Αύξηση τζίρου, αλλά μείωση καθαρών κερδών καταγράφεται στη δεύτερη για φέτος εξαμηνιαία Έρευνα για την Πρόσβαση των Επιχειρήσεων (μικρομεσαίων σε ποσοστό 92%) στη Χρηματοδότηση (SAFE) στην ευρωζώνη που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2023, οι περισσότερες επιχειρήσεις ανέφεραν επιδείνωση των κερδών τους σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.
Η μείωση των κερδών αντανακλά για άλλη μια φορά την απότομη αύξηση του κόστους εργασίας και άλλων δαπανών που σχετίζονται με υλικά και ενέργεια, αν και οι πιέσεις φαίνεται να έχουν αμβλυνθεί, αναφέρεται στην έρευνα. Την ίδια στιγμή, η αύξηση των δαπανών για πληρωμές τόκων επιβαρύνει περαιτέρω την κερδοφορία.
Η αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης των επιχειρήσεων έχει σε μεγάλο βαθμό συγκρατηθεί, με λιγότερες εταιρείες αναφέρουν αυξήσεις.
Ο δείκτης χρηματοοικονομικής ευπάθειας, ο οποίος παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων, υποδεικνύει ότι το 9% των επιχειρήσεων της ευρωζώνης αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες στη λειτουργία του και στην εξυπηρέτηση του χρέους του, κατά τους τελευταίους έξι μήνες.
Οι επιχειρήσεις ανέφεραν κατά μέσο όρο ότι αναμένουν πως οι τιμές πώλησής τους θα αυξηθούν κατά 3,7% τους επόμενους 12 μήνες (από 6,1% στον προηγούμενο γύρο έρευνας) και το κόστος εισροών εκτός εργασίας θα αυξηθεί κατά 6,1%.
Αναμένουν, ακόμη, ότι οι μισθοί των εργαζομένων τους θα αυξηθούν κατά 4,3% (από 5,4%), με αύξηση της μέσης απασχόλησης κατά 1,7% το επόμενο έτος.
Πρόσβαση στη χρηματοδότηση
Το καθαρό ποσοστό των επιχειρήσεων που ανέφεραν αύξηση της ανάγκης τους για τραπεζικά δάνεια ανήλθε σε 5%, έναντι του 4% της προηγούμενης έρευνας. Ταυτόχρονα, η χορήγηση τραπεζικών δανείων μειώθηκε και το χρηματοδοτικό χάσμα συνέχισε να διευρύνεται.
Οι εταιρείες συνέχισαν να αναφέρουν εκτεταμένη αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων και των λοιπών δαπανών κόστους τραπεζικής και μη χρηματοδότησης (καθαρό 86%), αντανακλώντας τη μετάδοση της ανόδου των επιτοκίων στο κόστος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.
Παρά τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης, ο δείκτης χρηματοοικονομικών εμποδίων για όλες τις επιχειρήσεις μειώθηκε ελαφρώς σε 6%, από 7%.
Μεταξύ των επιχειρήσεων που υποβάλλουν αίτηση για τραπεζικό δάνειο (27% των επιχειρήσεων), το 10% ανέφερε εμπόδια στη λήψη δανείου, κάτι που ήταν επίσης παρόμοιο με την προηγούμενη έρευνα.
Όσον αφορά τις προοπτικές, οι επιχειρήσεις αναμένουν μείωση της διαθεσιμότητας όλων των εξωτερικών πηγών χρηματοδότησης, και ιδιαίτερα των τραπεζικών δανείων.
Αυτό υποδηλώνει ότι μέρος της μετάδοσης της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής στις συνθήκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Πηγή: ΟΤ.gr