Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός αναμένεται να ανακοινώσει την εκτιμώμενη ποσότητα φυσικού αερίου στις αρχές του 2024. Πρόκειται για την τρίτη γεώτρηση που πραγματοποιεί η ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς είχε προηγηθεί η περσινή στο «Κρόνος 1», με την ανακάλυψη εκτιμώμενης ποσότητας 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου, όπως και η γεώτρηση στο κοίτασμα «Καλυψώ» του 2018.
Η ENI είναι ο διαχειριστής του τεμαχίου 6 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με μερίδιο 50%, με την Total Energies να συμμετέχει με αντίστοιχο μερίδιο. Δυο εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται και εντός της ΑΟΖ του Λιβάνου. Για καμία από τις εργασίες γεώτρησης δεν αναφέρθηκε ότι χρειάστηκε ούτε η άδεια, ούτε και η σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας.
Ανενόχλητη από οποιαδήποτε τουρκικά βαρίδια υλοποίησε προ μερικών μηνών τις εργασίες της και η Chevron στο κοίτασμα «Αφροδίτη» του τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Το Υπουργείο Ενέργειας, σημειωτέο, παραμένει σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την αμερικανική εταιρεία, στοχεύοντας την επίτευξη συμφωνίας για την ανάπτυξη του κοιτάσματος στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Η μόνη τοποθέτηση από πλευράς ΕΝΙ που ενέπλεκε την Τουρκία, είχε λεχθεί τον περασμένο Μάιο από τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι και δεν αφορούσε καμία γεώτρηση της εταιρείας του στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά τον East Med, για τον οποίο εξακολουθεί μέχρι σήμερα να μην δίνει τη συγκατάθεσή της.
«Ο αγωγός East Med Poseidon για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από τα πλούσια κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, μια περιοχή που έχει ακόμη πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες, απαιτεί μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία αυτή τη στιγμή αποκλείεται από το έργο. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για αγωγούς με το Ισραήλ, με την Κύπρο και την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας», είχε αναφέρει.