Μετά την έκρηξη της βιομηχανίας πολυτελείας η Chanel σημείωσε πωλήσεις ύψους 17,2 δισ. δολαρίων το 2022, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 17% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα κέρδη σε επίπεδα ρεκόρ και διαμορφώθηκαν σε 4,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό.
Η αλματώδης επιτυχία της μάρκας που βρίσκεται πίσω από το άρωμα Chanel No.5 και τα μικρά μαύρα φορέματα εκτόξευσαν την καθαρή αξία της περιουσίας του Βερτεμέρ σε 47,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο 73χρονος επιχειρηματίας κατέχει το 49% των μετοχών της Chanel, ενώ ο αδελφός του, Αλέν, κατέχει το 51% της γαλλικής εταιρείας λιανικής πώλησης ειδών πολυτελείας που συνιδρύθηκε το 1910 από τον παππού τους, Πιέρ Βερτεμέρ και την Κοκό Σανέλ. Ο Αλέν αξίζει λίγο περισσότερο από τον αδελφό του, σύμφωνα με το Bilanz, αλλά διαμένει στη Νέα Υόρκη.
Ο Ζεράρ, ο οποίος διαμένει στο καντόνι της Γενεύης, και ο αδελφός του θεωρούνται «οι πιο ήσυχοι δισεκατομμυριούχοι της μόδας» για τη χαμηλού προφίλ προσέγγισή τους στην εταιρεία και σε άλλα γεγονότα, σύμφωνα με το Bilanz. Το περιοδικό περιγράφει λεπτομερώς πώς οι αδελφοί πηγαίνουν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στα νεοσύστατα καταστήματα εβδομάδες μετά τα λαμπερά εγκαίνιά τους, κάθονται αρκετές σειρές πίσω κατά τη διάρκεια των επιδείξεων μόδας και σπάνια μιλούν με τον Τύπο.
Το 2022 ήταν μια χρυσή χρονιά για τον παγκόσμιο κλάδο των ειδών πολυτελείας, ο οποίος κατέγραψε συνολικά έσοδα περίπου 1,5 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την Bain & Company. Η αγορά οδεύει για μια ακόμα χρονιά κερδών, καθώς αναμένεται να σημειώσει έσοδα της τάξης των 1,6 τρισ. δολαρίων.
Η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk, ωστόσο, η οποία βρίσκεται πίσω από τα blockbuster φάρμακα για την απώλεια βάρους Wegovy και Ozempic, ξεπέρασε τον γαλλικό γίγαντα πολυτελών ειδών LVMH ως η μεγαλύτερη σε αποτίμηση εταιρεία της Ευρώπης νωρίτερα φέτος.
Η Bain προβλέπει επίσης ηπιότερες προοπτικές για την παγκόσμια αγορά ειδών πολυτελείας το 2024, με χαμηλό έως μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό ανάπτυξης για φέτος.