Η Meta Platforms, μητρική εταιρεία του Facebook, ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα τριμηνιαία έσοδά της από τότε που μπήκε στο χρηματιστήριο πριν από μια δεκαετία και πλέον, καθώς η ζήτηση για διαφήμιση ανέκαμψε και η εταιρεία συνέχισε να αποκομίζει τα οφέλη από τη μείωση του κόστους και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.
Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις της Meta αυξήθηκαν στα 34,1 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση άνω του 23% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αυτό αντιπροσωπεύει το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης των εσόδων της Meta, αφού η εταιρεία είδε τις δραστηριότητές της να συρρικνώνονται για το μεγαλύτερο μέρος του 2022. Η αύξηση κατά 23% είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των εσόδων της Meta από το τρίτο τρίμηνο του 2021.
Τα οικονομικά αποτελέσματα
Συνολικά, η Meta ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 11,6 δισ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο – υπερδιπλάσια από τα καθαρά κέρδη της σε σχέση με ένα χρόνο πριν και από 7,8 δισ. δολάρια το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου.
Η διαφήμιση αποτέλεσε το 98,5% των εσόδων της Meta κατά το τρίμηνο. Τα διαφημιστικά έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν στα 33,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Meta δήλωσε ότι η μέση τιμή της διαφήμισής της μειώθηκε κατά 6% σε ετήσια βάση. Το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, η μέση τιμή ανά διαφήμιση μειώθηκε κατά 18%.
Η Meta δήλωσε ότι αναμένει ότι τα συνολικά της έξοδα για το 2023 θα κυμανθούν μεταξύ 87 και 89 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειωμένα από προηγούμενη πρόβλεψη μεταξύ 88 και 91 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία δήλωσε ότι εκτιμά ότι τα συνολικά της έξοδα για το 2024 θα κυμανθούν μεταξύ 94 και 99 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Meta ανέφερε ότι η βάση των καθημερινά ενεργών χρηστών του Facebook αυξήθηκε σε 2,09 δισεκατομμύρια χρήστες, από 2,06 δισεκατομμύρια το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η εταιρεία θα ανακοίνωνε μια βάση καθημερινών χρηστών 2,07 δισεκατομμυρίων για το τρίμηνο.
Το «έτος αποτελεσματικότητας»
Η τύχη της εταιρείας έχει αρχίσει να αλλάζει κατά τη διάρκεια αυτού που ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζάκερμπεργκ αποκάλεσε «έτος αποτελεσματικότητας». Οι επενδυτές έχουν ενθαρρυνθεί από τις βελτιώσεις στις δυνατότητες στοχευμένων διαφημίσεων της εταιρείας και τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ανάκαμψη στον τομέα της διαφήμισης αποτέλεσε κρίσιμο παράγοντα για την ανάκαμψή της μετά την απόφαση της Apple το 2021 να εφαρμόσει αλλαγές στην προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών, κίνηση που οδήγησε οδήγησε σε διαγραφή εσόδων ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Meta το 2022.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι ο μεγαλύτερος τομέας επενδύσεων της Meta το 2024 όσον αφορά τη μηχανική και τους υπολογιστικούς πόρους, δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ. Για να αποφύγει την επανατοποθέτηση σε νέα καθήκοντα μεγάλου αριθμού νέων υπαλλήλων, η εταιρεία θα προχωρήσει σε αλλαγές ορισμένων έργων που δεν αφορούν την AI και θα στρέψει τους ανθρώπινους πόρους της προς εργασίες προσανατολισμένες στην AI, πρόσθεσε.
Ο αντίκτυπος στις μετοχές
Η Meta είναι η τρίτη μεγάλη αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας που ανακοινώνει αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα.
Η Microsoft και η μητρική εταιρεία Alphabet της Google ανέφεραν και οι δύο αύξηση εσόδων, με την Google να σημειώνει επιτάχυνση στην αύξηση των διαφημίσεων, αν και επιβαρύνθηκε από χαμηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη στη μονάδα υπολογιστικού νέφους (cloud). Η ανάπτυξη της επιχείρησης, η οποία επιβλέπει τους διακομιστές που τροφοδοτούν τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας, επιβραδύνθηκε στο 22% και οι μετοχές της Alphabet υποχώρησαν κατά 9,5% την Τετάρτη. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Microsoft στην Azure, τη μονάδα cloud της, ξεπέρασε τις προσδοκίες, ενισχυμένος εν μέρει από τη ζήτηση για υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης. Οι μετοχές της Microsoft σημείωσαν άνοδο 3,1%.
Οι μετοχές της Snap υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας την Τρίτη, όπου δήλωσε ότι μεγάλος αριθμός διαφημιστών είχε διακόψει τις δαπάνες μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Η Snap προειδοποίησε ότι υπάρχει «κίνδυνος αυτές οι παύσεις να συνεχιστούν ή να αυξηθούν σε μέγεθος».
Οι μετοχές της Meta αρχικά αυξήθηκαν στις μεταγενέστερες συναλλαγές πριν πέσουν αφού η οικονομική διευθύντρια Σούζαν Λι προειδοποίησε ότι η εταιρεία είδε ηπιότερες διαφημιστικές δαπάνες το τέταρτο τρίμηνο που συσχετίστηκαν με την έναρξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Αυτό αποτυπώνεται στις προοπτικές εσόδων της εταιρείας για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, δήλωσε η ίδια.
Το Threads
Μέχρι στιγμής το 2023, η Meta έχει δει τις μετοχές της να υπερδιπλασιάζονται από το κλείσιμο της Τρίτης. Αυτό την έβαλε σε ρυθμό για την καλύτερη χρονιά της, καθώς ο Ζάκερμπεργκ έχει επικεντρωθεί στη μείωση του κόστους, στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας δημιουργική τεχνητής νοημοσύνης και στην εισαγωγή του Threads, μιας εφαρμογής που η εταιρεία ξεκίνησε για να ανταγωνιστεί ουσιαστικά το πρώην Twitter, το οποίο οποία ο δισεκατομμυριούχος νέος ιδιοκτήτης Ίλον Μασκ μετονόμασε σε X.
Το Threads διεκδικεί τώρα λίγο κάτω από 100 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες, δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ ενημερώνοντας αναλυτές. Ο αριθμός αυτός είναι η πρώτη ενημέρωση της Meta για την κατάσταση του Threads από τότε που ο Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία έφτασε τα 100 εκατομμύρια εγγραφές την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της. Ο Ζάκερμπεργκ δήλωσε ότι στόχος της εταιρείας είναι το Threads να γίνει μια υπηρεσία με ένα δισεκατομμύριο χρήστες.
«Αν συνεχίσουμε έτσι για μερικά ακόμη χρόνια, τότε νομίζω ότι έχουμε καλές πιθανότητες να επιτύχουμε το όραμά μας εκεί», δήλωσε.
Προβληματισμός
Ένας τομέας ανησυχίας για ορισμένους αναλυτές είναι οι δαπάνες στο τμήμα Reality Labs της εταιρείας, όπου η Meta επιδιώκει να δημιουργήσει εικονικούς, ψηφιακούς κόσμους με υλικό και λογισμικό, στους οποίους οι άνθρωποι θα εργάζονται και θα ψυχαγωγούνται. Η εταιρεία επανέλαβε ότι οι λειτουργικές ζημίες θα αυξηθούν «σημαντικά σε ετήσια βάση» λόγω των προσπαθειών ανάπτυξης προϊόντων. Οι πωλήσεις της μονάδας μειώθηκαν κατά 26% στα 210 εκατ. δολάρια και εμφάνισε λειτουργικές ζημίες ύψους 3,7 δισ. δολαρίων.
«Το μεγάλο μειονέκτημα του τριμήνου εξακολουθεί να είναι τα Reality Labs, όπου οι ζημίες είναι πλέον απίστευτα υψηλές και όπου δεν υπάρχει κανένα σημάδι ανάκαμψης», δήλωσε στη Wall Street Journal η Ντέμπρα Άχο Γουίλιαμσον, ανεξάρτητη αναλύτρια τεχνολογίας.
Πηγή: ot.gr