμηνιαία στοιχεία έδειξαν ότι όσοι ερωτηθέντες ήταν άνεργοι, ανέφεραν αύξηση της αναμενόμενης πιθανότητας να βρουν εργασία τους επόμενους τρεις μήνες, η οποία αυξήθηκε σε 27,7% τον Οκτώβριο, από 22,9% τον Ιούλιο. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι η αναμενόμενη πιθανότητα απώλειας εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες αυξήθηκε σε 8,8% τον Οκτώβριο, από 8,2% τον Ιούλιο.

Στέγαση και πρόσβαση σε πιστώσεις

Οι καταναλωτές ανέμεναν ότι η τιμή της κατοικίας τους θα αυξηθεί κατά 2,0% τους επόμενους 12 μήνες, το οποίο ήταν χαμηλότερο από ό,τι τον Σεπτέμβριο (2,2%). Οι προσδοκίες για την αύξηση των τιμών των κατοικιών ήταν υψηλότερες για τις ομάδες με χαμηλότερα εισοδήματα: τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο πεμπτημόριο εισοδήματος ανέμεναν αύξηση κατά 1,0 ποσοστιαία μονάδα από ό,τι εκείνα στο υψηλότερο πεμπτημόριο.

Προσδοκίες για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων σε 12 μήνες παρέμειναν σταθερές στο 5,4%, το υψηλότερο επίπεδό τους από την έναρξη της έρευνας τον Απρίλιο του 2020. Αντιλαμβανόμενη πρόσβαση σε πιστώσεις κατά τους προηγούμενους 12 μήνες περιορίστηκε για άλλη μια φορά σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, όπως και η
οι προσδοκίες για την πρόσβαση σε πιστώσεις κατά τους επόμενους 12 μήνες, με τους δύο δείκτες να φθάνουν σε νέα υψηλά επίπεδα από την έναρξη της έρευνας.

Ταυτόχρονα, το ποσοστό των καταναλωτών που ανέφεραν ότι έκαναν αίτηση για πίστωση κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, το οποίο μετράται σε τριμηνιαία βάση, αυξήθηκε σε 17,7% τον Οκτώβριο, από 14,8% τον Ιούλιο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της έρευνας. Η αύξηση αυτή ήταν ευρεία βάση σε όλες τις εισοδηματικές και ηλικιακές ομάδες, εκτός από την ομάδα ηλικίας 55-70 ετών.

Πηγή: ΟΤ.gr