Marketing Week
ΟΝΕΚ κατά Ρατσισμού: H Nικόλ Έπουα μία νεαρή μετανάστρια από το Καμερούν, κεντρικό πρόσωπο της νέας του εκστρατείας
ΟΝΕΚ κατά Ρατσισμού: H Nικόλ Έπουα μία νεαρή μετανάστρια από το Καμερούν, κεντρικό πρόσωπο της νέας του εκστρατείας

Σε μια περίοδο που παρατηρείται έξαρση του ρατσισμού, των ακραίων τάσεων και των μισαλλόδοξων συμπεριφορών και ενώ η κοινωνία χωλαίνει με πολλών ειδών διακρίσεις, κοινωνικούς αποκλεισμούς και ανισότητες, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου αντιτάσσεται σ’ όσα διαβρώνουν μια σύγχρονη, δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία και αναλαμβάνει δράση για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

Ο ΟΝΕΚ, λοιπόν, συνεπής στις διαχρονικές διακηρύξεις του για προώθηση του σεβασμού στα δικαιώματα όλων, την ισότητα, την αποδοχή της διαφορετικότητας, τη δίκαιη κοινωνία και την, χωρίς διακρίσεις, κοινωνική συμπερίληψη, παρουσίασε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, την Τρίτη 21 Νοεμβρίου, το πλαίσιο της νέας του ενημερωτικής εκστρατείας για τον ρατσισμό και την κοινωνική συμπερίληψη με τίτλο «Εξακολουθείς να συμφωνείς;».

Πρέσβειρα της εκστρατείας, μια νεαρή μετανάστρια από το Καμερούν, η Νικόλ Έπουα, που από μικρή αναγκάστηκε να αφήσει πίσω της την πατρίδα της, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και ένα ασφαλές περιβάλλον. Και η οποία, εξαιτίας της καταγωγής και του χρώματος του δέρματός της, έχει βιώσει ρατσισμό, έχει γίνει αποδέκτης απαξιωτικών συμπεριφορών, έχει υποστεί διακρίσεις και κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Η Νικόλ Έπουα είναι ένας άνθρωπος όπως εμείς, μιλά ελληνικά, κυκλοφορεί ανάμεσά μας, συχνάζει στα ίδια μέρη που συχνάζουμε κι εμείς, χαίρεται, λυπάται, θυμώνει, γελά όπως ακριβώς κι εμείς... Μέχρι που αποκαλύπτονται τα χαρακτηριστικά της, το χρώμα του δέρματος και η καταγωγή της, για να «μετατραπεί» και να αντιμετωπιστεί ευθύς αμέσως σαν «διαφορετική», «υποδεέστερη», «ξένη»...  

Κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας του ΟΝΕΚ, η φράση: «Εξακολουθείς να συμφωνείς, σωστά;».  Που, όπως επεξηγήθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, επιδιώκει να ενθαρρύνει το κοινό να ταυτιστεί με τη Νικόλ, να αντιληφθεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες και να αναγνωρίσει πως, η όποια διαφορετικότητα δεν αλλάζει το καθεστώς ισότητας που κάθε πρόσωπο πρέπει να απολαμβάνει.

Διότι, παρόλο που όλοι συμφωνούμε ότι ο ρατσισμός δεν έχει καμία θέση στις σύγχρονες κοινωνίες, η πραγματική πρόκληση είναι να μεταφέρουμε πρακτικά αυτή την αντίληψη στην καθημερινή ζωή μας. Και, βεβαίως, να γίνει βίωμά μας η συμπερίληψη. Που ως μέθοδος και ηθική αξία, υπαγορεύει και δηλώνει την αποδοχή της διαφορετικότητας, χωρίς καμιά διάκριση φυλής, φύλου, εθνικότητας, ηλικίας, χρώματος, αρτιμέλειας, οικονομικής κατάστασης, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων.

Ως εκ τούτου, το ζητούμενο, όπως υπογράμμισαν οι διοργανωτές, είναι να κατανοήσουμε ότι κάθε άνθρωπος, απ’ όπου κι αν προέρχεται, ανεξαρτήτως καταγωγής, εθνικότητας ή άλλης ιδιαιτερότητας, αξίζει τον σεβασμό που απαιτούμε και για τους εαυτούς μας, την ευκαιρία να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνία, να ακουστεί, να αναγνωριστεί και να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς στερεότυπα, χωρίς αποκλεισμούς.

Μάθε περισσότερα: https://bit.ly/3R2oI3o

  • ΟΝΕΚ
  • εκστρατεία
  • ρατσισμός