Μία διεθνής ιδιωτική ασφάλεια υγείας προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα, τόσο στους ασφαλισμένους που διαμένουν στην Κύπρο, ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής, όσο και σε όσους Κύπριους (γενικότερα πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ταξιδεύουν συχνά ή διαμένουν στο εξωτερικό.
Κάθε σύγχρονος πολίτης που διαθέτει ένα έμπιστο πλάνο ιδιωτικής ασφάλισης υγείας τόσο για τον ίδιο όσο και για τα εξαρτώμενά του, παιδιά ή και σύζυγο, προσφέρει στην καθημερινότητά του ηρεμία και άνεση στον κυριότερο τομέα της ζωής κάθε ανθρώπου, την υγεία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο χρόνος αναμονής για ένα ραντεβού με ειδικό γιατρό στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι από 10 ημέρες μέχρι τρεις μήνες. Αντίθετα, οι ασφαλισμένοι με ιδιωτική ασφάλεια υγείας μπορούν να προγραμματίσουν ένα ραντεβού με γιατρό την ίδια ημέρα ή την επόμενη ή το πολύ σε μία βδομάδα, αναλόγως και του επείγοντος της κατάστασής τους.
Οι κάτοχοι ιδιωτικής ασφάλειας έχουν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υπερσύγχρονων ιδιωτικών μονάδων υγείας σε όλο το νησί αλλά και σε όλο τον κόσμο. Μπορούν να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους γρήγορα και να αποφύγουν τις αναμονές ενώ πρέπει να τονιστεί και η άμεση αξιοπρεπής πρόσβαση σε μοντέρνα και καλά στελεχωμένα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών και άμεσης μεταφοράς σε αυτά. Τα ασφαλιστικά προγράμματα ιδιωτικής υγείας καλύπτουν όλο το φάσμα ιατρικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, της νοσηλείας, των διαγνωστικών εξετάσεων, των χειρουργικών επεμβάσεων και της φαρμακευτικής αγωγής.
Τα δεδομένα τεσσάρων χρόνων δείχνουν ότι το ΓΕΣΥ προσφέρει πρόσβαση σε περίπου δύο χιλιάδες συμβεβλημένους γιατρούς στην Κύπρο με υπερφορτωμένο πελατολόγιο, νοσηλεία και χειρουργικές επεμβάσεις σε δημόσιο ή συμβεβλημένο ιδιωτικό νοσοκομείο (το οποίο μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ασθενείς εκτός ΓΕΣΥ), διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε δημόσιο νοσοκομείο ή σε συμβεβλημένο ιδιωτικό εργαστήριο και πρόσβαση σε μια περιορισμένη λίστα από φάρμακα. Η μετάβαση δε στο εξωτερικό για εξειδικευμένες υπηρεσίες, εξετάσεις ή θεραπείες, που δεν παρέχονται στην Κύπρο είτε λόγω τεχνολογίας είτε λόγω εμπερίας, είναι πολυτέλεια για τους πολίτες που καλύπτονται μόνο από το ΓΕΣΥ, με εξαιρέσεις που παραπέμπουν σε πολιτικές γνωριμίες και άλλα γνωστά-άγνωστα κανάλια για λίγους.
Ακόμα και ο ίδιος ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας της Κύπρου, ο ΟΚΥπΥ, που διατίνεται στην ιστοσελίδα του ότι είναι ο μεγαλύτερος πάροχος Υγείας στην Κύπρο, με εννέα νοσηλευτήρια και 37 κέντρα υγείας σε όλες τις επαρχίες, παρέχει στο προσωπικό του ιδιωτική ασφάλεια υγείας. Το ίδιο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο διαθέτει Ιατρική Σχολή η οποία στεγάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η λίστα των ημικρατικών και άλλων οργανισμών του δημόσιου και εύρυτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι παρέχουν ασφαλιστικά προγράμματα ιδιωτικής υγείας ως επιπλέον οφελήματα στο προσωπικό τους είναι μεγάλη ενώ πολλές είναι οι ιδιωτικές εταιρείες που ακολουθούν αυτό το παράδειγμα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη των πλεονεκτημάτων, καθώς δημόσιοι οργανισμοί ανοίγουν στο προσωπικό τους παράθυρο σε επιπλέον κάλυψη για υπηρεσίες υγείας που δεν καλύπτονται από τον ΓΕΣΥ, όπως: Νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο, φαρμακευτική αγωγή που δεν διατίθεται μέσω του ΓεΣΥ, προστασία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό, με κάλυψη εξόδων νοσηλείας, μεταφοράς ασθενούς ακόμα και στη χώρα του και φαρμακευτικής αγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Κύπρου, το μέσο κόστος νοσηλείας σε ιδιωτικό νοσοκομείο στο εξωτερικό κυμαίνεται μεταξύ 1000 και 2000 ευρώ ημερησίως. Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας μπορεί να καλύψει αυτά τα έξοδα, προστατεύοντας τον ασφαλισμένο από οικονομικές δυσκολίες.
Διεθνής ιδιωτική ασφάλιση υγείας σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την πληρωμή ιατρικών εξόδων, καθώς θα καλυφθούν από την ασφαλιστική εταιρεία του. Η ασφαλιστική θα φροντίσει για την πληρωμή των εξόδων νοσηλείας σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στη χώρα του ή στο εξωτερικό, απαλλάσσοντας τον ασφαλισμένο από περιττές έγνοιες.
Κλεοπάτρα Σκαμπαρδώνη
Επικεφαλής Dcare Medical Worldwide