Economy
Ο ρωσικός χρυσός πλημμυρίζει το Χονγκ Κονγκ
Μετά την καταστολή της παράνομης δραστηριότητας με ρωσικό χρυσό στα ΗΑΕ, οι Ρώσοι «μετακόμισαν» στο Χονγκ Κονγκ
Ο ρωσικός χρυσός πλημμυρίζει το Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ έχει εκθρονίσει το Ντουμπάι ως τον μεγαλύτερο κόμβο για το ρωσικό εμπόριο χρυσού, εισάγοντας 68 τόνους χρυσού μέχρι στιγμής φέτος, ή τέσσερις φορές περισσότερο από το σύνολο του 2022.

Ενώ η πόλη δραστηριοποιείται εδώ και καιρό στο παγκόσμιο εμπόριο χρυσού, οι εισαγωγές ρωσικού χρυσού έχουν αυξηθεί από τον Απρίλιο, ανέφερε το Bloomberg.

Αυτό οφείλεται εν μέρει σε μια ρυθμιστική καταστολή της παράνομης διαπραγμάτευσης χρυσού στα ΗΑΕ, η οποία είδε αυξανόμενους ελέγχους από την Financial Action Task Force τον παγκόσμιο επόπτη για το ξέπλυμα χρήματος, από τον Μάρτιο του 2022.

Από τότε που η Task Force πρόσθεσε τα ΗΑΕ στη λίστα παρακολούθησης της, η διαπραγμάτευση χρυσού στο Ντουμπάι έχει επιβραδυνθεί. Οι τραπεζικές μεταφορές και οι πληρωμές σε μετρητά υπόκεινται σε αυξανόμενη κρατική εποπτεία, η οποία έχει δυσκολέψει την πληρωμή των Ρώσων εξαγωγέων, ανέφερε το Bloomberg.

Ορισμένοι έμποροι χρυσού στο Ντουμπάι επαναδρομολόγησαν τις αποστολές στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται από το ImportGenius που παρακολουθεί τα ρωσικά τελωνεία.

Επίσης, ώθηση της αυξημένης εμπορίας χρυσού στην ασιατική αγορά είναι μια βαριά σειρά δυτικών κυρώσεων σε ρωσικό χρυσό που τον έχει αποκλείσει από την αγορά χρυσού του Λονδίνου, το ιστορικό κέντρο του εμπορίου χρυσού.

Αυτές οι κυρώσεις επιβλήθηκαν πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρέχοντας ώθηση στην αγορά χρυσού του Ντουμπάι, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έλαβαν τιμωρητική στάση απέναντι της Ρωσίας.

Πριν αλλάξει το ρεύμα φέτος, τα ΗΑΕ εισήγαγαν 96,4 τόνους χρυσού πέρυσι, πέντε φορές το ποσό που έστειλε η Ρωσία στο Χονγκ Κονγκ το 2022.

Εκτός από το Χονγκ Κονγκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία αναδείχθηκε επίσης νωρίτερα φέτος ως κύριος προορισμός του ρωσικού χρυσού. Για να το θέσουμε αυτό στο πλαίσιο, από την αρχή του 2020 η ζήτηση ράβδων και νομισμάτων της Τουρκίας αποτελεί, κατά μέσο όρο, το 9% του παγκόσμιου συνόλου, υπερδιπλάσιο από το μερίδιο 4% μεταξύ 2010 και 2020.

Πηγή: ΟΤ.gr